Amigoe | PAR steunt Isla-motie Tweede Kamer

Ministerie van GMN: 'Stank belandt loodrecht op de school, doordat de wind anders stond'

PAR steunt Isla-motie Tweede Kamer

WILLEMSTAD — “Er staat de Tweede Kamer niets in de weg om zich te bekommeren om burgers uit andere delen van het Koninkrijk.” Dat stelt PAR-Statenlid Armin Konket in een brief aan de regering, alsook in een gesprek met de Amigoe.

Dat de Tweede Kamermotie gisteren is aangenomen, waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen om samen te werken met Curaçao om de Isla-uitstoot drastisch te verminderen, betekent volgens Konket niet dat de autonomie geschonden is, noch dat de Isla een Koninkrijksaangelegenheid geworden is.

In de brief stelt Konket dat de reactie van de Curaçaose regering na het aannemen van de motie het effect van een ‘koude douche’ heeft. Volgens hem is er geen sprake van ondeugdelijke bemoeienis door Nederland. “Er is geen enkele provisie in het Statuut waaruit blijkt dat een van de partijen binnen het Koninkrijk niet zijn bezorgdheid mag uiten over de ‘schadelijke omstandigheden’ waarmee de burgers van een andere partij worden geconfronteerd”, zo staat in de brief opgetekend. De PAR vraagt de regering wat de juridische of morele bezwaren zijn tegen deze bezorgdheid vanuit het Nederlandse parlement.

De PAR stelt in de brief dat 20.000 Curaçaose burgers te lijden hebben van de luchtverontreiniging door de raffinaderij en Curaçao Refinery Utilities (BOO) en ze vraagt zich af of de regering de belangen van deze burgers wel na aan het hart heeft liggen. Pas als blijkt dat dit niet het geval is, is er volgens Konket sprake van ‘ondeugdelijk bestuur’ en een schending van mensenrechten, zoals in de motie staat beschreven. Hij houdt wel een slag om de arm dat deze bepalingen alleen kunnen worden vastgesteld aan de hand van het Statuut en dat dit niet kan worden afgeleid aan de hand van de Tweede Kamermotie.

De partij roept in de brief het kabinet-Whiteman op met de Nederlandse regering om de tafel gaan zitten om de Isla-uitstoot binnen drie maanden aanzienlijk te verminderen, zoals wordt verzocht in de gisteren aangenomen motie van de Tweede Kamer. In gesprek met de Amigoe zegt Konket dat de regering de uitgestoken hand vanuit Den Haag moet aannemen. “We kunnen elkaar bijstaan in het oplossen van problemen die ons boven het hoofd groeien. En dat is het geval bij de Isla. Mocht het niet lukken om de uitstoot van de Isla binnen drie maanden terug te dringen, dan moet het maar binnen vijf of zes maanden.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | PAR steunt Isla-motie Tweede Kamer

  1. positieve reactie van de PAR.
    maar werknemers van de Isla, stemmen toch al nooit op de PAR.
    zijn meer MAN en PS stemmers.
    Dus de PAR doet er goed aan met deze reactie…
    nu de PAIS nog en Omayra…

  2. Toch nog een politicus met ballen in plaats van de jijbakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *