Amigoe | Ook veerdienst tussen Venezuela en Aruba

ABC-eilanden vergaderenover economisch haalbare ‘Fast Ferry’

Venezolaanse minister Communicatie & Voorlichting: Ferry tussen Aruba en Venezuela

CARACAS/ORANJESTAD — Volgend jaar juni komt er mogelijk een ferry tussen Venezuela en de eilanden Aruba en Curaçao. Dat maakte het Venezolaanse ministerie van Communicatie en Voorlichting deze week bekend.

Deze veerdienst kan een concurrent worden voor de bootverbinding tussen de ABC-eilanden, ‘maar het is een open markt’, zegt PDR-parlementariër Andin Bikker.

Het bedrijf Naviera Paraguana blijkt al volop bezig met de voorbereidingen voor de ferry, schrijft het ministerie in Correo del Orinoco. Op 6 mei is het eerste schip vanuit Griekenland naar de Venezolaanse kustplaats Falcon vertrokken en zal daar voorbereid worden om te worden ingezet als veerdienst.

Op de boot is plaats voor zeker 600 passagiers, minimaal 160 ‘kleine voertuigen’ en meer dan 20 containers voor droge of gekoelde producten. De ferry heeft drie verdiepingen en moet juni volgend jaar gaan varen. Welke tarieven gehanteerd worden, is nog niet bekend. Wel laat het bedrijf weten dat er waarschijnlijk speciale tarieven komen voor senioren en kinderen jonger dan 2 jaar. Het is de bedoeling dat via Aruba ook goederen verder vervoerd worden naar Panama en Europa.

Concurrent

Binnenkort wordt ook de openbare aanbesteding gedaan voor een veerdienst tussen Aruba, Curaçao en Bonaire. PDR-leider Andin Bikker is één van de kartrekkers van dit initiatief. Aan Amigoe laat hij weten dat de parlementen van de ABC-eilanden al sinds 2012 bezig zijn met deze ferry.

“Maar de privésector kan in de tussentijd andere dingen ontwikkelen. Het blijft een open markt.”

Op de vraag of Venezuela dan geen concurrent wordt, zegt Bikker dat de dienst van Naviera Paraguana een ‘andere invalshoek’ heeft.

“Ons einddoel is een betere verbinding tussen de eilanden, niet met het vasteland.”

Hij denkt dat Aruba ‘niet al te happig’ zal zijn op een verbinding met Venezuela, ‘gezien de huidige situatie daar’.

Omdat het om personenvervoer gaat, zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden, aldus Bikker. Desgevraagd bevestigt hij dat de overheid kan besluiten dat de ferry niet op Aruba aan mag leggen.

De minister van Toerisme en Transport Otmar Oduber laat desgevraagd weten dat hij niet op de hoogte is van deze veerdienst en dat ook Directie Scheepvaart en havenautoriteit APA niet over deze informatie beschikt.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *