26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Parlementariërs boos op ‘beleidloze’ Dick

HomeMediaAmigoe | Parlementariërs boos op ‘beleidloze’ Dick
Parlementariërs boos op ‘beleidloze’ Dick | Foto Bea Moedt
Parlementariërs boos op ‘beleidloze’ Dick | Foto Bea Moedt

WILLEMSTAD — Wie heeft haar het mandaat gegeven om een samenwerkingsprotocol over het onderwijs te tekenen met Nederland? Dat willen Statenleden Amerigo Thodé (MFK) en Hensley Koeiman (MAN) weten naar aanleiding van het handelen van minister van Onderwijs Irene Dick (PS).

Beide parlementariërs vinden dat het hoog tijd wordt dat de minister met een beleidsnotitie komt.

In een inmiddels controversiële brief van Irene Dick, waarin ze de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker ervan op de hoogte stelt dat Curaçao de door Nederland gewenste aanscherping niet invoert, wordt ook verwezen naar een protocol tussen Nederland en Curaçao. Uit de brief valt op te maken dat het protocol al zou zijn getekend op 16 december 2014.

Het protocol is volgens Thodé en Koeiman nooit naar het parlement gestuurd. Een passage ervan is nu openbaar geworden. Daarin staat: “Curaçao kiest er daarom voor de aanscherping met betrekking tot de programma’s havo en vwo, die nodig zijn om gelijkstelling van de diploma’s te continueren na 1 januari 2016 (havo) respectievelijk 1 januari 2017 (vwo) in een voor alle havo- en vwo-leerlingen toegankelijke route in te voeren. Ten behoeve van deze aanscherping wordt momenteel gewerkt aan een analyse en een eindadvies. Het invoeren van een rekentoets wordt daarbij meegenomen. Het streven is om de aanscherpingen al in 2016 respectievelijk 2017 in te voeren”.

Ingetrokken

De brief van Dick is inmiddels onder druk van de ministerraad weer ingetrokken. Dat betekent niet dat het protocol van tafel is. De afspraken zoals die zijn gemaakt tussen de ministers moeten ten uitvoering worden gebracht. Nederland heeft op basis van het ondertekende protocol aangegeven te wachten op een plan van de minister hoe zij haar afspraak zal nakomen.

Tijdens een deze week belegde persconferentie merkte Irene Dick op blij te zijn dat iedereen zich nu bekommert om het onderwijs. Ze hoopte dat alle commotie rondom de gelijkstelling van de Nederlandse en Curaçaose havo- en vwo-diploma’s tot een nationaal plan zou leiden.

De parlementariërs reageerden gepikeerd op de aanname van de minister. “Een plan moet een voortvloeisel zijn van een beleid. De minister zegt dat ze al vijf keer heeft gevraagd om het onderwijs te verheffen naar een nationaal plan, maar wat is haar beleid om tot dat plan te komen? In de jaren dat zij minister is heb ik nog geen enkele beleidsnotitie van de minister gezien. Er moet eerst een beleid op tafel komen, dan kunnen we praten over een plan”, aldus Amerigo Thodé.

Zowel Thodé als Koeiman beklaagde zich erover dat bewindslieden herhaaldelijk het parlement niet informeren, zoals nu ook over het getekende protocol. Thodé: “Het is niet zoals Nederland waar bewindslieden het parlement op de hoogte houden van hun handelen. Hier wordt alles besproken in de vergaderingen van de samenwerkende partijen. Als oppositie lichten ze je niet in. Hierdoor ligt de macht in handen van elf parlementariërs. Vooraf roepen die elf weleens dat ze tegen een idee van een minister zijn, maar dat is alleen maar om de schijn op te houden.”

Koeiman vindt nu dat de minister met een beleidsnotitie naar het parlement moet komen. Hij heeft al een aantal zaken die erin moeten staan. “Zij moet garanderen dat leerlingen zowel hier als elders op de wereld kunnen studeren.” Hij wijst erop dat de Universiteit van Curaçao onlangs veel geld heeft gestopt in accreditatie van de studies. “Zij zijn er ook niet bij gebaat als straks studenten die niet aan de internationale normen voldoen, bij hen studeren.”

Koeiman roept Dick op om in haar plannen rekening te houden met het feit dat kinderen nu anders zijn. “Ze moet bij het bepalen van haar beleid voor onderwijs niet alleen rekening houden met de cognitieve vermogens van een kind. Het kan ook andere talenten hebben. Vooral voor het creatieve moet er ook aandacht zijn. Stel dat een kind goed is in muziek en slecht in taal, dan moet daar rekening mee worden gehouden.”

Over het nationale plan waar de minister over sprak is Koeiman duidelijk. Irene Dick moet van hem een platform in het leven roepen waarin de schoolbesturen, ouderverenigingen en politici met elkaar tot overeenstemming komen. Dat is nu niet gebeurd, waardoor er de afgelopen week heel veel commotie is ontstaan. “Eerst wil ik weten wat haar beweegredenen zijn. Die weet ik niet. Graag wil ik een beleidsstuk van haar”, aldus Koeiman.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. @ Hans Verschalk
    Ik weet niet wie of wat u het recht geeft zo over wie dan ook te spreken. Het is meer dan schandalig dat u zich zo over iemand meent te moeten uitlaten .
    Het enige dat ik u kan nageven is dat u het tenminste met naam en toenaam publiceert!
    Overigens bevindt u zich in het twijfelachtige gezelschap van meer vuilspuiters die zonder werkelijke grond hun “mening” op deze wijze schijnen te moeten ventileren.

  2. De hele Ps minister zijn van een laag niveau zonder brains
    .
    ze worden daar op geselecteerd.
    het enig wat van belang is bij de PS is dat ze Nederland haten.

  3. Abraham, wat meer respect voor Stella van Rijn.

    Ze heeft het als koffiedame van de aannemersvereniging toch maar geschopt tot secretaris generaal en en passant ook nog eens de directeur van Insel Air aan de haak geslagen.

    Wees eerlijk, zo’n pensioenvoorziening zouden wij ook graag gehad hebben.

  4. Zolang er figuren met een eq van nul in de staten zitten (en dat zijn de meesten) en zich bemoeien met het onderwijs, komt er natuurlijk geen bal van terecht met het onderwijs. En het is natuur ook de bedoeling dat er zoveel mogelijk word gestreefd naar domme mensen zodat de bestaande zakkenvullers hun eigen mensen kan laten kiezen door deze mensen en daarom krijg je ook klaplopers met een eq van MAVO 3 aan de macht en als MP de hele wereld rond vliegt met zijn stoeipoes en privé fotograaf.

  5. Zullen we de (hoeveelste ook alweer?) volgende PS minister voor dat ministerie alvast maar warm laten lopen? Zijn er nog smaken over trouwens bij de PS?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties