Amigoe | Pais, PAR en Moses vragen naar status oprichting Verkeersautoriteit

Pais, PAR en Moses vragen naar status oprichting Verkeersautoriteit

Pais, PAR en Moses vragen naar status oprichting Verkeersautoriteit

WILLEMSTAD — De overheid moet aan de Staten uitleggen wat de status is van het verkeersplan en de oprichting en inwerkingtreding van een Verkeersautoriteit.

Een brief met deze eis, gedateerd 3 februari en ondertekend door Statenleden Zita Jesus-Leitu (PAR-leider), Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) en Marilyn Moses (onafhankelijk), is inmiddels bij Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco ingediend.

De parlementariërs willen deze uitleg van de ministers Suzanne ‘Suzy’ Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP), Nelson Navarro van Justitie (Pais), Siegfried Victorina van Gezondheid, Milieu en Natuur (PS), Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (PS) en Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (PAR).

De Statenleden geven als redenen hiervoor het onveilige verkeer, en dus de vele verkeersdoden en auto-ongelukken – ook van dit jaar –, alsmede de twee door de Staten aangenomen moties om het verkeer veiliger te maken en de zorgen van het bedrijfsleven over de hoge kosten die door ongelukken worden veroorzaakt.

Daarbij benadrukken de Statenleden dat ‘onveilig verkeer voor een onveilig gevoel onder de bevolking zorgt, wat zelfs tot (het vergroten van) mobiliteitsbeperking kan leiden, aangezien men bang is om deel uit te maken van het verkeer’.

Dat moet reden genoeg zijn voor de overheid om het angst- en onveiligheidsgevoel van weggebruikers aan te pakken. Maar aangezien de overheid geen gehoor gaf aan de eerder aangenomen motie van 31 mei 2011 ter bevordering van een veilig verkeer, hebben de Staten op 25 augustus vorig jaar wederom twee moties (unaniem) aangenomen.


Meerjarig actiepla
n

In de eerste motie wordt de overheid geïnstrueerd om voor een meerjarig integraal actieplan voor het verkeer te zorgen, en daardoor het aantal verkeersongelukken te verminderen en levens te sparen. In het actieplan moeten zoals bekend de aanbevelingen van de Verenigde Naties (de Verenigde Naties hebben de jaren 2011 tot 2020 uitgeroepen tot ‘Decennium voor actie voor de verkeersveiligheid’) en de Algemene Rekenkamer Curaçao, en het voorstel van de fracties van PAR, Pais en PS van 16 oktober 2014 worden verwerkt.

Ook stond in de motie dat het plan voor oprichting van een Verkeersautoriteit vóór 1 januari 2016 gereed moest zijn, de subsidie hiervoor in de begroting van 2016 moet zijn verwerkt, en dat er voor 1 november een mediacampagne moet worden opgezet om de bevolking bewust te maken van verkeersregels en gewenst gedrag in het verkeer. Tevens is er de motie om een traject van capacitatie (geschikt maken, red.) van instructeurs en examinatoren te starten bij Bureau Rijbewijzen.

De betreffende ministers moeten dus aan de Staten gaan vertellen wat de status hiervan is. Een datum hiervoor is nog niet geprikt.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Pais, PAR en Moses vragen naar status oprichting Verkeersautoriteit

  1. Ik kan me nog herinneren dat er nog niet zo heel lang geleden een commissie werd opgericht, nadat er weer eens iemand van de Emancipatie boulevard in het water was beland, die moest gaan bestuderen hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. Nooit meer iets van gehoord, terwijl een vangrailtje misschien toch een goed idee had kunnen zijn.

  2. Harold Geenen

    Lijkt me een mooi baantje voor Carlos Monk, de halve gare die vorig jaar stomdronken van de weg is gehaald waar hij zigzaggend werkt aangetroffen.

    Ook advocaat Blaauw van HBN geld als een ervaringsdeskundige. Bij hem spreekt men doorgaans van bloed in zijn alcohol in plaats van alcohol in zijn bloed.

  3. Verkeersautoriteit.. Moeten er weer meer baantjes worden gecreeerd voor partijleden en familieleden van Politici die daarna niets zullen doen?

  4. Wie heeft nou getekend? Pais of PS????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *