Amigoe | Ombudsman wil uitsluitsel over community boxes

cpost- community boxes

Ombudsman wil uitsluitsel over community boxes

WILLEMSTAD — Het Bureau Ombudsman heeft vorig jaar middels een brief aan de regering om meer duidelijkheid over het besluit van Cpost International om community boxes in te zetten gevraagd, maar tot nu toe is een reactie uitgebleven.

Dit terwijl er bij de Ombudsman verschillende burgers schriftelijk hun zorgen hierover hebben geuit. Dat liet Keursly Concincion, de Ombudsman van Curaçao, vanochtend aan de Amigoe weten.

Een burger die recent zijn zorgen heeft geuit over het inzetten van deze community boxes (gemeenschappelijke postbussen in een buurt) op het gehele eiland is Felix Pinedo. Hij stelde in een tweede brief aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), de Staten van Curaçao en de directie van Cpost International dat de postbussen naar zijn mening tegen de wet indruisen en verzocht de partijen het besluit terug te draaien. Hij stuurde een kopie van deze brief ook naar het Bureau Ombudsman.

Momenteel staan er postbussen in Emmastad, bij het hoofdkantoor van Cpost, en in Marchena.

“Wij hebben tussen vijf en tien brieven ontvangen van personen die zich zorgen maken over de community boxes. Maar dit zijn mensen die de tijd hebben genomen om een brief te sturen, er zullen wel meer burgers zijn die bezorgd zijn. Ik heb op 29 februari met de VVRPminister gesproken en die heeft toegezegd zo snel mogelijk een uitleg te zullen geven over deze postbossen. Maar tot op heden is deze reactie uitgebleven”,

aldus Concincion. Volgens hem stelde de minister toen dat iemand tussen de 5 en 10 minuten zou moeten lopen om een gemeenschappelijke postbus te bereiken. Deze stelling zou zijn gebaseerd op een onderzoek door de dienst Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP).

“Maar tot nu toe heb ik dit onderzoek niet ingezien en weet ik dus niet of het daadwerkelijk is gedaan. Ik neem aan dat de regering het heel druk heeft, ik vind het echter veel te lang duren om een simpele uitleg te krijgen”,

aldus de Ombudsman.

Concincion stelt dat hij, zolang een reactie van de regering uitblijft, zich geen mening kan vormen over de community boxes.

“Maar als deze postbussen behoorlijk en juridisch juist zijn, zien wij geen reden de regering te adviseren deze niet te plaatsen.”

Pinedo schreef in zijn tweede brief aan de voorgenoemde partijen dat volgens hem de deze postbussen tegen de wet indruisen, omdat de wet niet aangeeft dat gemeenschappelijke postbussen ook voor huisadressen gebruikt kunnen worden.

Verder denkt hij dat dit ouderen overlast gaat bezorgen. Ook het Ombudsbureau zette hier vraagtekens bij. In een persbericht uit februari vroeg het bureau zich al af:

“Is er rekening gehouden met ouderen of mensen die slecht ter been zijn? En hoe ver moet iemand lopen om bij zijn community box te kunnen komen?”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *