28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Pensioenvoorstel overheidsvakbonden ingediend

HomeMediaAmigoe | Pensioenvoorstel overheidsvakbonden ingediend
Pensioenvoorstel overheidsvakbonden ingediend
Pensioenvoorstel overheidsvakbonden ingediend

WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden hebben een akkoord bereikt over een tegenvoorstel voor de pensioenplannen van de overheid. Dit bevestigt Abvo-voorzitter Wendy Calmes. Minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) bevestigde op zijn beurt de ontvangst van het tegenvoorstel.

Het tegenvoorstel is een reactie op het originele voorstel van de regering. Dat ging uit van verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor ambtenaren van 60 naar 65 jaar, een overgangsregeling en een andere manier om de hoogte van het pensioen te berekenen. Het aanbod van de overheid dateert van oktober vorig jaar. Nu, zes maanden later, ligt er een tegenvoorstel op tafel.

Abvo-voorzitter Wendy Calmes geeft toe dat het proces lang heeft geduurd. Maar volgens hem hebben veel factoren hiervoor gezorgd. Hij benadrukt dat het een ingewikkeld proces is, waarbij rekening moest worden gehouden met veel andere wetten, die ook door de wijzigingen die door de regering zijn voorgesteld zullen worden aangetast. De bonden moesten ook verschillende adviezen inwinnen, terwijl daarnaast rekening moest worden gehouden met het feit dat niet altijd alle vakbonden op één lijn zaten.

Maar volgens Calmes staan alle overheidsbonden, de Abvo (ambtenaren), NAPB (politie), SAP (politie en justitiële keten) en STrAF (douane- en belastingwezen), inmiddels achter het voorstel dat nu op tafel ligt. Calmes wilde in deze fase niet op details van het tegenvoorstel ingaan. “We hebben het nu naar de regering gestuurd en wachten op een antwoord. Wij zien dit als een eerste stap naar onderhandelingen tussen overheid en vakbonden om tot een principe-akkoord te komen. Tot wat voor overeenstemming wij met de regering ook komen, dit zal altijd zijn onder voorbehoud van goedkeuring door onze leden.”

In een reactie stelt Van der Horst dat de regering inmiddels het voorstel binnen heeft gekregen. “Ik zal nu laten nagaan hoe ver of hoe dichtbij de partijen ten opzichte van elkaar staan. Aan de hand hiervan zullen wij besluiten welk pad wij zullen bewandelen.”

In de afgelopen maanden heeft Van der Horst er bij verschillende vakbonden op aangedrongen om haast te maken met het tegenvoorstel. In december gaf hij aan medio januari een reactie te verwachten. Indertijd gaven de bonden aan dat zij nog niet klaar waren en dat er vóór eind februari een antwoord op tafel zou liggen. Maar ook die eigen streefdatum werd niet gehaald.

Dit gold ook voor een nieuwe streefdatum: de eerste twee weken van maart. In de tussentijd kreeg de regering wel een brief van de vakbonden waarin op enkele details werd ingegaan, maar dit – zo benadrukten alle partijen – moest niet als het uiteindelijke tegenvoorstel worden gezien.

Toen eind maart het antwoord nog steeds uitbleef, volgde er een pittige brief van Van der Horst. Waarna er nu een tegenvoorstel op tafel ligt.

Het was de bedoeling dat de nieuwe pensioenregeling voor ambtenaren per 1 januari 2015 in zou gaan. Toen dit niet meer mogelijk bleek werd een nieuwe streefdatum door de overheid genoemd, namelijk 1 maart. In de afgelopen maanden benadrukte Van der Horst het belang van een akkoord met de vakbonden voor een nieuwe pensioenregeling voor ambtenaren, niet alleen om de begroting sluitend te houden, maar ook om het pensioenfonds APC gezond te houden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. gewoon wachten tot 10-10-15, immers dan is er geen bescherming meer.
    de overeengekomen afspraak om geen ambtenaren te ontslaan bestaat dan niet meer.Ook andere geldende afspraken kunnen dan aangepast worden door verandering van de ambtenaren wet. Alleen onze regering moet het wel willen.
    Genoeg voorbeelden aanvullend verzekerd in de BZV?Door betaling van salaris als je in het gevang zit?Wachtgeld regeling? Schorsing volledig salaris?
    Automatisch salaris verhoging via een traptrede? Al jaren zijn de ambtenaren niet beoordeeld voor wat en hoe ze hun werk verrichten maar jaarlijks krijgen ze toch aan het einde van het jaar een bonus? moet maar eens stoppen dat graaien

  2. Zou het voorstel misschien kunnen worden gepubliceerd, dan kan het inhoudelijk worden beoordeeld. Gaat het dezelfde kant op als in Aruba, elke paar jaar een nieuwe uitgebeende regeling? De meeste ambtenaren kunnen niet graaien, de overheid doet dat wat betreft de pensioen meestal door de ambtenarenpensioenpremies wel in te houden, maar niet af te dragen aan het pensioenfonds. Wordt standaard gebruikt als kasgeld door de regering. Is dat in Curaçao ook zo? De cijfers van de Centrale Bank moeten aangeven hoe groot de schuld van de overheid aan het ambtenarenpensioenfonds en de AOV-fonds de laatste jaren is toegenomen. De vergrijzing is al jaren bekend dus het pensioenfonds zou er minder slecht aan toe zijn als de pensioenpremies regelmatig waren gestort. Legale diefstal, zoals professor Schoordijk jaren geleden al verklaarde? Renée van Aller & John de Vries

  3. Het ambtenarengraaien op Curacao kent geen regels. Overleg is daarom trekken aan een dood paard. Tijd dat de regering voorziet in een plan B, waarbij van boven af wordt opgelegd hoe het zal gaan. Onwilligen en vakbonden moeten ook begrijpen, dat het zuur, voor iedereen zal moeten worden geconsumeerd en dat een groep met toch al grote privileges zich niet als onaantastbaar kan opstellen. Een redelijke mate van gelijkheid en verdeling van lasten over sterke en zwakke schouders, is namelijk ook een onderdeel van Nation Building.

  4. Bedte heer Calmes, wat jullie doen is gewoon overnemen wat er hier al heeft plaatsgevonden. Wees eerlijk naar jouw leden. Zeg gewoon dat wij gepakt zijn. Hoop dat jij mag aanblijven. Kijk naar de cijfers van uw fonds. Staan zij zwaar in de min? Kunnen zij de komende jaren liquide of solvabel zijn? Die cijfers wel ik zien. Wat is er in kas? Of volg jij het voorstel van??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties