Amigoe | PAR: Laat Rekenkamer sportstichting doorlichten

PAR: Laat Rekenkamer sportstichting doorlichten

PAR: Laat Rekenkamer sportstichting doorlichten

WILLEMSTAD — De PAR-fractie in de Staten is voornemens om een openbare vergadering van de Staten aan te vragen over de huidige crisis op sportgebied. Tijdens deze vergadering zal de PAR, volgens Statenlid Armin Konket, de Staten verzoeken om de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) een onderzoek te laten verrichten naar het beleid van Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK) in de afgelopen jaren.

De sport op Curaçao bevindt zich in een crisis sinds de overheid besloot de subsidie aan sportstichting Sedreko per 1 januari van dit jaar stop te zetten. De werkzaamheden van deze stichting zijn per deze datum overgenomen door het nieuwe nationale sportinstituut, de Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK), die als enige sportstichting subsidie van de overheid krijgt.

De regering heeft bij FFDK (sportterreinen en Sedreko) aangedrongen om hun faciliteiten ter beschikking van FDDK te stellen, maar de stichtingen weigeren dit te doen totdat de regering hun schulden over heeft genomen. De regering stelt dat deze schulden niet door het volk van Curaçao zijn opgebouwd.

Volgens Konket is de lokale sportwereld, maar ook FFDK, het slachtoffer geworden van het beleid van de huidige regering. Hij legt de schuld hiervoor neer bij premier Ivar Asjes (PS), die met sportstichtingen is belast.

Vanwege een ‘politieke oorlog’ zou de premier weigeren om met zijn voormalige partijgenoten in het Sedreko-bestuur samen te werken met alle gevolgen van dien, aldus het PAR-lid.

Tijdens de recente vergadering van de Centrale Commissie over de sportcrisis is volgens Konket een ding duidelijk geworden, namelijk dat Asjes er alles voor over heeft om zijn voormalige politieke vrienden op de knieën te krijgen. “Wij kunnen dit niet meer blijven aanzien”, aldus Konket.

De PAR-fractie is dan ook voornemens om nu, samen met andere fracties in de Staten, een openbare vergadering over dit punt aan te vragen. In dit verband wil hij dat de Staten besluiten om tot een onderzoek over te gaan bij FFDK.

Dit onderzoek moet duidelijk maken of er sprake is van wanbeleid bij deze stichting en dat de schuld bij onder meer nutsbedrijf Aqualectra, de Sociale Verzekeringsbank en de MCB hieraan te wijten is.

Tijdens de bewuste vergadering wil Konket dat ook de Staten de regering instrueren om gedurende het onderzoek van de ARC, alles te doen om de relatie tussen de overheid en FFDK te normaliseren.

Dit moet het mogelijk maken dat schoolsporten weer gebruik kunnen maken van de faciliteiten die onder de FFDK vallen zoals onder meer sportcomplex SDK, en dat de subsidie voor de stichting weer wordt hervat. Ook moet, als het aan Konket ligt, de regering de lasten en lusten van FFDK overnemen, als het ARC-onderzoek niks verkeerds aantreft bij de stichting.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *