Amigoe | Ook Plan van Aanpak gevangenis tijdens JVO besproken

Ook Plan van Aanpak gevangenis tijdens JVO besproken

Ook Plan van Aanpak gevangenis tijdens JVO besproken

WILLEMSTAD — De ministers van Justitie Nelson Navarro (Pais), Arthur Dowers (Aruba), Dennis Richardson (St. Maarten) en Ard van der Steur (Nederland), bespraken onlangs ook het Plan van Aanpak van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).

Dat maakte Navarro afgelopen donderdag bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministers

Er zijn voorstellen gedaan voor het beter functioneren van de kustwacht, gezamenlijke (digitale) samenwerking tussen de politiekorpsen en dus ook het Plan van Aanpak van de gevangenis. Minister Navarro gaf aan dat de werkzaamheden in volle gang zijn opdat de gevangenis aan de eisen van het Europees Comité ter voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen voldoet.

Politiekorpsen

Verder zal gekeken worden naar een manier waarop de samenwerking tussen de politiekorpsen nauwer en effectiever wordt. Volgens Navarro ligt er nu een voorstel op tafel om de agenten trainingen te laten volgen in het land van expertise.

Zo is forensisch onderzoek op Aruba het meest geavanceerd, dus zullen alle agenten naar Aruba moeten reizen om daar trainingen daarover te volgen. Op Curaçao is het aantal gewapende diefstallen het hoogst, dus heeft ons Atrako-team ook meer ervaring met dergelijke onderzoeken, dus zullen agenten hier trainingen over dergelijke delicten volgen.

Verder is ook besproken dat de tijd is aangebroken voor een IT-platform, ook voor de BESeilanden, aldus de minister. Hij haalde het informatiesysteem waarmee St. Maarten is gestart. Het Sintmaartense bedrijf KPMG is belast met het opzetten hiervan.

Volgens Navarro is het een goed idee dat Curaçao zich hieraan sluit. Ondersteuning Extra ondersteuning vanuit Nederland werd dit keer niet besproken. Dat vond eerder plaats en Curaçao heeft inmiddels twee Nederlandse experts, Teun Visser en Frank Brouwer, die het politiekorps KPC ondersteunen.

Eerder stuurde Nederland ook tien agenten extra ter ondersteuning van het korps. Meer agenten komen niet, zei Navarro desgevraagd aan de Amigoe.

“Nederland kampt nu zelf met veel problemen in de Nationale Politie.”

Hij heeft verder vertrouwen in het ‘jonge managementteam’ van het politiekorps. Onopgeloste zaken Het gaat wel even duren voordat alles rechtgezet kan worden en de capaciteit van het korps zodanig goed is dat alle lopende onderzoeken afgehandeld kunnen worden.

“Het korps heeft nu 650 agenten in dienst, terwijl het er 850 horen te zijn. Die vacatures kunnen echter niet zomaar gevuld worden”, benadrukte Navarro. “Wij hebben de financiële ruimte niet om ruim 200 personen in een keer aan te nemen en ook niet de mankracht om dat aantal te screenen. Ik ben wel tevreden met de resultaten van de werving en de aspirantagenten zijn inmiddels ook al gestart met de opleiding.”

Het gaat dus even duren voordat het korps 100 procent optimaal kan functioneren en zaken opgelost kunnen worden. Daarom vindt Navarro het ook heel belangrijk dat het cameratoezicht komt.

“De camera’s ondersteunen het politiewerk. Ik ben ook overtuigd van het feit dat indien het cameratoezicht vijftien jaar geleden zou zijn ingevoerd zoals het de bedoeling was, het aantal criminele activiteiten op Curaçao tegenwoordig veel minder zou zijn.”

De minister gaf verder desgevraagd aan nog vertrouwen te hebben in de officieren van justitie belast met de lopende onderzoeken in het bijzonder en het Openbaar Ministerie in het algemeen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *