Amigoe | PAR wil vergaderen met coalitie over toekomst Isla

PAR wil vergaderen met coalitie over toekomst Isla | Persbureau Curacao

PAR wil vergaderen met coalitie over toekomst Isla | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Coalitiepartij PAR heeft een vergadering van de samenwerkende partijen aangevraagd over de toekomst van de Isla-raffinaderij. Volgens PAR-leider Zita Jesus-Leito heeft het Multi Disciplinary Project Team (MDPT), dat namens de overheid met de toekomst van de raffinaderij is belast, al maanden geen officieel verslag uitgebracht.

In de brief van de PAR, gericht aan haar coalitiepartners PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, spreekt de gele partij haar bezorgdheid uit over de onduidelijkheid ten aanzien van de toekomst van de raffinaderij.

De huurovereenkomst met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA loopt in 2019 af en op dit moment is het niet duidelijk wat er in dat jaar te gebeuren staat. De PAR maakt zich ook zorgen over de onzekere situatie in Venezuela. Zo constateert partijleider Jesus- Leito dat de PdVSA met serieuze liquiditeitstekorten te maken heeft door de lage olieprijzen, wat niet alleen gevolgen heeft voor dit bedrijf, maar voor heel Venezuela.

Dit uit zich in beperkingen op de import van producten voor dagelijks gebruik maar ook in schaarste van deze producten en het niet kunnen voldoen aan internationale verplichtingen jegens derden, aldus Jesus- Leito. Hierbij noemt de PAR ook de instabiele politieke situatie in het buurland, die extra onrust in de regio met zich heeft meegebracht.

“Al deze ontwikkelingen vormen een zorg voor ons allemaal. Het gaat hier om dezelfde PdVSA, waarmee wij in 2019 tot afspraken moeten zien te komen over grote investeringen in de raffinaderij. Nog erger wordt het als wij rekening houden met het feit dat lokale aannemers al maanden klagen over niet-tijdige uitbetalingen door de Isla. Deze situatie met betrekking tot de PdVSA en Venezuela is voor de PAR aanleiding om officieel een vergadering van de samenwerkende partijen aan te vragen, om zo van het MDPT te kunnen vernemen wat de stand van zaken is met betrekking tot de toekomst van de raffinaderij. Het verzoek van de PAR komt op een moment dat de coalitiepartijen al vanaf februari dit jaar niet meer met elkaar om de tafel hebben gezeten. In de periode sindsdien zijn er tal van coalitievergaderingen gepland, maar die werden telkens afgeblazen óf omdat de ministers vaak niet aanwezig konden zijn vanwege uitlandigheid of ziekte, óf omdat de coalitieleden/politiek leiders wegens diverse omstandigheden verstek moesten laten gaan.”

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | PAR wil vergaderen met coalitie over toekomst Isla

 1. Binnenkort stappen ze over op gas. Hoop dat dit doorgaat.

 2. De PDVSA heeft overal miljoenen dollars schuld uit staan, helaas hoeveel schuld ze aan de Curacaose regering heeft uitstaan houden de politici geheim want anders breekt de pleuris uit. welke klokke luider heeft het lef dit aan ons belastingbetalers mede te delen hoe hoog de PDVSA schuld nu aan Curacao is?

 3. En maar kijken naar het verleden, dat verleden wat nooit meer terug komt. Fossiele brandstoffen zijn sunset economy. Niemand wil er in investeren. Zelfs olieland Saudi Arabië zoek nieuwe wegen buiten de olie industrie. Gelukkig heeft Curacao multidisciplinaire zieners en voorspellers in huis die dat allemaal anders zien. Tot dat de bom van de realiteit valt.

 4. Jan Harts

  Het huidige huurcontract loopt af in 2019, maar er is ook vastgelegd dat er in 2017 een besluit moet vallen over verlenging of niet. Wordt er in 2017 geen besluit genomen, dan wordt het huurcontract (stilzwijgend) verlengd met een mij onbekende periode. Haast is dus geboden en ook politieke en maatschappelijke druk/aandacht om te zorgen dat dat besluit er in 2017 komt.

 5. Joep Meloen

  Het moet nu toch wel duidelijk zijn voor alle politici dat een upgrade van de ISLA nooit gaat gebeuren.
  Investeerders zullen hier niet instappen, simpelweg vanwege het feit dat Venezuela failliet is en dus nooit aan de financiele verplichtingen kan voldoen. Een rendement op de investering kunnen ze dan wel vergeten.
  De PdVSA zelf heeft het geld niet en gaat het geld ook niet meer krijgen. Veel installaties in Venezuela zijn al buiten bedrijf vanwege geldgebrek en dat gaat ook hier gebeuren. Dan zitten we dus met een contract waar we niet vanaf kunnen en een huurder die geen geld meer heeft.
  Het wordt zaak dat de overheid plan B op gaat starten, afbraak van de raffinaderij en import van brandstof uit andere landen. En gaarne daar niet weer 2 jaar mee wachten, want dan zijn we dus typisch te laat. Dan zit het eiland straks daadwerkelijk zonder brandstof.

  Maar ja, onze politici zullen nog wel even wachten, kijken of ze nog wat toegeschoven krijgen van de PdVSA.

 6. de hele PDVSA stinkt….
  de coalitie moet eens een keer serieus kijken naar plan B.
  Venezuela is failliet en er zal een grote revolutie daar kunnen uitbreken.
  geld is er niet….olie brandstof is te goedkoop geworden….het land Curacao wordt vergiftigd met smerige groene uitstoot die zwaar kanker verwekkend is.
  hoe lang is de coalitie nog van plan zijn kop in het zand te houden?
  open de ogen en toon een beetje lef!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *