32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Overheid zegt betere communicatie toe

HomeMediaAmigoe | Overheid zegt betere communicatie toe
Overheid zegt betere communicatie toe | Foto's Persbureau Curacao
Overheid zegt betere communicatie toe | Foto’s Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De overheid heeft gisteren in een gesprek met de milieustichtingen Smoc en CAE toegezegd dat zij de komende week naar buiten treedt om de bevolking te informeren over de groene aanslag, en binnen enkele weken informatiefolders hierover zal uitbrengen, aldus CAE-voorzitter Marc Verkade desgevraagd.

“Het gesprek met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is gisteren goed verlopen, maar wij zijn pas geheel tevreden als er invulling wordt gegeven aan hetgeen er is toegezegd, en er sprake is van concrete resultaten”, aldus Verkade. Het ministerie zou tevens hebben aangegeven een Facebook-pagina te zullen wijden aan mogelijke incidenten die zich in de toekomst voordoen die bijvoorbeeld gepaard gaan met pieken in de uitstoot van vervuilende stoffen.

Zoals bekend zal de voortzetting van het kort geding – inmiddels de vierde zitting – op maandag 19 oktober om 15.00 uur plaatsvinden. De stichtingen Clean Air Everywhere (CAE) en Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) eisen, samen met vier bezorgde bewoners onder de rook, van het Land – ofwel het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) – kort samengevat dat ‘de acute noodsituatie die door een verergering van de uitstoot is ontstaan, verholpen wordt’.

Het gesprek van gisteren tussen de milieustichtingen en GMN was het eerste in aanloop naar de zitting. Nog een tweede gesprek staat gepland, voor woensdag 14 oktober. Verkade: “Nogmaals, dit gesprek is goed en constructief verlopen, zoals dat in het verleden ook het geval was. Alleen liep het in het verleden spaak als bijvoorbeeld de betrokken ambtenaren in afwachting van goedkeuring van bijvoorbeeld de minister, geen vervolg konden geven aan de met elkaar overeengekomen actiepunten.

In ieder geval heerst de indruk nu dat de overheid zeer zeker niet stil heeft gezeten.” Verkade licht toe dat in algemene zin ‘betere communicatie naar zowel de stichtingen als de bevolking is toegezegd’.

Catcrackerpoeder

Hij haalt als voorbeeld de enorme piek aan die op 28 augustus jongstleden is gemeten aan fijnstof van 3291,4 microgram per kubieke meter, door meetstation Beth Chaim. “De overheid heeft onder andere ook dit onderzocht en laat weten dat hierbij catcrackerpoeder was vrijgekomen. Nou, in zulke gevallen menen wij dat de overheid de plicht heeft om het volk te informeren. Met de Facebook-pagina is de toezegging dat dit ook zal gebeuren, waarbij transparantie centraal staat”, aldus Verkade.

Hij geeft vervolgens een opsomming van hetgeen met epidemioloog Izzy Gerstenbluth van GMN, de beleidsdirecteur van het ministerie Jeanine Constansia-Kook en twee inspecteurs van de uitvoeringsorganisatie Milieu, Natuur Beheer (MNB, voorheen Milieudienst, red.), waaronder handhaving valt, is besproken.

De milieuorganisaties stellen er opnieuw bij de overheid op aan te hebben gedrongen om tijdens uitvoering van de toezicht- en controlerende taken ‘niet zomaar klakkeloos de door de bedrijven verstrekte informatie aan te nemen’.

“Wij menen dat de inspecties vanuit de overheid ook bijvoorbeeld onderzoeken dienen te bevatten naar onder andere de samenstelling van de olie die voor de processen gebruikt wordt. Dus, wij vinden dat men dit onafhankelijk ter controle dient te onderzoeken.

Verder voert de overheid nu met de Isla-raffinaderij, de BOO-energiecentrale en Aqualectra – aangezien deze bedrijven aan de uitstoot bijdragen – afzonderlijke gesprekken. De bedrijven zijn afzonderlijk van elkaar op de hoogte gesteld van wat men van hen verwacht, waarbij er op is aangedrongen om alles in te zetten om de bedrijfsprocessen te verbeteren”, aldus Verkade, die toevoegt dat er ook inzage is toegezegd in de emmissierapportages.

‘Afname geluid’

Hij maakt ook melding van het feit dat de geluidsoverlast van het overmatig fakkelen de afgelopen maand is afgenomen. “De overheid heeft gesteld dat de flairhoogte is afgesteld, waardoor de geluidshinder is afgenomen. Het overmatig fakkelen van de afgelopen tijd door de raffinaderij heeft te maken met een kapotte compressor die vernieuwd wordt en het feit dat de Isla nu op een noodcompressor draait. Er zal volgende maand een nieuwe worden geïnstalleerd, waardoor het overmatig fakkelen af zal nemen.

Al met al begrijpen wij ook wel dat de overheid zich in een spagaathouding bevindt qua handhaving, waarbij de hindervergunning (de wetgeving, red.) niet conform de bestaande internationale richtlijnen is aangepast. Verder vinden wij de plannen van de overheid, om eventueel op verbranding van LNG over te stappen, prima. Dit zou inderdaad een schonere productie opleveren, maar het kan ondertussen niet zo zijn dat zolang de modernisering van de raffinaderij nog geen feit is – wat overigens jaren in beslag zal nemen – er jaarlijks doden blijven vallen door de vervuilende uitstoot.

Nogmaals, wij spreken de overheid op de verantwoordelijkheid aan, ongeacht welk bedrijf of combinatie van bedrijven de uitstoot veroorzaakt. Dus eerst zien, dan geloven”, aldus Verkade.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. praten praten en maar praten om het volk zoet te houden!!Daarna begint het van vooraf aan.Tijd voor verandering=ontmantelen Isla en opstarten Green Town.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties