28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ondanks afval wel gezonde koraal- en vispopulaties

HomeMediaAmigoe | Ondanks afval wel gezonde koraal- en vispopulaties
Deze papegaaivis werd tijdens het onderzoek op beeld vastgelegd. Deze vissoort kan tot 1 meter lang worden en is bont gekleurd. De kleur is in het jeugdstadium meestal neutraal bruin of groenig, en krijgt bontere accenten in een volwassen stadium. Papegaaivissen zijn sociaal en leven in scholen op het rif | Foto Waitt:Joe Lepore
Deze papegaaivis werd tijdens het onderzoek op beeld vastgelegd. Deze vissoort kan tot 1 meter lang worden. De kleur is in het jeugdstadium meestal neutraal bruin of groenig, en krijgt bontere accenten in een volwassen stadium. Papegaaivissen zijn sociaal en leven in scholen op het rif | Foto Waitt:Joe Lepore

WILLEMSTAD — De onlangs uitgevoerde onderzoeksexpeditie in de kustwateren van Curaçao door het filantropische Waitt Institute, waarbij 169 riflocaties in ondiepe wateren zijn onderzocht, wees uit dat er tekenen zijn van gezonde koraal- en vispopulaties rondom het eiland, en specifiek bij het rif van Oostpunt.

Dit blijkt uit een update over de behaalde vorderingen binnen het Blue Halo-project Curaçao, aan de hand van een voorlopige analyse van de vergaarde data. De wetenschappers waren ‘enigszins ontmoedigd’ door de aanwezigheid van afval op vrijwel alle onderzochte duiklocaties.

“Het wetenschappelijk onderzoek was een kritieke stap binnen het project om tot een omvangrijk wetenschappelijk onderbouwde zoning-aanpak voor duurzaam beheer van de zee te komen”, aldus Waitt. Binnen het Blue Halo-project wordt een wetenschappelijke insteek gehanteerd waarbij de oceaan op holistische wijze beheerd dient te worden middels zoning. Geheel conform zoning-concepten zoals deze ook aan land worden gehanteerd, worden hierbij delen van de wateren naar functie ingedeeld. De filantropische instelling leidde het onderzoek in samenwerking met de Curaçaose overheid, waarbij twaalf bezoekende marienbiologen, verbonden aan verschillende Amerikaanse universiteiten, in samenwerking met Carmabi-wetenschappers deze expeditie binnen twee weken uitvoerden.

Tijdens het grootschalige onderzoek zijn langs de zuidkust om de 700 meter locaties onderzocht waarbij gekeken werd naar de aanwezige koraalbestanden, algen, visbestanden, ongewervelde organismen en de algehele waterkwaliteit. Hiernaar werd ook gekeken langs de noordkust, maar door de ruwe zeeomstandigheden konden er slechts locaties om de 3 kilometer nader onderzocht worden. Voor dit onderzoek heeft filantroop Ted Waitt een research-vaartuig beschikbaar gesteld.

517 duikuren

In totaal heeft het onderzoeksteam gezamenlijk 517 duikuren onder water doorgebracht, waarbij in totaal meer dan 80 kilometer aan rifhabitat is onderzocht. Het team leverde gezien het redelijk korte tijdsbestek van twee weken, een ware ‘uitputtingsslag’. Dit door lange dagen te maken met weinig slaap en dagelijks tussen zes uur ‘s ochtends en vier uur ’s middags te duiken. De werkzaamheden zetten zich tot middernacht voort. Zo werd er met vijf man inzet per locatie, een strook van 150 meter lang en 4 meter breed onderzocht en op beeld vastgelegd. Het team werkte tegelijkertijd drie onderwaterlocaties per keer af.

De data die werden vergaard zullen de komende maanden in de Verenigde Staten nader geanalyseerd worden. Andy Estep, Science and Field manager van Waitt, blikt resumerend en tevreden terug op het onderzoek: “Deze expeditie was een gigantische teaminspanning. Dit alles zou onmogelijk zijn geweest zonder de inzet van het wetenschappelijk team, de bemanning van het research-vaartuig en de steun van de Curaçaose overheid. Een dergelijk omvangrijke expeditie is nooit eerder op Curaçao voorgekomen en de gedachte is dan ook opwindend wat de wetenschap uit zal wijzen over de gesteldheid van het rif van Curaçao.”

Wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij: “Deze succesvolle expeditie zal ons de mogelijkheid bieden om wetenschappelijke vraagstukken met betrekking tot de dynamica van riffen in het Caribisch gebied te beantwoorden. Verder maakt het onderzoek de Curaçaose riffen tot de best onderzochte riffen – van welk land op aarde dan ook – wat natuurlijk van essentieel belang is voor het ontwerp van toekomstige management-strategieën voor duurzaam beheer van de mariene hulpbronnen.”

Afval

De voorlopige bevindingen wijzen uit dat Curaçao ‘niet alleen een paar van de gezondste riffen binnen het Caribisch gebied heeft, maar ook riffen die het meest geaffecteerd zijn’. De wetenschappers waren ‘enigszins ontmoedigd’ door de aanwezigheid van afval op vrijwel iedere duiklocatie, zoals bierflessen, ankers, visnetten, autobanden et cetera.

Als goed nieuws wordt aangehaald dat hiervoor oplossingen geboden kunnen worden. “Voor de bevolking van Curaçao is hierin een belangrijke rol weggelegd om deze verontrustende trend te doen keren. Er dient een omwenteling te komen in de wijze waarop mensen in algemene zin tegen publieke ruimten aankijken en de omgang daarmee, waaronder ook het kustgebied en de zee”, aldus de site-manager van het Blue Halo-project op Curaçao, Gisette Seferina. Oostpunt

Estep: “Opvallend genoeg bevatte het rif van Oostpunt in vergelijking met de rest van het eiland vrijwel geen afval. We waren dan ook bijzonder verheugd om dit rif te kunnen onderzoeken. Het was een ongelofelijke ervaring om als het ware een blik in het verleden te kunnen werpen, in een tijd toen de Caribische koraalriffen gezond waren en zo ook oogden. De Curaçaose bevolking behoort dan ook te weten dat zij over één van de gezondste Caribische levende riffen beschikt.”

Op vrijwel alle onderzochte duiklocaties werd afval aangetroffen, zoals ook dit visnet | Foto Waitt:Joe Lepore
Op vrijwel alle onderzochte duiklocaties werd afval aangetroffen, zoals ook dit visnet | Foto Waitt:Joe Lepore

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties