Amigoe | Opvallend veel ongeldige stemmen

Zeven partijen door bij voorverkiezingen

Bijna 1,8 % oftwel 222 stemmen

WILLEMSTAD — Het aantal ongeldige stemmen bij de lijstondersteuning van afgelopen weekeinde was opvallend hoog. Van de 12.122 personen die een lijst ondersteunden lieten 222 stemmers een ongeldige stem noteren. Dit komt neer op 1,8 procent van alle uitgebrachte stemmen.

Vrouwen die een zoen met rode lippenstift op het stembiljet achterlaten en personen die hun handtekening op het document zetten nadat zij gestemd hebben. Dit zijn maar een paar voorbeelden van ongeldige stemmen die afgelopen zondag door tellers van het Hoofdstembureau bij Kranshi werden geregistreerd, aldus Raymond ‘Pacheco’ Römer, voorzitter van het Hoofdstembureau. Volgens Römer blijft het gissen naar het waarom van zoveel ongeldige stemmen.

“Dit moet nader onderzocht worden. Maar het is hoog. Ik weet ook niet hoe dat komt. Wij, van het Hoofdstembureau, hebben in de afgelopen jaren al verschillende keren aangegeven hoe je moet stemmen. Je moet met het rode potlood het cirkeltje invullen. Maar toch blijft het gebeuren dat mensen ongeldig stemmen.”

Römer geeft aan dat het Hoofdstembureau een stem niet ongeldig verklaart, als iemand net buiten het cirkeltje gaat met zijn potlood.

“Als het maar duidelijk is voor wie je hebt gestemd. Maar als dat niet duidelijk is, dan wordt de stem dus ongeldig verklaard. Dat geldt ook als iemand iets op het stembiljet tekent of schrijft. Dan is de stem ongeldig.”

Bij de laatste verkiezingen in 2012 bedroeg het aantal ongeldige stemmen nog 1593. Dit valt op te maken uit de cijfers die op de website van het Hoofdstembureau staan vermeld.

Ter vergelijking: dit aantal valt hoger uit dan het aantal stemmen die de lijstencombinatie DP/ Laboral in oktober 2012 behaalde. Samen kreeg deze combinatie 1131 stemmen. Dat zijn 462 stemmen minder dan er ongeldige stemmen werden geteld.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Opvallend veel ongeldige stemmen

  1. Misschien eerst een IQ test vooraf ? Kan trouwens overal op Curacao geen kwaad 🙂

  2. Tja wij als MFK hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat we concurerende partijen er bij kregen, dis is gedeeltelijk goed gelukt.

    om de anderde partijen uit te schakelen zullen we weer een nieuw plan bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *