26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Openbare ruimte onveilig voor mensen met beperking

HomeMediaAmigoe | Openbare ruimte onveilig voor mensen met beperking
Openbare ruimte onveilig voor mensen met beperking
Openbare ruimte onveilig voor mensen met beperking

WILLEMSTAD — Er is voor mensen met een visuele of andere beperking nog een hoop aan te passen voordat zij zich goed en veilig kunnen bewegen in bijvoorbeeld de stad. Dat is de conclusie van de Fundashon Pro Bista na een ervaringsonderzoek dat in onlangs plaatsvond. Daarbij viel ook op dat winkelpersoneel zich geen houding weet te geven in de omgang met personen met een beperking.

In het kader van dit onderzoek gingen mensen met een visuele beperking ‘de boer’ op om te inventariseren hoe het gesteld is met de infrastructuur en de bereikbaarheid van de stad in de breedste zin van het woord.

Het doel was om de infrastructuur te beoordelen, de benadering van de cliënten in winkels/bedrijven maar ook de bereikbaarheid van de artikelen in een winkel/bedrijf, veiligheid van zaken en het verkeer. Ook is er gekeken in hoeverre er bewustwording leeft onder de bevolking ten aanzien van mensen met een beperking onder andere door het toetsen van de herkenning van de taststok. Daarnaast is de toegankelijkheid van het openbaar vervoer onder de loep genomen.

Pro Bista heeft na dit veldonderzoek kunnen vaststellen dat er met betrekking tot infrastructuur in algemene zin weinig tot geen aanpassingen voor mensen met een beperking zijn. Hierbij valt te denken aan: geen zebrapad, geen aangepaste hellingen voor rolstoelgebruikers of te steile hellingen, geen voetpad, veel gaten of oneffenheden op het trottoir, onvoldoende parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers, geen oriëntatiepunten, geen gidslijnen, geen aangepaste trappen. Ook zijn in de meeste winkels de ingang/uitgangsdeuren te smal en de drempels te hoog bij de ingang waardoor het pand niet toegankelijk is voor rolstoelen.

“Hoewel het wettelijk verplicht is om te stoppen bij het oversteken voor mensen met een beperking, rijden voertuigen nog steeds door. De hoofdingang bij het ziekenhuis heeft onvoldoende verlichting en de tegels zijn glad. Als je van de ingang van de apotheek richting Colon moet gaan, is er geen trottoir aanwezig voor iemand met rolstoel.”


Winkelpersoneel

Het bezoek van de ervaringsgroep aan winkels levert de volgende informatie op. “Cliënten van Pro Bista werden niet begroet in de winkels. Men bleef wel naar hen staren. De ingangen zijn te smal. Zo ook de gangpaden in de winkels. En het winkelpersoneel is niet op de hoogte hoe zij instructies moeten geven aan mensen met een beperking. Sterker nog het, personeel gaat ervan uit dat de begeleiders in de winkel moeten helpen.” Verder, zo heeft het onderzoek uitgewezen, stonden artikelen stonden op elkaar of te hoog en waren de prijzen te klein geschreven. Men is er wel van op de hoogte dat er personen zijn met een visuele beperking, maar het gebrek aan informatie hoe om te gaan met die doelgroep is nog steeds aanwezig. De cliënten werden wel herkend door de taststok.


Openbaar vervoer

Met betrekking tot de toegankelijkheid van het openbaar vervoer (ABC Busbedrijf) heeft het onderzoek opgeleverd dat de toegangstreden te hoog zijn en daarmee ontoegankelijk voor mensen in een rolstoel. Het draaihek in de bus kost veel energie om te duwen en is gevaarlijk bij het uitstappen omdat men kan vallen. Verder wordt er niet verbaal aangegeven welke halte door de bus benaderd wordt. “Daarnaast zijn niet alle stranden in Bándabou bereikbaar met een bus. Welwillendheid van de buschauffeur om het strand toch nog te bereiken was niet aanwezig.”

 

Fundashon Pro Bista is van mening dat de infrastructuur en de inrichting van winkels aangepast moeten worden voor mensen met een beperking. Hierbij valt te denken aan een zebrapad, aangepaste hellingen voor rolstoelgebruikers, parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers, oriëntatiepunten, gidslijnen, aangepaste trappen, hoogte van rekken, gangpaden, deuren en toegankelijkheid van de ingang. Voor de juiste afmetingen en aanpassingen kan gebruik worden gemaakt van het handboek toegankelijkheid publieke gebouwen.

Mensen moeten bewuster gemaakt worden en verplicht worden te stoppen bij het oversteken voor personen met een beperking. De overheid kan meer reclame maken over het verplicht stoppen voor mensen met een visuele beperking, eventueel door sancties vast te stellen.

Verder moeten de prijzen op de prijskaartjes groter staan of ook in braille worden aangebracht. Dan moet er voldoende verlichting bij het ziekenhuis zijn en er moeten anti-sliptegels geplaatst worden. En het ABC Busbedrijf dient bussen aan te schaffen die rolstoeltoegankelijk zijn, waardoor alle doelgroepen toegankelijk zijn in de bus. Er kan een automatisch bandje afgespeeld worden dat de bushaltes opnoemt. Pro Bista zou ook graag zien dat stranden bereikbaar zijn voor bussen.

Pro Bista zal verder op alle mogelijke manieren de bevolking informeren hoe om te gaan met mensen met een visuele beperking. Dit gaan zij doen door filmpjes en het plaatsen van folders bij winkels/bedrijven. Ook zal er vaker met cliënten de straat op worden gegaan, zodat aan herkenning gewerkt kan worden. Door middel van een informatiefilm zullen bedrijven geïnformeerd worden. Daarvoor zijn echter nog geen middelen beschikbaar. “We hopen dat die uit de samenleving komen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties