Amigoe | Onderzoek NFI: Rattengif in koffie Navarro

Koffie met een smaakje | Persbureau Curacao

Koffie met een smaakje | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar de koffie die minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) op 8 februari vorig jaar heeft gedronken is klaar.

Het blijkt dat er inderdaad giftige stoffen, namelijk rattengif genaamd Tres Pasitos, in de koffie van de minister zaten. De hoeveelheid was echter veel te weinig voor een volwassen man om aan te overlijden.

Curaçao werd begin vorig jaar opgeschrikt door het nieuws over de poging tot vergiftiging van de minister, vooral rekeninghoudend met het feit dat politicus Helmin Wiels in 2013 werd vermoord. Minister Navarro wil(de) dit zelf niet bevestigen, hij praat liever niet over zijn persoonlijke veiligheid, laat hij steeds aan de Amigoe weten. Ook zijn partij Pais blijft vrijwel stil. Vragen hierover blijven onbeantwoord. Welingelichte bronnen melden echter dat vergiftiging is bevestigd is door het NFI, dat net als de technische opsporingsdienst van de politie (TOD), een rapport hierover heeft opgesteld met daarin de resultaten van hun onderzoek.

De minister voelde zich vorig jaar ziek in Fort Amsterdam, nadat hij koffie had gedronken. Dat was reden om de koffie in beslag te nemen en naar Nederland te sturen voor een onderzoek. Minister Navarro heeft volgens bronnen hierna aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, dat de zaak in behandeling nam. Het onderzoek van de lokale autoriteiten heeft echter niets opgeleverd, melden bronnen verder. De dader(s) is/zijn moeilijk traceerbaar, waardoor niemand aangewezen kan worden als de schuldige en dus is deze zaak onopgelost in de la beland. OM-woordvoerder Norman Serphos wil dit niet bevestigen en verwijst naar de minister zelf, maar de bronnen melden dat er hoogstwaarschijnlijk niets meer gedaan zal worden met deze zaak.

De ochtendkrant Bala publiceerde vanochtend tevens dat er (nog steeds) druk wordt uitgeoefend op de koffiedame van Fort Amsterdam die minister Navarro de kop koffie zou hebben gegeven. Door wie wordt niet gemeld. Het is niet bekend wat deze vrouw tijdens de verhoren van vorig jaar heeft verklaard, ook niet of zij recentelijk wederom een verklaring heeft afgelegd en aan wie. Zoals al gemeld, geldt er een soort mediastilte over deze zaak.

Niet eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat de veiligheid van Navarro in geding is gekomen. Zoals de Amigoe eerder berichtte kregen volgens bronnen twee Venezolanen opdracht van de onderwereld om de Justitie-minister te vermoorden, in de nachtelijke uren van één van de grote carnavalsparades. De huurmoordenaars hadden allerlei informatie over hem. Zo wisten zij waar Navarro van plan was te gaan staan om naar de optochten te kijken en werd hem dus afgeraden om deel te nemen aan het carnaval. Later bleek dat hij gehoor had gegeven aan dit advies.

Criminaliteitsbestrijding

Volgens aanhangers van de minister was dit een moordpoging en moet de reden daarvoor gezocht worden bij de maatregelen die hij ter bestrijding van de criminaliteit heeft genomen en de goede uitvoering hiervan door zijn teams, wat betere resultaten heeft opgeleverd.

De Veiligheidsdienst (VDC) heeft de zaak natuurlijk hoog opgenomen en de beveiliging van de minister werd toen aangescherpt. De VDC blijft deze zaak goed in de gaten houden, melden bronnen verder.

Bron: Amigoe

9 Reacties op “Amigoe | Onderzoek NFI: Rattengif in koffie Navarro

 1. Oei!

 2. Ik neem aan dat er camera’s overal hangen in het Parlement, ook in de keuken.
  Over camera’s gesproken…

 3. Deze clown heeft ooit gedreigd met opstappen als hij de moord op Wiels niet oplost? Er zijn nog 3 maanden te gaan.

 4. Stanley Held

  Is dat zo?ik praat en zeg nooit wie de verdachten zijn. Kan dat het slachtoffer het ook zelf heeft gedaan. Ik kijk naar zijn beleid als minister. Zijn dit de laatste spartelingen? Soms vraag ik mij af, hoever een mens kan gaan ?Politiek is erger dan onze hedendaagse criminaliteit. Jammer.

 5. gifmoorden worden meestal door vrouwen gepleegd

 6. Dit is geen zuivere koffie.

  De maatregelen die Navarro tegen de criminaliteit heeft genomen stellen helemaal niets voor (zijn tekst ‘criminals, fasten your seat belts’ was daarom ronduit lachwekkend) dus ik denk niet dat de vergiftiging uit criminele hoek komt.

 7. Schotte heeft dit gedaan!! het zal niet de eerste moord zijn die hij op zijn geweten heeft, (o nee Schotte heeft geen geweten) maar mijn gevoel zegt dat ook de moord van Wiels zijn werk was.

 8. Maurice als Schotte niet beschikbaar is dan Wilsoe. Of Constancia. Of Doña nadie wiels.

 9. Laat Schotte de koffie voortaan maar voorproeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *