28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Overgewicht nú aanpakken’

HomeMediaAmigoe | ‘Overgewicht nú aanpakken’

Tekst: Marius Bremmer Foto’s: Ken Wong

‘Overgewicht nú aanpakken’
Diëtiste Rachna Blom ‘Overgewicht nú aanpakken’

Diëtiste Rachna Blom windt er geen doekjes om: “Het probleem van overgewicht en obesitas op onze eilanden is echt veel te groot! We moeten niet langer praten over cijfers, we moeten aan de slag!”

Er zijn op Curaçao alleen maar statistieken van 15 jaar geleden. Toen was het probleem al alarmerend. “Het is daarna alleen maar erger geworden. Ik denk dat onze situatie vergelijkbaar is met die in de Verenigde Staten.”

Rachna Blom (34) houdt praktijk als zelfstandig diëtiste en voedingskundige aan de Poseidonstraat te Vredenberg. Ze is moeder van twee zonen van 6 en 8 jaar: “Een druk bestaan”, zegt ze. “Zonder opvoeding geen goede voeding”, is haar devies. “We moeten met elkaar – ook op Aruba en Bonaire zijn de problemen enorm – onder ogen zien dat de problematiek héél erg groot is.”

Diëtiste Rachna Blom
Diëtiste Rachna Blom

Aan alles merk je het als je met Blom in haar praktijk In Balance in gesprek bent: ze verstaat haar vak, ze heeft visie en weet wat ze wil. En dat alles weet ze te combineren met charme, passie en een prettige personality.

Wat is je achtergrond wat opleiding betreft?

“Ik heb twee HBO- opleidingen afgerond: Communicatie en Voeding en Diëtiek, beide aan de Hanzehogeschool in Groningen. In die tijd haalde ik ook het certificaat Natuurlijke Voeding. Die brede achtergrond vertaal ik nu in mijn huidige werk. Daarbij zet ik ook mijn deskundigheid in op het gebied van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).”

 

Werk je vanuit een bepaalde visie?

“Ik wil mensen verder helpen dan alleen maar door het geven van voedingsadviezen: ook op het emotionele en psychische vlak. Ik heb een innovatief en leuk concept ontwikkeld om in groepjes van tien obesitas aan te pakken met aandacht voor voeding, beweging en de psyche. Ik doe dat samen met psychologe Carla Martina. Soms stuur ik patiënten eerst naar een psycholoog: dan zit er achter het verkeerde voedingspatroon een heel ander probleem.”

 

Wie komen er in de praktijk langs?

“Ik krijg bij In Balance mensen van alle leeftijden en uit alle klassen van de samenleving. Mensen met overgewicht door overvoeding en met overgewicht door ondervoeding, zoals in ontwikkelingslanden (zie kader). Meestal verwijzen huisartsen, fysiotherapeuten of specialisten als internist en cardioloog naar mij door. Dan worden de kosten vanuit de basisverzekering vergoed; in mindere mate geldt dat ook voor particuliere zorgverzekeringen. Ook chirurgen verwijzen bij een maagverkleining altijd eerst door naar een diëtiste. De operatie kan mogelijk voorkomen worden met lifestyle-verandering.”

 

Werk je alleen met patiënten?

“Naast het werk als diëtiste geef ik voorlichting en trainingen voor scholen en bedrijven en ik coach op lichaamsbeweging. Na mijn afstuderen heb ik een pedagogisch getuigschrift gehaald en les gegeven in de vakken verzorging en biologie van vsbo tot havo-vwo. Op een gegeven moment werd mijn praktijk zo druk, dat zelfs vier uur lesgeven per week te veel werd. Maar ik blijf onderwijs en voorlichting geven leuk vinden. Verder leid ik ook gewichtsconsulenten in Aruba en Suriname op.”

 

Waar is het wachten op in de aanpak van obesitas?

“Op geld! Diëtisten worden onderbetaald, de vergoedingen zijn te laag. Eigenlijk doen wij voor veertig procent van onze tijd vrijwilligerswerk. Er moeten nieuwe tarieven voor diëtisten komen en een nieuwe betalingsstructuur. Gelukkig is het recent al gemakkelijker geworden om een verlenging te krijgen als de patiënt meer tijd nodig heeft. Verandering van houding en gedrag kost tijd!”

 

Gaat het dan alleen maar om hogere tarieven?

“Nee, de overheid moet diëtisten breder inzetten, ook in de preventie. Gelukkig wordt op scholen nu het vak verzorging gegeven, daar gaat het ook over voeding. De oudere generatie heeft die kennis niet meegekregen. Verder moet er veel meer aandacht komen voor voedingsprogramma’s en voor beweging.”

 

Waar zou je verder extra geld voor willen hebben?

“Vroeger had de GGD diëtisten in dienst. Er was een uitgebreide voedingsafdeling, er waren folders. Die hele afdeling is wegbezuinigd. Nu moeten scholen betalen als ik voorlichting kom geven, dat kan ik er toch niet gratis bij gaan doen? Vanuit de GGD zou er veel meer voorlichting moeten komen voor scholen.”

 

En heeft het bedrijfsleven ook een taak?

“Anno 2015 is aandacht voor de gezondheid van de werknemer geen luxe. Er zijn intussen ook bedrijven die een gezondheidscheck aanbieden. Er komen zelfs health weeks. Het zijn vaak dezelfde mensen die actief mee doen, mensen die al lang belangstelling hadden voor gezonde voeding en bewegen. Werkgevers moeten hun gezondheidsprogramma uitbesteden, dan wordt het minder vrijblijvend en kan je persoonlijke programma’s maken. Met z’n allen op één dag gezond doen werkt niet. En wat je ook niet moet vergeten: het zijn vaak mentale problemen waardoor mensen overgewicht hebben.”

 

Hoe zit het met de jeugd, wat gaat daar mis?

“Kinderen op de naschoolse opvang kunnen ‘s middags niet naar sport en bewegen zo veel te weinig. Bij het eten daar draait het om gemakkelijk en goedkoop, meer dan om gezond. En ja, als kinderen thuis al geen groenten eten, gaan ze op de naschoolse opvang het gevecht natuurlijk ook niet aan. Er ligt een taak zowel voor ouders als voor de overheid. Het is echt een sociaal-maatschappelijk probleem.”

 

Waarom eten mensen weinig groente?

“De krioyomaaltijd op Curaçao biedt vanouds te weinig groente. Een gerecht als snijboonchi stoba heeft groente in de naam en klinkt gezond, maar het is vooral véél vlees en héél weinig groente. In Suriname hebben de mensen nog kostgrondjes, op Curaçao en Aruba zijn door het klimaat en de omstandigheden weinig groenten. Die worden geïmporteerd, zijn daardoor duur en niet altijd vers. En als men al groente eet, zijn het vaak starchy, zetmeelhoudende groenten zoals zoete aardappel, rode bieten, winterwortel, bakbanaan en pompoen.”

 

Is er dan wel betaalbare groente?

“Jazeker, bijvoorbeeld taugé, witte kool, wortelen. Ook komkommers en aubergines zijn betrekkelijk goedkoop. Je kunt best betaalbare diepvriesgroente en diepvriesfruit krijgen. Ik koop zelf graag broccoli uit de diepvries. Je hoeft dan niets meer weg te gooien aan stronken, je kunt alles eten. Pas daarna zou ik groenten uit glas en blik noemen, daar zit zout in als conserveermiddel.”

 

Heeft het met het slavernijverleden te maken?

“Ja, de lokale keuken heeft altijd met het verleden te maken. Die van ons met het slavernijverleden. Voeding van slaven bevatte weinig eiwitten zoals van vlees, maar veel suiker: weinig voedzaam. Slaven kregen vroeger het slachtafval van de shon, zoals ingewanden, bloed, hersenen en orgaanvlees zoals lever. Dat maakt men nu nog vaak klaar, met harde en dus ongezonde vetten. Bij dit eten serveert men (te) veel zetmeelhoudende producten zoals witte rijst, vette patat friet, funchi van geraffineerd (bewerkt) maïsmeel en liefst met overal wat suiker door.”

 

Koken mensen eigenlijk nog wel thuis?

“Alles wat ik hierboven noemde kan je ook zo halen bij de snèk. Men heeft geen tijd meer om te koken of men neemt er geen tijd meer voor, en dan ook nog de afwas! Mensen werken langer en hebben meer geld te besteden. De fast food-restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo schiet de welvaart zijn doel voorbij. Men neemt wel de tijd om te werken maar niet meer om gezond te eten.”

 

Speelt ook mee dat te dikke vrouwen in de ogen van sommige mannen sexy zijn?

“Vroeger hield dikte verband met welvaart, maar het hele dikke is nu niet meer zo populair. De ideale BMI zien mannen inderdaad niet als aantrekkelijk. Ik ken wel vrouwen die daar rekening mee houden bij het trainen: ze kiezen bewust voor een hoger BMI dan de norm.”

 

Waar zit nu de echte uitdaging voor een diëtiste?

“Hoe krijg je de mensen echt bewust! Hoe leer ik de mensen er zo mee vertrouwd te worden dat het rekening houden met gezonde voeding en beperkte porties verder als vanzelf gaat. Al wil men graag afvallen, al snapt men hoe het moet, toch lukt het ze vaak niet om hun voedings- en beweegpatronen te managen. Die doelgroep boeit mij het meest. Obesitas is een gevolg, ik ben altijd op zoek naar de oorzaak van het probleem. Dat is de tevredenheidfactor in mijn werk!”

 

En meer bewegen, dat lukt de meesten ook niet?

“Als student in Nederland zag ik eens een man in kostuum fietsen, met een broodtrommeltje achterop. Brood meenemen in een trommeltje, dat kan hier natuurlijk best! Ook beauty-factoren spelen hier een rol. Als je gestraight haar hebt moet je niet gaan zweten. Gelukkig komt het natuurlijke kapsel weer in. Bewegen is niet het primaire werkveld van de diëtiste, maar bij mij gaat gezonde voeding altijd samen met bewegen. Ik houd mijn consulten weleens wandelend langs de Caracasbaai, ik geef dan ook aanwijzingen over de houding en de wijze van lopen.”

 

 

Hoe lukt het thuis met de kinderen?

“Mijn kinderen hebben uiteraard geen overgewicht maar bedenk dat het ook voor mij moeilijk is. Hoe ouder ze worden, hoe minder ik ze zie. Tot hun 18e moeten ze naar mij luisteren, daarna mogen ze hun eigen keuzes maken. Mijn moeder eet ‘s middags vaak met de kinderen en dan valt het op dat ze er moeite mee heeft om zoveel groente te koken. De culturele gewoontes zitten er zó in gebakken!”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @M: geef het voedsel en allerlei ines” en “ides” maar de schuld 🙂 je bent zelf verantwordelijk voor je lichaam. Gewoon lijnen dus 🙂 !!!”

  2. Uit onderstaande hebben wij hier op Curacao het Whiteman probleem van Fluoride, zijn eigen omtrek doet er mischien ook aan mee.Het minste voor aller gezondheid is het afschaffen van Fluoride daarna ongezond eten.
    Overgenomen uit:Natural Living
    3635 S Fort Apache Road, Suite 200-614
    Las Vegas, Nevada 89147
    Phone 702-430-8771
    Fax: 979-335-4207
    Thyroid and Your Weight
    Or if you are continuously exposed to iodine leeching agents like fluoride, chlorine or bromine, then your thyroid will not work. Fluoride is in the water supply. Chlorine is found in thousands of chemicals and swimming pools. Bromine is present as a food additive in wheat products like pasta.
    Fluoride, chlorine and bromine displace iodine from the body. It is simple chemistry that these other chemicals (called halides) kick out iodine from chemical reactions leaving your body devoid of iodine.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties