30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Parlement kan het met minder leden doen’

HomeMediaAmigoe | ‘Parlement kan het met minder leden doen’

door Favell Maduro

‘Parlement kan het met minder leden doen’
‘Parlement kan
het met minder leden doen’

WILLEMSTAD — Er is niets geregeld in de huidige Staatsregeling over afwezige parlementsleden. Alleen als een parlementslid veroordeeld wordt en de straf onherroepelijk wordt, kan de volksvertegenwoordiger het lidmaatschap van het parlement verliezen.

Met de afwezigheid van Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) en Jacinta Scoop-Constancia (MFK) functioneren de Staten momenteel met twee leden minder. Alhoewel dit niet de aanleiding moet zijn denkt Alex Rosaria (Pais) dat het parlement best met minder leden kan functioneren

Cijntje is sinds begin mei afwezig. Hij zit in het buitenland voor medische behandeling. Scoop-Constancia wordt verdacht van een aantal strafbare feiten. Daarom zit ze sinds maandag vast.

Ondanks de afwezigheid van de twee leden functioneert het parlement normaal. Althans dat lijkt zo. Want volgens Rosaria bemoeilijkt de afwezigheid van een lid van de coalitie hun werk. Maar tot nu toe krijgt de coalitie goede medewerking van de oppositie. Als voorbeeld noemt hij de steun die zij kregen afgelopen vrijdag in het parlement bij de behandeling van de LAR-wetgeving.

Dat het parlement nu met 19 leden functioneert laat zien dat het land Curaçao niet per se 21 volksvertegenwoordigers nodig heeft.

“Bij de overgang naar het land Curaçao is het indertijd overgenomen van het eilandgebied Curaçao”,

aldus Frank Hanze, voormalig griffier van de Staten van de Nederlandse Antillen. Wie ooit bepaald heeft dat het eilandgebied 21 volksvertegenwoordigers moet hebben kon Hanze niet zeggen. Rosaria vindt het een interessante kwestie om over na te denken maar wil het debat hierover nu niet aanzwengelen om het niet te doen lijken of hij een slaatje wil slaan uit de ziekte van Cijntje.

Wel wijst hij erop dat in de jaren vijftig er genoeg besef was bij Moises ‘Doktoor’ Da Costa Gomez die tot twee keer toe de onderhandelingen over het Statuut onderbrak om naar Curaçao te komen. Dit om te voorkomen dat Da Costa Gomez zijn zetel door afwezigheid zou verliezen.

Rosaria gelooft best dat het parlement met minder leden kan functioneren. Wel vindt hij dat er in de kwaliteit van de mensen die zich kandidaat stellen moet worden geïnvesteerd. Naar nu blijkt is er bij de overgang van de Nederlandse Antillen naar pais Kòrsou bijna niets geregeld voor vervanging van een langdurig afwezig parlementslid.

Hanze weet dat er ten tijde van de Nederlandse Antillen wel een bepaling was hierover. Tot 10-10-‘10 was het zo dat als een volksvertegenwoordiger langer dan acht maanden aaneengesloten niet op zijn werk verscheen, zijn lidmaatschap van het parlement kwam te vervallen.

Bij de overgang naar het land Curaçao is deze bepaling niet overgenomen. Waarom dat niet is gebeurd, is niet duidelijk.

Landsbesluit

Wel ligt er een landsbesluit waarin staat dat het lidmaatschap van het parlement komt te vervallen als een volksvertegenwoordiger is veroordeeld. Dat gebeurt pas als de straf onherroepelijk is geworden. Dus pas als een volksvertegenwoordiger alle juridische mogelijkheden heeft benut. Dat kan jaren duren.

Over afwezigheid van een volksvertegenwoordiger door ziekte of om andere redenen staat niets in de huidige Staatsregeling. De afwezigheid van een volksvertegenwoordiger vanwege medische redenen, zoals nu in het geval is met Melvin Cijntje, is al eens eerder voorgekomen.

Rosaria weet te melden dat, toen hij lid was van de PNP, de partij ook geconfronteerd werd met een raadslid dat langdurig ziek was. Zij moest vervangen worden. Omdat Rosaria de volgende op de kieslijst was, kwam hij in aanmerking. Hij is destijds gevraagd door de partijleider om afstand te nemen van de zetel zodat iemand anders ingezworen kon worden.

Het zijn de mensen van het hoofdstembureau die de volgorde van de kieslijst afgaan en de kandidaten benaderen als de partij aangeeft dat een volksvertegenwoordiger vervangen moet worden. Als een volksvertegenwoordiger verdachte is, heeft dat weinig gevolgen voor zijn of haar positie. Momenteel zijn er drie parlementariers verdacht.

Tegen Gerrit Schotte, Jacinta Scoop-Constancia en Amerigo Thodé loopt er in drie verschillende zaken een strafrechtelijk onderzoek. Alle drie zijn lid van de Movemento Futuro Kòrsou (MFK). In de zaak ‘Babel’ wordt Schotte beschuldigd van onder andere witwassen en valsheid in geschrifte. Dat geldt ook voor Scoop-Constancia, maar dan in het onderzoek ‘Dubnium’ (mondkapjeszaak). Tegen Thodé loopt een strafrechtelijk onderzoek nadat deze volgens parlementsvoorzitter Mike Franco (Pais) in het geheim opnames had gemaakt van een besloten vergadering met het College financieel toezicht (Cft). Franco heeft aangifte tegen Thodé gedaan nadat de opnames openbaar werden gemaakt.

Dat er in het parlement nu drie verdachten zitten heeft voor hun functioneren weinig gevolgen.

“Het kan zijn dat een politieke tegenstander je wil pakken. Dan laten ze bijvoorbeeld een vrouw verklaren dat je aan haar hebt gezeten. Als zij aangifte doet ben je dan meteen verdachte. Daarom is het misschien niet nodig om een verdachte volksvertegenwoordiger meteen te dwingen om af te treden”,

aldus Rosaria. Wel zegt hij dat door de huidige beschuldigingen richting parlementariërs zij allen in de ogen van het publiek over één kam worden geschoren. Rosaria vindt dat het een gewetenszaak moet zijn.

“In het buitenland is het gewoon dat een parlementariër terugtreedt totdat de zaak is uitgezocht. Helaas moeten we hier constateren dat mensen die gezworen hebben dat ze het publieke zaak zouden dienen en beschermen dat geweten niet hebben.”

Overigens is vandaag besloten dat MFK-Statenlid Scoop- Constancia zeker nog acht dagen vast blijft zitten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Met honderd stemmen kom je er niet Henki, vraag dat maar eens aan Gerrit de Raaf, kost ff wat meer dukaten, anders heb je geen maffia nodig om aan de macht te komen, ook dat kan De Raaf bevestigen.

  2. De Staten zijn beter af met minder leden, als het om leeghoofden als Pik Pias en Rudney Garmes gaat die nog geen koe van een geit kunnen onderscheiden.

  3. Zou graag eens weten wat elke politicus elke maand verdient, uh, krijgt als salaris. En als hij vertrekt / moet vertrekken het wachtgeld hoeveel en voor hoe lang. Want als burger wordt je gedwongen hiervoor te betalen, dus mag je dan ook de rekening zien? Lijkt mij logisch. En als de helft nou eens vertrekt, ik denk dat dat in het resultaat niets uit gaat maken ……….

  4. ik dacht als je zweert of beloofd als parlementslid, je daar ook aan moet houden. als het blijkt dat je dus niet aan deze belofte houd dan is het exit. Maar goed het blijkt dus dat de “elite”andere regels hebben . simpel gezegd de kan alles doen en laten zolang je in de politiek zit.
    als je honderd duizend gulden heb en je geeft elke stemmer 1000 gulden regeer je ons land.
    daarna kan je alles doen en laten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties