28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Pedro Casimiri vertelt over misbruik in EO-programma

HomeMediaAmigoe | Pedro Casimiri vertelt over misbruik in EO-programma
Pedro Casimiri vertelt over misbruik in EO-programma
Pedro Casimiri vertelt over misbruik in EO-programma

DEN HAAG — Curaçaoënaar Pedro Casimiri is een van de slachtoffers die vandaag aan het woord komen in het programma ‘Dit is de Dag’ over kindermisbruik door priesters op Curaçao. Hij ging in 1955 als 13-jarige jongen naar de jeugdopleiding voor missionarissen in Willemstad en werd daar meerdere keren misbruikt door een pater. Toen zijn vader dreigde met een aangifte, werd de desbetreffende pater overgeplaatst naar Nederland.

De eigenaar van Copymiri maakte vandaag zelf op Facebook melding van zijn deelname aan het programma, waar veel positieve reacties op kwamen.

“De commissie-Koeijers ontving mijn klacht, maar deed er vervolgens niets mee”, schrijft hij.

Hij verwijst daarmee naar de commissie onder leiding van Ronald Koeijers, die in opdracht van het Bisdom in Willemstad onderzoek deed naar het misbruik, maar naar eigen zeggen wegens een gebrek aan klachten werd opgeheven.

De inmiddels afgetreden Nederlandse staatssecretaris van Justitie Fred Teeven zou het onderwerp ter sprake brengen tijdens zijn laatste werkbezoek aan Curaçao in januari, maar dat heeft nog niet tot stappen geleid.

Verslaggever Nanette Zonnenberg onderzocht voor ‘Dit is de Dag’ tientallen misbruikzaken door Nederlandse priesters en paters in het buitenland. Ze sprak met verschillende slachtoffers die wel degelijk een klacht indienden bij de commissie-Koeijers.

Koeijers wordt in het programma met de bewijzen daarvan geconfronteerd. Hij zegt dat hij niet op de hoogte was van de klachten, althans dat hij zich er niet over uit kan laten.

Overigens heeft Casimiri begin 2015 een klacht ingediend bij het Meldpunt Misbruik RKK in Nederland, dat wel serieus naar zijn zaak kijkt. Casimiri is overigens ook oud-decaan van het Radulphus College.

Volgens Wim van der Hoeven, oud-journalist van de Amigoe op Bonaire, is de zaak extra pijnlijk omdat een van de vermeende misbruikers, frater Candidus, ereburger van Bonaire is.

“Hij is tot ereburger benoemd, terwijl al heel veel personen wisten van het misbruik”,

aldus Van der Hoeven. Afgelopen januari nog werd de komst van de Fraters van Tilburg op Bonaire herdacht.

In ‘Dit is de Dag’ komen overigens ook daders aan het woord, zoals de Nederlandse pater Cornelio, die nog altijd in een dagopvang voor kinderen in Brazilië werkt, terwijl hij in de jaren zeventig zeker drie jongens in Nederland misbruikte. ‘Dit is de Dag’, een programma van de Evangelische Omroep, wordt vandaag uitgezonden op NPO2 om 21.15 uur (Nederlandse tijd).

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Het blijkt overigens ook uit het rapport van de VN-commissie voor de Rechten vh Kind, dat in mei verleden jaar in Genève werd voorgelegd dat Nederland volstrekt te weinig doet en heeft gedaan om paters en ander pedofiel tuig van de kerk aan te pakken. Nederland scoort erg slecht in deze.
    En Secco hier is natuurlijk geen haar beter, een uiterst arrogante kwast van de oude stempel die zich liever bezighoudt met het openen en zegenen van winkels etc. Wanstaltig allemaal.
    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/1911500/2010/10/12/Bisdom-Curacao-betaalde-vluchtroute-pastoors-na-misbruik.dhtml

  2. Mr Koeijers leek mij te goede trouw. Conclusie zou kunnen zijn dat hij met zijn goede reputatie is misbruikt als hoofd en naamdrager van de commissie. Blijkbaar heeft de secretaris Drs. Silvano (psycholoog) alle klachten van slachtoffers van misbruik die bij hem binnenkwamen voor Mr. Koeijers achtergehouden. De reactie van de bisschop was dan ook verdacht. Ik zou er niet van staan te kijken dat Silvano de info voor Koeijers achterhield in opdracht van Bisschop Secco.

  3. Ik vond de reactie van de bisschop erg tegenvallen. Eerst zeiden ze dat hij niet aanwezig was en ineens zagen ze hem over de gang lopen. Hij kwam ook vrij arrogant over tijdens dat interview.

  4. Omdat ze ook hun zakken gevuld zien worden en zich achter het grote kruis op hun borst verschuilen en op de eerste rij mogen zitten om naar de sprookjes te luisteren en vergeven worden door die witte jurken.

  5. Het feit dat dit soort zaken standaard nog veelvuldig in de doofpot gaat, impliceert de dubbele moraal van de kerk. Wat de kerk doet is kennelijk altijd goed. Pas de huidige Paus vindt dat er aan dit soort misstanden iets moet worden gedaan en doet dat ook. Mensen blijven mensen met fouten, ook als ze voor de kerk werken. Werkzaam zijn voor de kerk maakt iemand geen beter mens. Zeker niet als kwalijke eigenschappen van een dergelijke functionaris huishouden in het leven van anderen. Celibatair leven in dienst van de Allerhoogste is een fascinerende theorie die praktisch volstrekt onhaalbaar is. Er wordt nog steeds teveel door de vingers gezien wat verkeerd is. Dat doet de reputatie van de kerk geen goed en zou moeten worden erkend en voorkomen. Degenen die dergelijke misstappen begaan, dienen direct uit het ambt te worden gezet. en gestraft. Daarin heeft de overheid ook een taak, want die betaalt de salarissen van onze religieuze voorgangers en ontslaat ze niet als ze zich zo stuitend misdragen. Waarom meet kerkleiding en de overheid hier met twee maten?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties