Amigoe | Partijen willen lijstondersteuning nietig laten verklaren

Aubert Wiels | Extra

‘voorverkiezingen niet eerlijk en discriminerend’ | Foto Extra

WILLEMSTAD — Vijf partijen willen de voorverkiezingen van afgelopen weekeinde nietig laten verklaren. Dit bevestigt advocaat Quincy Girigorie. Deze vijf, Forsa Elevá (FE), Partido Koperativista Patriótiko (PKP), Frente Obero Liberashon 30 di mei (FOL), 1 Tim Magno en Kòrsou, Un Pais Nobo (UPN) zijn van mening dat de voorverkiezingen niet eerlijk zijn verlopen en vinden tevens dat zij discriminerend zijn tegen nieuwe partijen.

De advocaat was al in gesprek met Richard Hooi, politiek leider van FE over een mogelijke kort geding tegen de voorverkiezingen. Dit had plaats moeten vinden voor de lijstondersteuning van afgelopen weekeinde. Maar beiden kwamen er niet aan toe om de zaak voor de lijstondersteuning in te dienen. Maar gisteren, daags na het bekend worden van de uitslag, kwamen de vijf partijen bijeen om te praten over een mogelijk kort geding.

Naast advocaat Girigorie, zaten ook vertegenwoordigers van FE en PKP, de partijen die in verband met de lijstondersteuning een lijstencombinatie waren aangegaan om de tafel, alsook vertegenwoordigers van de FOL, 1 Tim Magno en UPN. Alle partijen die niet door de voorverkiezingen zijn gekomen. In een reactie stelt FE-leider Hooi dat hij deze partijen voor de lijstondersteuning had benaderd om op één lijst te gaan. Toen was er onvoldoende interesse, maar die was er na het mislopen van de verkiezingen opeens wel.

Girigorie geeft aan dat de partijen grote bezwaren hebben tegen de manier waarop de voorverkiezingen worden gehouden. “Het is democratie-ondermijnend en werpt extra drempels op om het nieuwe kleinere partijen vrijwel onmogelijk te maken aan de verkiezingen mee te doen. Kijk maar naar het beperkte aantal stembureaus. Dit is maar een voorbeeld van dingen die tegen de nieuwe partijen werken.”

Restzetel

De vijf ageren ook tegen het feit dat alleen partijen die al een zetel hebben in aanmerking kunnen komen voor een restzetel. Verder moeten ook Curaçaoënaars die in het buitenland woonachtig zijn aan de verkiezingen op hun geboorte-eiland mee kunnen doen, aldus de partijen. Tevens zijn zij kritisch op het feit dat er geen oproepingskaarten zijn verstuurd voor de lijstondersteuning.

Hooi voegt hieraan toe dat alle problemen voortvloeien uit een wijziging die in 1959 door de DP-regering werd ingevoerd. In de Memorie van Toelichting van deze wet staat vermeld: “Ter voorkoming van indiening van speculatieve lijsten, waarvan aangenomen mag worden dat zij niet van een redelijk te achten deel van de bevolking willen worden gesteund en dan ook verlies van stemmen zal medebrengen.” Volgens de FE-leider is deze wet al die jaren een struikelblok gebleken voor de kleinere partijen. “Maar in feite heeft deze wet nooit gewerkt. Al 57 jaar niet. Nieuwe partijen moeten 2000 gulden betalen om aan de verkiezingen mee te mogen doen, maar dit jaar hadden we een recordaantal aangemelde partijen.”

Girigorie stelt dat de vijf partijen willen dat de lijstondersteuning van afgelopen weekeinde nietig wordt verklaard. Het moet of opnieuw onder nieuwe regels, of de betrokken partijen moeten tot de verkiezingen worden toegelaten. Het kort geding is nog niet ingediend, bevestigt de advocaat. De partijen zullen later deze week bijeenkomen om afspraken te maken over het vervolgtraject.

Geen van de vijf partijen die de gang naar de rechter in deze zaak aan het voorbereiden zijn, wisten de 870 stemmen te bereiken om aan de verkiezingen mee te kunnen doen. De FOL behaalde 622 stemmen, gevolgd door 1 Tim Magno (378), FE/PKP (62) en UPN (49).

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Partijen willen lijstondersteuning nietig laten verklaren

 1. 1 Tim Magno wil dus niet accepteren dat die eigenlijk 1 Tim Micro is.

 2. Politiek in Curacao – Niets doen en je zakken vullen

 3. Als een Curaçaoënaar zijn zin niet krijgt, braakt hij spontaan twee woorden: “discriminatie en advocaat”

  Als je bij een voorverkiezing zó weinig stemmen krijgt, moet je mond houden en blij zijn dat je niet écht afgaat bij de werkelijke verkiezingen.
  Houdt de eer toch aan jezelf.

  FE/PKP (62) en UPN (49), dat betekent dat alleen de gezinsleden en de linker- en rechter buurman op genoemde partijtjes gestemd hebben. Hoe onnozel kun je zijn, als je denkt dat je klaar bent voor de politieke arena. Enfin er is weer een advocaat die een ereloon kan uitschrijven voor oneervolle lieden.

 4. Inderdaad hele slechte verliezers. Een slecht teken. Je gaat je toch afvragen wat hun motieven zijn om per sé de politiek in te willen. Eigen belang lijkt hier de boventoon te voeren en verder niets anders.

 5. Nu moeten ze een baan zoeken

 6. Slechte verliezers 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *