28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Opbergen in beslag genomen drugs laat te wensen over

HomeMediaAmigoe | Opbergen in beslag genomen drugs laat te wensen over
Opbergen in beslag genomen drugs laat te wensen over
Opbergen in beslag genomen drugs laat te wensen over

WILLEMSTAD — De overname en bewaring van in beslag genomen drugs door het Bureau Narco Bestrijding (BNB) geschiedde conform interne, niet formeel vastgestelde procedures.

Procedures die veel te wensen overlaten, blijkt uit de bevindingen van de Raad voor de Rechtshandhaving, die onlangs door Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) naar de Staten zijn gestuurd.

Het gaat hier om het eindrapport van het inspectieonderzoek ‘Afhandeling in beslag genomen goederen’ in Curaçao, dat ook ingaat op de overname en bewaring van geldswaarden, vaar- en voertuigen en van vuurwapens.

De raad constateerde verder dat de in beslag genomen drugs door het BNB werden gefotografeerd en gewogen, er werden monsters van de drugs genomen en naar het laboratorium opgestuurd. De procedures uit het Wetboek van Strafvordering (WvSv), met name aangaande de verpakking en deponering, werden echter niet in acht genomen.

Ook constateerde de raad dat er geen lijst van in beslag genomen goederen werd opgemaakt. In plaats daarvan werd een proces-verbaal van test en weging opgemaakt, dat bij het dossier werd gevoegd.

Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten de verpakking niet nodig achtten, omdat de meeste grote partijen drugs reeds verpakt en voorzien werden van een logo van de (smokkel)organisatie die de drugs transporteerde.

Het BNB voldeed wel aan het wettelijke vereiste tot labelen van de verpakkingen. De procedures die bij het BNB werden gehanteerd bij overname c.q. inbeslagname van drugs, waren door de leidinggevenden van het bureau zelf ontworpen.

Verder blijkt dat de drugs bij het politiekorps KPC in een kluis bij het bureau BNB werden bewaard, aangezien in beslag genomen drugs om veiligheidsredenen nimmer bij de Griffie werden gedeponeerd. Dat meldden de respondenten van het BNB aan de raad. De kluis bij het BNB was van meerdere sloten voorzien.

De kluis werd door drie personeelsleden – namelijk een teamleider, een plaatsvervangend teamleider en een medewerker van het BNB – beheerd. Zij beschikten elk over een sleutel. De teamleider beschikte als eindverantwoordelijke over de hoofdsleutel. Voor het openen van de kluisdeur was altijd zijn medewerking als eindverantwoordelijke nodig.

Er was geen geschikte plaats om grote partijen drugs op te bergen die niet in de kluis pasten. Als een grote hoeveelheid drugs ‘s nachts in beslag werd genomen, werd die getransporteerd naar een veilige plaats en werd politiebeveiliging ingezet tot het moment van vernietiging.

Een veilige plaats was eventueel het politieterrein van Rio Canario. Verder werden monsters op verzoek van een officier van justitie uit de kluis genomen, indien de rechter-commissaris de in beslag genomen drugs wilde schouwen. Deze activiteiten waren niet in procedures uitgewerkt en waren nergens geregistreerd.

Naast de kluis beschikte het BNB over een wapenkluis. Deze kluis werd door middel van één slot vergrendeld. De sleutels waren in het bezit van dezelfde sleutelbeheerders van het BNB. De wapenkluis diende mede voor de kortstondige bewaring van in beslag genomen drugs, in het geval de teamleider op dat moment niet aanwezig was. De overplaatsing naar de drugskluis geschiedde zo spoedig mogelijk. Andere goederen dan drugs werden niet bij het BNB opgeborgen.


Slechte klui
s

Echter, er waren tijdens de periode van het onderzoek knelpunten en risico’s in het systeem van het beheer van de kluis. Het slot waarmee de nooduitgangsdeur was vergrendeld, was niet voldoende stevig. De kluis was ook niet voorzien van een alarmsysteem en de beveiligingscamera moest onderhouden worden. Daarnaast was het filter van het apparaat dat voor het afzuigen van stank zorgde, defect. Dit bracht stankoverlast met zich mee voor het personeel als marihuana in de kluis werd opgeborgen.

Een ander knelpunt was dat het personeel van het BNB zich onveilig voelde bij de overname van drugs in de nachtelijke uren. Het aantal personeelsleden met piketdienst werd gereduceerd. Bij een overname moest een tweede personeelslid zijn vrije tijd opofferen om bijstand te verlenen aan het enige personeelslid belast met piketdienst.

Om risico’s te verminderen ging de voorkeur van het BNB ernaar uit om grote hoeveelheden drugs zo spoedig te vernietigen. Na de procedures van overname, weging, monsters en foto-opname’s en bewaring, vond door het personeel van het BNB de registratie van de in beslag genomen drugs plaats. Verder blijkt dat de vernietiging van de drugs, onder toezicht van een officier van justitie en een personeelslid van de dienst Inspectie Volksgezondheid plaatsvond, waarbij de leiding van het KPC niet betrokken was.

Het toezicht bestond uit het verrichten van controle op bepaalde verpakkingen met inhoud door deze te wegen, te testen of in te zien, teneinde vast te stellen of het gewicht en soort substantie vermeld op de lijst of in de registratiesystemen, overeenkwamen met de inhoud.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Waarom niet dezelfde dag, of tenminste kort na in beslagname, dat spul vernietigen, scheelt een hoop gedoe. Waarom moet dat spul na weging, monsterneming en foto opnames nog bewaard worden?

  2. ach what new, zag verleden jaar die stapel wapens, zelfde laken pak.
    zijn ze al vernietigd, hoe waren de onderzoeken , zijn er nog moorden mee opgelost. Als ze er nog zijn worden ze dagelijks geteld , zijn ze veilig opgeslagen of zijn ze weer op straat

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties