Amigoe | Onderzoek SDKK en OM naar mishandeling

Onderzoek SDKK en OM naar mishandeling | Persbureau Curacao

Onderzoek SDKK en OM naar mishandeling | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Het Sentro pa Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) is intern een onderzoek gestart naar de mishandeling van een negentienjarige Surinamer door bewaarders van de Vreemdelingenbarak.

De aangifte van deze mishandeling, die door de ouders van de jongeman is gedaan bij het Openbaar Ministerie, is naar de betreffende officier van justitie gestuurd die de aangifte zal onderzoeken.

Dat meldt de persvoorlichter van het OM, Norman Serphos, desgevraagd. De jongen werd begin februari mishandeld door bewaarders nadat er binnen het complex een doorzoeking naar drugs had plaatsgevonden. Die werden niet gevonden, maar desondanks werd de jongen toch toegetakeld. Hij verbleef in de Vreemdelingenbarak omdat hij van de autoriteiten het land uit moest. De jongen is op vijfjarige leeftijd vanuit zijn geboorteland Suriname met zijn ouders naar Curaçao verhuisd. Twee jaar geleden werd hij veroordeeld tot een celstraf wegens onder meer woninginbraak. Volgens de letter van de wet wordt de verblijfsvergunning van een vreemdeling ingetrokken als deze in aanraking is geweest met justitie en veroordeeld is, en hij/zij mag dan zeker drie jaar Curaçao niet in. Na het uitzitten van zijn celstraf, in januari, werd hij daarom naar de Vreemdelingenbarak overgebracht om naar Suriname uitgezet te worden.

Omdat de procedures hiervoor niet klopten en omdat de jongen begeleiding nodig heeft van onder andere de Reclassering, die er overigens in Suriname nauwelijks is, maakten de ouders bezwaar tegen de uitzetting. Al die tijd, meer dan zes weken, verbleef hun zoon in de Vreemdelingenbarak, waar vreemdelingen normaliter slechts enkele dagen doorbrengen, voordat ze worden uitgezet. In deze periode werd hij mishandeld, waarvan naast de aangifte door de ouders, ook een officiële klacht bij de autoriteiten en de politiek is ingediend door de consul van Suriname, die bijstand verleent aan de jongeman en zijn ouders.

Bron: Amigoe

7 Reacties op “Amigoe | Onderzoek SDKK en OM naar mishandeling

 1. Ramon,

  Inderdaad dient iemand die een misdaad begaan heeft gestraft te worden. Daar zijn tenslotte gevangenissen voor. Wat jij echter vergeet is dat deze persoon zijn straf in de gevangenis heeft uitgezeten waarna hij overgeplaatst is naar de vreemdelingenbarakken om uitgezet te worden. Vergeet niet, de vrremdelingenbarakken zijn geen gevangenis maar plekken waar vreemdelingen worden geplaatst om uitgezet te worden.
  Hij heeft dus geboet voor zijn misdaden.
  Dat diverse personen van het toezicht het nodig vonden deze jongen te mishandelen is buiten proporties en een misdaad door de toezichthouders.
  Deze dienen dus gestraft te worden.

  Bovendien spreek je van een correctieve tik!!
  Ik weet niet of je zelf kinderen hebt maar laten we daar even van uitgaan. Als je ( spreekwoordelijke ) zoon of dochter iets fout doet ten opzichte van een derde en deze persoon voelt zich hierdoor genoodzaakt een ” correctieve tik” uit te delen aan je zoon of dochter, ga jij daar dan mee akkoord??
  Lijkt me eerder dat je meteen in de stijgbeugels springt om degene die je zoon of dochter deze tik heeft uitgedeeld ter verantwoording te roepen, gezien je recties!

 2. Bartje, het heet niet voor niks sentro di detenshon i KOREKSHON. Het moet afgelopen zijn met het lekker eten van kuminda di gobiernu daar. Ik heb meer medelijden met de slachtoffers van deze boef.

 3. O,..net zoiets als een waarschuwingsschot tussen de ogen ?! 🙂

 4. Bartje, het is geen mishandeling maar een correctie tikje. Meneer moet met zin tengels van andermans spullen afblijven.

 5. Geeft je nog niet het recht te mishandelen….

 6. Alles wat illegaal is moet het land uit. Had ie beter moeten weten. Werken voor je geld en niet stelen. Zo snel mogelijk uitzetten. Trabajar honradamente. No queremos mas chorizos en curazao.

 7. Joscelin Trouwborst

  Intern onderzoek, belachelijk! Uit het verhaal blijkt dat er sprake is van structurele misstanden. Een extern onderzoek is hier op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *