Amigoe | Personeel Feffik eist opheldering over toekomst

Sitek-voorzitter Lio Plantijn overhandigde vanochtend een brief aan premier Ben Whiteman.

Sitek-voorzitter Lio Plantijn overhandigde vanochtend een brief aan premier Ben Whiteman.

WILLEMSTAD — Het merendeel van de medewerkers van Feffik heeft vanochtend het werk neergelegd. Het personeel eist opheldering over wat er exact gaat gebeuren met het opleidingsinstituut.

Vijftig werknemers en een aantal studenten werden rond 09.00 uur met de bus opgehaald om vervolgens bij het gerenoveerde gebouw van het ministerie van Financiën in Pietermaai een vreedzaam protest aan te gaan. De onderwijsvakbond Sitek was in de eerste instantie van plan om bij Fòrti een brief te overhandigen aan premier Ben Whiteman (PS). De ministerraad vond echter plaats in Pietermaai vanwege een renovatie. Aldaar heeft voorzitter Lio Plantijn alsnog de brief overhandigd met daarin het verzoek om met de vakbond om de tafel te zitten. De premier beloofde voor het eind van de dag een uitnodiging te sturen.

De Sitek-voorzitter is zodoende tevreden met het verloop van het protest. “Het is rustig verlopen en de premier heeft ons te woord gestaan.” Wel waren de leden enigszins verontwaardigd over het woordgebruik van Whiteman. “Jammer genoeg vonden we zijn woordkeus niet correct en zelfs een beetje beledigend.” De premier noemde de situatie bij Feffik een ‘ramp’. Dit zei hij op basis van het rapport van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), waarin de wantoestanden werden aangezwengeld. Volgens Plantijn berust het onderzoek echter op de ‘halve waarheid’, omdat er geen gespreken zouden zijn gevoerd met de medewerkers.

Reorganisatie

Zoals bekend heeft de Raad van Ministers op 3 februari jl. besloten om Feffik te reorganiseren. In het besluit heeft men vastgelegd dat de regering in augustus van dit jaar een nieuw opleidingscentrum wil starten. De medewerkers verkeren echter nog steeds in het ongewisse over wat hen te wachten staat.

Interim-directeur Ludwig Alberto stelt dat het personeel een uitgebreide uitleg wil over wat er gaat gebeuren met Feffik. Sommige medewerkers hebben niet deelgenomen aan het protest. Zo’n 80 procent van de leerlingen loopt daarnaast stage, waardoor het sowieso erg rustig is op school.

Sitek-voorzitter Plantijn meldt dat de vakbonden die het personeel vertegenwoordigen (Abvo en Sitek) tot tweemaal toe tevergeefs brieven hebben gestuurd naar minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, met het verzoek de vakbonden uit te nodigen voor een gesprek. “Er is geen duidelijkheid over welke richting ze op willen en over de commissie die in het leven zou worden geroepen om de reorganisatie aan te sturen.” Hij vraagt zich daarom af hoe er binnen een paar maanden een nieuw opleidingscentrum gestart kan worden. Ook is het voor de studenten onduidelijk wanneer ze zich weer kunnen inschrijven.

 

Volgens de vicevoorzitter van het schoolbestuur verliest niemand zijn baan, maar Plantijn zegt dat er zeker tien mensen zijn die hun baan hebben verloren. Het gaat om schoonmaak- en beveiligingsmedewerkers. “Bij een reorganisatie zijn er altijd mensen die hun baan verliezen.”
Schulden
Alberto vindt het goed dat er een nieuw opleidingsinstituut wordt gestart, maar de communicatie ten aanzien van de medewerkers moet wel worden verbeterd. Vanwege slecht management stond de school 19 miljoen gulden in het rood. Ook was er nooit een jaarrekening opgemaakt. Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft in het verleden rapporten opgesteld, waarin de misstanden werden aangekaart.
Na de komst van Alberto in 2013 werd samen met het bestuur hard gewerkt aan het inlopen van de schulden door middel van bezuinigingen. Inmiddels zijn deze teruggebracht tot 15 miljoen gulden en loopt de school bijna weer op schema wat betreft de jaarrekeningen. De penibele financiële situatie waarin Feffik verkeert is echter bij lange na niet opgelost. De sanering zou uitkomst moeten bieden.

 

 

Een medewerkers die zijn ongenoegen uit en opheldering eist.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *