26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Onvoldoende steun voor ‘Isla-aanwijzing’

HomeMediaAmigoe | Onvoldoende steun voor ‘Isla-aanwijzing’
Smoc verwijst ter illustratie van de toenemende uitstoot naar de grafiek die zij heeft gemaakt van de hoeveelheid zwaveldioxide die sinds 2010 gemeten is door de overheid.
Smoc verwijst ter illustratie van de toenemende uitstoot naar de grafiek die zij heeft gemaakt van de hoeveelheid zwaveldioxide die sinds 2010 gemeten is door de overheid.

DEN HAAG — De Tweede Kamer is vandaag niet akkoord gegaan met de motie van D66 en de SP, waarin werd gezinspeeld op een aanwijzing om een einde te maken aan de Isla problematiek.

Er was wel voldoende steun voor een tweede motie, waarin de Nederlandse regering het verzoek krijgt tot intensieve samenwerking met Curaçao op dat punt.

De Tweede Kamerleden Wassila Hachchi van D66 en Ronald van Raak van de SP vonden dat de Rijksministerraad ervoor moest zorgen dat de Isla-raffinaderij aan alle gezondheids- en milieu-eisen zou voldoen. Ze kregen echter alleen de steun van de ChristenUnie, GroenLinks, de SGP en de Partij voor de Dieren.

Hachchi merkte vorige week op dat het niet per se om een aanwijzing zou moeten gaan, maar minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties zei dat de motie in de praktijk wel neerkwam op Nederlandse bemoeienis met een interne aangelegenheid van Curaçao.

In een tweede motie vroegen Hachchi en Van Raak de Nederlandse regering om samen met de Curaçaose autoriteiten scenario’s te ontwikkelen, die moeten leiden tot een duurzame oplossing voor de vervuiling. Voor die motie was er wel voldoende steun.

Behalve D66 en de SP, stemden van de grotere partijen ook de PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks voor. “Nu deze motie is aangenomen, wil ik graag een brief ontvangen van de regering”, zei Hachchi, doelend op een uitleg hoe de Nederlandse regering de motie zal uitvoeren.

Ook bij deze motie merkte Plasterk vorige week op dat de Nederlandse regering geen besluit kan nemen over iets dat in een ander land gebeurt. Hij benadrukte dat de regering al samenwerkt met Curaçao op dit gebied. “Ik heb toegezegd dat ik van mijn kant alles zal doen wat ik redelijkerwijs kan doen om te ondersteunen en advies te verlenen, echter zonder het doorkruisen van de landsverantwoordelijkheid.”

Reactie Smoc

“Met de nodige gemakzucht wees Plasterk er in het verleden altijd op dat de Isla-problematiek een autonome aangelegenheid is voor en van het Land Curaçao. Helaas, voor Plasterk, deze troefkaart kan hij na vandaag niet meer langer spelen. Met de motie die vandaag is aangenomen, erkent de Tweede Kamer dat de problematiek, zowel bestuurlijk als milieutechnisch, omtrent de Isla al decennialang gaande is en dat ‘Nederland in relatie met Shell direct betrokken is geweest bij het ontstaan van deze problematiek’. Hulde voor Hachchi en Van Raak: Plasterk moet pro-actief aan de slag!”, aldus Smoc.

De stichting meent ‘dat het nu aan minister Plasterk is, om op basis van de aangenomen motie pro-actief samen met Curaçao op te trekken voor een duurzame oplossing van het Isla-probleem’.

“Haags wegkijken kan en mag nu niet meer. Curaçaos wegkijken ook niet trouwens. Uiteraard is Smoc graag bereid, zoals altijd, belangeloos mee te denken. Voor wat? Schone lucht, schoon water en schone grond. Het komt allemaal steeds dichterbij voor Curaçao. Daar kan elke inwoner van Curaçao (en toerist) van profiteren.”

Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen blikte onlangs nog terug op vijf jaar autonomie van het Land Curaçao door op een grafiek samen te stellen van de toename in uitstoot. Van Leeuwen heeft in het verleden herhaaldelijk gesteld ‘dat deze uitstoot het grootste milieuschandaal binnen het Koninkrijk der Nederlanden betreft’.

Bron: Amigoe

13 reacties

  1. Stanley Held, u bent een demagoog die bij de MFK niet zou misstaan.

    Shell heeft aageboden de raffinaderij af te breken en de verontreiniging op te ruimen, echter Curacao koos ervoor om de raffinaderij gratis over te nemen.

    Het alsmaar met het vingertje wijzen naar Nederland en daar het handje ophouden van Stanley en zijn eilandgenoten hangt mij de keel uit.

    Ruim toch eerst je eigen rotzooi eens op! Elke vlietuig van Curacao naar Europa spuwt daar tientallen drugsdealers uit die op Hato niets in de weg worden gelegd, en het parlement van Curacao zit vol criminelen. gekozen door Stanley en andere helden op sokken.

  2. Weet u ik u, jammer. De meeste mensen kennen het probleem niet. In 1916 had de Shell zich gevestigd op Curaçao. In die periode hadden wij niets te vertellen. Pas in 1954 mochten wij, het eiland besturen. Tot vandaag mag het eiland buitenlandse aangelegenheden niet besturen. Mocht alleen Nederland. In de jaren tachtig vertrok de Shell. Let wel de smog lag er al. Namens de Nederlandse regering in die periode mocht Curaçao m et Isla in zee gaan. De asfaltmeer en het oude rafferanderij mocht Curaçaose voor een gulden kopen. Met advies van Nederland heeft men het gedaan. Degene die ik nu aansprakelijk zou stellen is, Nederland en haar Shell pas daarna de regering van het Eiland. De laatste zal moeilijk zijn. Ze wisten niets en zijn door onze Koninklijke Shell en Nederland misleid. Wie zou u, nu aansprakelijk stellen gelet op onze regering van toe en nu?

  3. @Sonny, met jullie bedoel al diegene die momenteel bezig zijn tegen de vervuiling door ISLA. Waar jullie voor moeten waken is dat door verkeerde actiesvte voeren jullie de bevolking tegen je krijg inplaats van met je mee.
    Ik vind het jammer dat ik niet meer onder de rook van de ISLA kan vertoeven omdat ik astma heb. Ik zou het graag weer willen. Het is mooi daar.

  4. Herbie, je hebt het nog steeds over ” jullie” wie bedoel je hier eigenlijk mee? Geef dáár eens een duidelijk antwoord op.

    De kern van mijn reactie is: als je het aan de politiek overlaat, gebeurt er niets. Iedereen gaat zich achter iedereen verschuilen.

    Als ik lees en hoor dat vele mensen ernstige gezondheidsklachten hebben, die terug te voeren zijn tot de Isla, dan moet je in actie komen.

    Op welke wijze, dáár kan inhoudelijk – zoals jij nú doet – over gediscuteerd worden.

    Wil je het probleem acuut oplossen, dan moet je direct actie ondernemen. Onder druk wordt immers alles vloeibaar.

    Bij een groot maatschappelijke belang, mag je stellen: het doel heiligt de middelen. En als er gehakt wordt vallen er spaanders, dus als je een houtenspinter in je hand krijgt: niet piepen, gewoon doorhakken!

  5. Wat heb jij gereageerd als een kip zonder kop zeg. De acties die jij omschrijft hebben een te grote inpakt op de economie van het eiland en treffen daardoor de gewone burger harder dan het de verantwoordelijke personen in de regering tref.
    En even voor de duidelijkheid, als er iemand is die klaar staat om in actie te komen, dan ben ik dat wel. Echter heb ik van mijn fouten geleerd, om niet te handelen terwijl de emoties hoog zijn. Ik heb geleerd om eerst tot rust te komen en dan de te ondernemen acties doordacht en goed geëvalueerd toe te passen.
    Stel je voor je gaat op Hato staan. De toeristen schrikken zich een hoedje. En is dat ook hun eerste ervaring met het eiland. Dat nemen zij hun hele vakantie mee en vertellen dat ook thuis en aan hun vrienden. Hetgeen je bereikt is dat er eventuele toeristen niet meer komen.
    Blokkeer je de olie transport? Dat heeft een hele grote economische schade. Benzine raakt op en kan de bevolking niet naar werk. Busjes rijden niet meer. Geen brood op tafel en ga zo maar door. En niet te spreken over alle banen verlies.
    Als je actie wilt voeren tegen de regering moet je dat doen waar het, het meeste pijn doet. Pak ze via de staten, via het ophalen van handtekeningen of zoals GeenPeil dat heeft gedaan door een referendum af te dwingen.
    Ga handtekeningen inzamelen om zodoende een referendum af te dwingen en met de uitslag van de referendum en of handtekeningen eerst naar de staten en/of de tweede kamer om actie af te dwingen. Dan ben je goed bezig en pak je de regering het hardst.
    Tenzij jullie er nu al vanuit gaan dat het niet zal gaan lukken. En dat misschien vast komt te staan dat er maar een klein groepje zich druk loopt te maken. Hoop het niet.

    En noem iemand niet zomaar een lafaard als jij zijn achtergrond niet kent. Maar die uitlating van jouw zal wel emotioneel geuit zijn. En dat is het nou wat ik ook bedoel. Dingen roepen waar men later spijt van heeft of acties te ondernemen die niet zomaar terug te draaien zijn.
    Lafaards zijn mensen die niet weten wat zij doen moeten en maar wat doen en dan denken dat zij bezig zijn. Daar in tegen zijn goed doordachte acties, acties die doeltreffen en resultaten opleveren. Zulke mensen worden helden genoemd door diegene die verlost worden.
    Volgend jaar is er weer verkiezing. Maak daar gebruik van. Ga naar de tekentafel en bestudeer en evalueer je mogelijkheden. Zoals welke gerechtelijke stappen kunnen nog worden ondernomen tegen onze regering en welke in Nederland. Denk na en neem dan actie en niet zo emotioneel overal op reageren.
    Sterkte en ik ben bereikbaar op het nr. 06-12 34 56 78.

  6. Dubbelspel ligt met het overspel naast de Monopoly op de Mens erger je niet…twiet…twiet….en o ja: je kunt een wekelijkse douchebeurt winnen met domino’en.. 🙂

  7. Bartje, je waarschuwing kwam te laat.

    Ik heb zoeven thuis alles kort en klein geslagen, toen mijn vrouw de rottweilers ging uitlaten. Alle halfvolle flessen heb ik halfleeg gedronken en de moed verzameld om dokter Whiteman een por in zijn rug te geven. Deze – de dokter – rook bij mij een vieze lucht. Hij heeft ter plekke een verwijsbriefje uitgeschreven om mij op te laten nemen in de Caprilles kliniek. De bischop heeft het verwijsbriefje geparafeerd.

    Daar zit nu: in de kliniek. Ik wil hier niet meer weg. Gelukkig heeft Plasterk de kliniek een aanwijzing gegeven om mij hier 55 jaar vast te houden. Dat vind ik prima, als honderdjarige: ik weet nu tenminste zeker dat ik 155 jaar oud zal worden. Ook krijg ik de kans om de Paus te zien, dan kan ik 60 foto’s van hem maken. Ze geven mij hier van die lekkere pilletjes waar je zoet van wordt. Nu kan ik 55 jaar lekker relaxen, inplaats van in de kantine koffie te drinken en te roken. Brood krijg ik hier gratis dus géén aderlating van $4,65 per brood, dat tikt namelijk nogal aan en dan klopt mijn huishoudboekje niet méér. Ik ben wel bang dat ze de kliniek straks moeten afbreken want de bouwvergunning klopt niet. Ik heb mijn hoop echter gevestigd op God dat dit niet zal gebeuren, daarom bid ik ook erg veel.

    Je mag me komen bezoeken als je de regels van de kliniek niet overtreedt: uitsluitend in het Papiamentu converseren en géén dubbelspel spelen!

  8. Sonny, rustig rustig…ssstt….regel de ademhaling en denk aan iets prettigs !!!
    Alleen kalmte kan je redden…
    Hart omhoog en hoofd naar boven, hier beneden is het ook maar niks…:)
    Misschien helpt een sleep-over met je 6 Rottweilers een beetje ?? 🙂 🙂

  9. @herbie,
    Jij bent een uitstekend voorbeeld waarom het bestuur van Curaçao niets onderneemt. Jij durft niet de barricade op te gaan. Jij durft je eigen bestuurders niet verantwoordelijk te stellen. Je bent een lafaard.

    Je roept alleen maar: “jullie moeten het doen” wie is “jullie”?

    Jij moet het GVD doen, het is jouw land en jouw bestuurders moeten ingrijpen. Jij moet ze dwingen GVD en je niet verschuilen achter “jullie”

    Jij moet je landgenoten verdedigen, die door de vuiligheid verstikt worden. Jij moet kiezen voor wellicht een iets mindere economische welvaart, maar wel in een gezond land met een goede luchtkwaliteit.

    Als jij een duidelijke keuze maakt en op de barricaden gaat dan komt “jullie” je vast en zeker steunen in die strijd. Neem een voorbeeld aan Pernis en de inwoners van IJmuiden die hebben huis en haard verdedigd om beter te kunnen ademhalen. Kom niet af met het verleden, want in het verleden was Pernis en IJmuiden ook in vuile lucht gedompeld. Zo zijn er tientallen streken op te noemen die zelf op de barricaden gingen en… met succes.

    Maar op Curaçao zal niet veel veranderen, omdat jij te laf bent. En jouw bestuurders wonen veraf van de vuiligheid. Het zal hun een worst zijn. Ze weten bovendien dat jij toch te laf bent om je eigen bestuurders ter verantwoording te roepen. De vaste retoriek is “jullie” Die retoriek is jou aangeleerd door je politieke vriendjes. ” jullie” is de schuld van alles.

    Word volwassen!

  10. Rechterlijke gang, handtekeningen verzamelen, de staten dwingen, en dan komt het: “ga daar maar eens achteraan”…!!!
    Herbie, je stukje proza wordt naast het feit, dat het gros van je opmerkingen al door het commentaar van de heer Sonny beantwoord wordt, gedomineerd door de woordjes “jullie” en de teneur het aan anderen over te laten.
    Dat is nu precies de mentaliteit, waardoor alles gaat zoals het gaat !!
    Goed dat er Smoc is: beter een organisatie die iets onderneemt en daarin faalt, dan een Curacaoenaar die niets onderneemt en daarin slaagt !!
    Sleep-overs houden doen er veel elke dag al !! … 🙂

  11. @Sonny. De gezondheid van de eiland bewoners gaat uiteraard voor en is voor mij toch wel heel erg belangrijk. Zeker aangezien ik astma heb en niet onder de rook van de Isla kan vertoeven.
    Echter geeft dat niet het recht om zulke niet slimme leuzen uit te spreken. Zoals naar Hato met spandoeken, olie toevoer te saboteren et cetera. Het laks reageren van de regering geeft jullie geen enkele recht om de rest van de bevolking economisch de afgrond in te gooien. Je moet wel erg door de geiten besnuffeld zijn om de gevolgen van zulke soort actie te onderkennen.
    Waarom organiseren jullie niet een “sleep-over” in de straten van de ministers en/of statenleden? Gaan jullie lekker met z’n allen voor het huis van de minister en statenlid bivakkeren en blokkeren hun de toegang tot hun huis. Ik kom wel meedoen.

    Dat er iets moet gebeuren, klopt, maar niet op deze door de geiten besnuffelde wijze. Er is een rechtelijke gang. Er is ook een mogelijkheid om handtekeningen te verzamelen, maar moet dit wel een gerichte actie zijn met een vooropgestelde doel. Bijvoorbeeld de staten te dwingen de regering in actie te laten komen en of via de staten een motie van wantrouwen.
    Er zijn voldoende andere mogelijkheden om de regering om haar knieën te krijgen. Ga daar maar eens achteraan en laat onze zwakke economie met rust.

  12. Het probleem is natuurlijk ook dat Nederland het nóóit goed zal doen. Als Nederland zich met de kwestie gaat bemoeien, roept half Curaçao weer: waar bemoei je je mee.

    Laat de actiegroepen zoals Smoc, acties organiseren op het eiland. Bezet het kantoor van de minister van gezondheid.
    Dwing via de rechter af dat er maatregelen getroffen worden.
    Schakel Green Peace in om de aanvoer van olie te saboteren.
    Schakel de Wereldgezondheidsorganisatie in.
    Dwing de Bischop dat hij de Paus gaat oproepen tot interventie.
    Ga met 100 man in hongerstaking.
    Ga bij HATO staan met spandoeken om toeristen te waarschuwen met teksten als: gebruik uw gasmasker op Curaçao.
    Laat Facebook ontploffen van verontwaardiging.
    En… als dat allemaal zonder resultaat blijft: vraag dan aan Nederland om interventie.

    Die harde en directe acties durft of kan men kennelijk niet voeren.
    Is er te weinig draagkracht op Curaçao? Is de bevolking niet solidair met de getroffenen. Kan het ze geen barst schelen dat mede landgenoten lijden? Of is het misschien angst om op zere tenen te trappen van een politiek vriendje of familielid?

    Men kiest eigenlijk voor de gemakkelijkste weg: Nederland. Terwijl men dondersgoed weet dat de verantwoordelijkheid ligt bij: het bestuur van Curaçao: notabene DOKTER WHITEMAN !

    Plasterk merkt zeer terecht op, dat er op de verkeerde deur geklopt wordt. Hij ziet de bui al hangen en stelt zich formeel op, want wat hij ook doet op Curaçao: het zal nooit goed zijn!

  13. Als Nederlandse militairen of hun familieleden ziek worden dan zal actie niet uitblijven. Het is staatsrechtelijk de verantwoordelijkheid van Curaçao’. maar statutair van Nederland, als het Land in gebreke blijft. Daar lijkt het wel op. Waarom doet de regering van Curaçao niets, terwijl er zulke ernstige gezondheidsschade is? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties