Amigoe | ‘Over vijf maanden weer lokale crew’

Omstreden VVRP sector directeur tijdelijk directeur burgerluchtvaart

Eerste besluit VVRP sector directeur die tijdelijk directeur burgerluchtvaart werd

WILLEMSTAD — Door de versoepeling van de toelatingseisen heeft Insel Air een groep van ervaren piloten weten aan te trekken. Hierdoor zal eind volgende maand het acute pilotentekort zijn opgelost.

Het gaat om tijdelijke buitenlandse krachten. In de tussentijd zullen de huidige co-piloten worden opgeleid tot captains, waardoor er over vijf maanden weer een lokale crew is.

Insel Air zal vervolgens op zoek gaan naar nieuwe co-piloten. Momenteel is de situatie dus nog hetzelfde: er doen zich door het tekort aan piloten veel vertragingen voor, ‘maar de oplossing is er’, meldt directeur Edward Heerenveen. Zoals reeds bekend heeft de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA) besloten dat ervaren piloten niet alle examens opnieuw hoeven af te leggen om te worden aangenomen bij de luchtvaartmaatschappij. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen ervaren en minder ervaren piloten op het type vliegtuig waarmee Insel Air vliegt.

Deze voorwaarde was aanvankelijk ingevoerd door de CBA en het ministerie als extra maatregel om de veiligheidscategorie 1 weer terug te krijgen, maar minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft laten weten dat de aanpassing van die beslissing de gang van categorie 2 naar 1 niet in gevaar zal brengen.

23 piloten weg

Door de maatregel kon de maatschappij de afgelopen zes maanden geen piloten aannemen. Heerenveen vertelt dat er veel piloten zijn afgehaakt, omdat ze elders een hoger salaris konden krijgen. “We hebben normaliter een ander verloop, maar door de nieuwe regels konden we dit niet invullen.” In totaal gingen 23 piloten weg, waaronder ook mensen uit het buitenland die tijdelijk een functie vervulde bij de organisatie.

Momenteel zijn er tien piloten nodig, maar de versoepeling van de regelgeving zal op korte termijn uitkomst bieden, stelt de directeur, die overigens niet ontkent dat er vertragingen kunnen blijven voorkomen door technische problemen. “Vertragingen door technische mankementen heb je overal. Echter, een mechanisch probleem kun je binnen enkele uren verhelpen, maar zonder piloten kun je helemaal niet vliegen.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ‘Over vijf maanden weer lokale crew’

  1. 100% met je eens. Ik hoop alleen dat men weet waar men mee bezig is.

  2. Co-piloten versneld captain maken is niet de juiste manier om een personeelstekort op te lossen. Het gevolg is immers dat een redelijk onervaren vlieger, als captain, te maken gaat krijgen met nog meer onervaren vliegers als co-piloot. Dan creëer je juist vliegonveilige situaties en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *