27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ondernemers Brievengat bezorgd om vuurwerk

HomeMediaAmigoe | Ondernemers Brievengat bezorgd om vuurwerk
De vuurwerkcontainers op Brievengat, open en bloot, baren sommige ondernemers in de buurt grote zorgen
De vuurwerkcontainers op Brievengat, open en bloot, baren sommige ondernemers in de buurt grote zorgen

WILLEMSTAD — Ondernemers op het Industriepark Brievengat maken zich zorgen over de vuurwerkopslag in containers achter het industrieterrein. ‘Je krijgt een wisselwerking wanneer er vuurwerk en chemische middelen zo dicht bij elkaar ligt opgeslagen, wat leidt tot verhoogde risico’s en gevaar bij een ongeluk.’

De directeur van de zeepfabriek verwacht dat men maar moet leven met wat hij noemt een ‘noodoplossing’. “We moeten leren leven met noodoplossingen, maar dit mag geen noodsituatie creëren. Als buren staan we niet te juichen. Ik hoop maar dat het geen permanente oplossing is. Als blijkt dat dit wel zo is, dan moet de opslag op veilige afstand zijn, dus verder van het industriegebied. Dat moeten de experts maar uitzoeken.”

Geen van de partijen heeft nog formeel contact gehad met de overheid over de huidige situatie. Kurt Verbist meldt dat na de ontploffing in 2012 de mogelijkheid werd geopperd om het vuurwerk bij de mijnmaatschappij op te slaan, maar dat hij dit heeft tegengehouden, omdat hij het te gevaarlijk vond. Uiteindelijk is de overheid overgegaan tot opslag naast het industriepark in Brievengat, zonder dat de omliggende bedrijven daarbij geconsulteerd zijn.

“Ik vind dat jammer, je kan niet zomaar zonder vooraf te overleggen de opslag daar plaatsen. Het ministerie van VVRP moet met de bedrijven om de tafel gaan om na te denken over een oplossing. Een andere locatie zou beter zijn, op leeg en openstaand gebied.”

Over een mogelijke vuurwerkopslagplaats bij Groot Sint Joris wil hij zich niet uitlaten.

“Dat moeten de deskundigen uitzoeken.”Niet alle ondernemers maken zich grote zorgen over de onveiligheid bij de buren. Zo zeggen Marlo Remilia, manager van de Global Paint en Paul Lieuw, eigenaar van papierfabriek Softex, nauwelijks gebruik te maken van brandbare stoffen en stellen ze dat hun bedrijf te ver van de opslagplaats af ligt.

Ben Hoijtink van de Wasserij Korsow NV, na de betonfabriek de dichtste buur van de vuurwerkopslag, zegt ‘geen moeite’ te hebben met de vuurwerkopslagplaats. “Wij gebruiken vooral wasmiddelen en die branden niet.”

Eduardo Halabi van de Curaçao Soap Company is ook kritisch, ook al ligt zijn bedrijf een kleine kilometer van de vuurwerkopslagplaats vandaan. “Maar een industriegebied heeft per definitie een hoger brandgevaarlijk risico. Niemand zal blij zijn met de risico’s van de vuurwerkopslag zo dicht bij de bedrijvigheid hier. Je krijgt dan een wisselwerking van het kruithuis dat hoog risico met zich meebrengt voor het industriegebied, maar ook andersom.

De opslagplaats ligt akelig dicht bij de betonfabriek en de wasserette. Wij zijn een chemische fabriek en we gebruiken honderden standaard chemicaliën. Deze zijn op zichzelf niet heel ernstig, maar chemicaliën zijn per definitie brandbaar.

Verbist vindt de afstand van 400 meter tussen de betonfabriek en de opslagplaats te kort, al erkent hij dat de hulpstoffen voor beton waarmee de fabriek werkt nauwelijks brandgevaarlijk zijn. “Maar er is altijd gevaar, voor onze werknemers en voor de mensen die gebruik maken van de openbare weg richting Playa Kanoa.”

Het management van de betonfabriek heeft de situatie intern besproken en is tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een onveilige situatie. “We zijn bekend bij de bevolking, bijna 90 procent van Curaçao is onze klant. Mensen uit alle lagen van de bevolking komen hier langs en je weet nooit of er iemand kwaad in de zin heeft. Omdat we zo afgelegen liggen, is er groter risico en zou er permanente bewaking van de vuurwerkopslag moeten zijn.”

Echter, bij navraag bij experts blijkt dat deze keerwand onvoldoende weerstand biedt in het geval van een ongeluk. Door de kracht van de explosie in het geval van een ongeluk wordt het vuur of vuurwerk de mondi ingeblazen, met de wind mee richting de wasserij of de betonfabriek.

Volgens Kurt Verbist, directeur van de Mijnmaatschappij Curaçao en algemeen directeur van de betonfabriek, die de eerste buur is van de vuurwerkopslagplaats, zou er rond de opslag een zogeheten ‘diabaasrug’ moeten worden gebouwd. Deze muur van vulkanisch stollingsgesteente zou idealiter vier meter hoog en vier meter breed moeten zijn, zodat deze voldoende bescherming voor de omgeving biedt.

Verder zouden volgens Verbist de deuren van de containers van het industrieterrein afgekeerd moeten zijn en zou er een grote afstand tussen de containers moeten worden bewaard. Verschillende industriële bedrijven die op of rond het industriepark gevestigd zijn, zeggen niet tevreden te zijn over de situatie en hebben hun zorgen geuit. Curinde heeft namens enkele van deze bedrijven vorig jaar een brief gestuurd aan het ministerie van VVRP, waarin ze hebben gevraagd om opheldering over de gang van zaken.

Vorige week verklaarde secretaris-generaal Dwigno Puriel dat het onderzoek nog loopt en dat de opslagplaats wat hem betreft veilig is. Als een van de verklaringen hiervoor noemde hij de natuurlijke keerwand rondom de opslagplaats, die in het geval van ontploffing de schade voor omliggende gebouwen zou beperken.

Vorige week vrijdag berichtte de Amigoe over de huidige situatie rondom de opslagplaats van vuurwerk, waarbij gemeld werd dat de tijdelijke oplossing mogelijk permanent zal worden. Het ministerie van Vervoer, Verkeer en Ruimtelijke Planning (VVRP) kijkt sinds 2014 of er een andere locatie gevonden kan worden, of dat de huidige locatie gehandhaafd wordt, maar er zit vooralsnog geen schot in de zaak.

In 2013 is de toenmalige VVRP-minister Earl Balborda geadviseerd over mogelijke locaties voor een nieuw kruithuis, naar aanleiding van de ontploffing van het oude kruithuis in december 2012. Met dit advies, waarin experts kritiek leverden over de veiligheid van de huidige opslagplaats naast het industrieterrein te Brievengat, heeft de minister destijds weinig gedaan en er lijken geen vorderingen te zijn.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties