Amigoe | PAR wil weten of er onderzoek integriteit VDC komt

‘de regering binnenkort zal beslissen om de Italiaanse burger/ondernemer Corallo een prestigieuze en belangrijke institutionele functie te geven’ en dat ‘uit het onderzoek van de lokale autoriteiten blijkt dat Corallo absoluut geschikt is’.

Micheal Romer - Hoofd VDC

Micheal Romer – Hoofd VDC.

WILLEMSTAD — Er moet nog een heleboel duidelijk worden voor wat de integriteit van de Veiligheidsdienst (VDC) betreft, vooral rekeninghoudend met het vonnis in de zaak Babel tegen Statenlid Gerrit Schotte (MFK). In verband hiermee heeft PAR-leider Zita Jesus-Leito een brief gestuurd aan ministers Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS, Algemene Zaken) en Nelson Navarro (Pais, Justitie), waarin ze vraagt of de overheid bereid is een onderzoek te laten doen naar het functioneren en de integriteit van de VDC.

De politiek leider wijst in haar brief tevens op het belang van de VDC voor onder andere het handhaven van de orde, het waarborgen van de integriteit van het bestuur en van de interne veiligheid van het land, en ook op de uitspraken van Schotte zelf in het parlement over de ‘shutdown’ van deze dienst.

Van Navarro wil de politica weten op welke informatie hij zijn eerdere uitlatingen baseert – naast de informatie die al uit het dossier Babel is gebleken – dat de georganiseerde misdaad (onderwereld) in de regering (bovenwereld) is gepenetreerd.

De partij haalt tevens de brief van Gerrit Schotte van mei 2011 aan, die hij in zijn hoedanigheid van premier naar de minister van Binnenlandse Zaken in Italië heeft gestuurd, ter vergaring van informatie over de omstreden casinobaas Fransesco Corallo. Het gaat om de Italiaan die volgens het gerecht in het Babelvonnis, Schotte tijdens zijn regeerperiode had omgekocht. In die brief schrijft Schotte dat

‘de regering binnenkort zal beslissen om de Italiaanse burger/ondernemer Corallo een prestigieuze en belangrijke institutionele functie te geven’ en dat ‘uit het onderzoek van de lokale autoriteiten blijkt dat Corallo absoluut geschikt is’.

Ivar Asjes heeft als premier in augustus 2013 deze brief aan de Staten beschikbaar gesteld. Deze brief werd ook in het Babel-vonnis aangehaald.

De PAR wil specifiek van de ministers weten of de VDC betrokken was bij het onderzoek waarover Schotte het in de brief heeft en zo ja, waarom de VDC geen contact had opgenomen met de geheime dienst van Italië, aangezien het een Italiaanse burger betreft.

Indien de VDC niet betrokken was bij het onderzoek, wil de PAR weten welke instantie dan wel en waarom die autoriteiten geen contact hebben opgenomen met de Italiaanse geheime dienst. Hiermee wil de partij uitzoeken of de informatie in de brief van Schotte klopt.

Misschien heeft hij in de brief gelogen over een lokaal onderzoek, aldus de partij. Indien het vonnis van het gerecht in de zaak Babel in de context wordt gezet met de situatie rond de VDC na het aantreden van Schotte als premier, is het dan evident wat het doel van Schotte was om koste wat het kost het VDC-hoofd weg te krijgen en dus voor de shutdown van de VDC te zorgen en om te proberen toegang te krijgen tot geheime documenten van de VDC, aldus Jesus-Leito.

“Het is een feit dat het hem gelukt is om de VDC conform zíjn criteria te reorganiseren. Daarom is het ook logisch dat de Staten, die nu te maken krijgen met deze situatie, de overheid hierover benaderen”, aldus het Statenlid.

In verband met dit alles wil de politica ook weten of de overheid de Staten kan garanderen dat de VDC – ondanks de bemoeienissen van Schotte – optimaal functioneert, of de integriteit ervan gewaarborgd is, en of de overheid bereid is hiernaar een onderzoek te doen. Indien de overheid denkt dat die garantie bestaat, wil Jesus- Leito dat de overheid dit onderbouwt.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dosssier VDC

4 Reacties op “Amigoe | PAR wil weten of er onderzoek integriteit VDC komt

 1. Ik zeg het voor de zoveelste keer; die Statenleden moeten zo spoedig mogelijk de parlementaire enquête instellen.Waarom willen ze dat niet doen? Grote vraag. Maar gemakkelijk te beantwoorden. Zoals men op Curaçao zegt; Er zullen dan een heleboel kuikens van onder maand komen. Kijken welke van die statenleden de kat de bel aanhangt.

 2. Joscelin Trouwborst

  Het OM dient dit mee aan te pakken.

 3. Renee van Aller

  Gokje wagen? Iedereen roept om het hardst dat er orde op zaken moet worden gesteld en dat het een schande is dat de grensoverschrijdende criminaliteit onze oprechte bestuurders verleid heeft. Handje contantje. Maar overal loert de duivel en we zijn allen op zijn tijd wankelmoedig. De belangen zijn te groot en er zouden teveel hende drechi hun hoofd verliezen. Dan geloven de kiezers de bestuurders niet meer, ook niet degenen die mee profiteerden. Iedereen gaat de handen in vuil water schoon wassen. Na verloop van tijd hoor je er niets meer over en echt onderzoek komt er niet. Misschien worden een of twee ondergeschikten geslachtofferd. De positie van het hoofd VDC bijvoorbeeld? Een voor de hand liggende keuze als daarmee de aandacht kan worden afgeleid van hogerop. De positie van hogerop wordt dan vanzelf schoner. Renée van Aller&John de Vries

 4. Zo lang een stroman van Schotte bij de VDC zit, is de VDC niets waard en een gevaar voor de samenleving.

  Maar het is ook idioot dat de politiek, inclusief PAR, inmiddels al 4 jaar lijdzaam heeft toegezien dat een laffe marionet van een MAVO3 draaideur crimineel daar de leiding heeft.

  Stanley Held zou zeggen: Curacao is een corrupt boevennest, een bananenrepubkiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *