Amigoe | Peternella breekt met PNP

Caresse Peternella

Caresse Peternella

WILLEMSTAD — Caresse Peternella, dochter en kleindochter van beroemde PNP-coryfeeën, maakt verrassend haar opwachting op de lijst van de nieuwe politieke partij Movementu Patriótiko Adelanto Sosial (PAS). In een toelichting stelt Peternella dat zij om principiële redenen met de PNP heeft gebroken.

Peternella is dochter van wijlen Lelia Peternella-Pieters Kwiers en kleindochter van Hendrik Pieters Kwiers, een van de mede-oprichters van de PNP. Peternella was tot gisteren medewerker van de PNP-fractie in de Staten. Zij was jarenlang de rechterhand en secretaresse van partijleider Davelaar. Volgens Peternella had zij al lange tijd twijfels of zij wel met de PNP door zou gaan, omdat zij zich zorgen maakte over de ontwikkelingen binnen de partij.

Een van de redenen voor de breuk was het feit dat de PNP voormalig minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda benaderd zou hebben voor een plaats op de lijst. Dit was aanleiding voor tal van vraagtekens, niet alleen bij Peternella, maar ook bij andere leden van de PNP. “Dit heeft niks persoonlijks met Balborda te maken. Maar anderhalf jaar terug is hij als minister door de partij afgezet en weggestuurd te midden van tal van beschuldigingen. Nu, iets meer dan anderhalf jaar later, ga je hem weer benaderen. Hoe is dit mogelijk?”

Volgens Peternella heeft zij vragen gesteld over de gang van zaken, maar bleef een antwoord telkens uit. “Als ik Balborda zou zijn geweest en ik zou benaderd worden, dan zou ik van de partijleiding eisen dat zij mijn naam zouden zuiveren tegenover het volk en de partij. Maar dat is allemaal niet gebeurd. Ik kon dan hiermee niet akkoord gaan.”

Volgens het nieuwe PAS-lid speelden er ook andere redenen bij haar besluit om met de PNP te breken. “Ik ben al zes jaar lid van de partij. Ik ben opgegroeid als lid van een familie die ‘groen’ was. Dus zo’n beslissing neem je niet makkelijk. Ik zet mij al zes jaar in voor de partij en Curaçao met het doel om bij te dragen aan de ontwikkeling van Curaçao en om de PNP zo groot mogelijk te maken. Maar ik merk dat de PNP constant bezig was met een interne strijd. Dit ging alsmaar door. Ik bedacht mij dat als ik over vijf jaar terug moet denken en wij als partij nog steeds met dezelfde dingen bezig zullen zijn; dat wilde ik niet meer.”

Peternella geeft toe dat er gesprekken zijn geweest met de partijleiding. “Maar mijn besluit stond al vast. Het ging en gaat mij niet om een positie op de lijst, maar dit is een principekwestie. Zelfs als zij mij nummer twee op de lijst hadden aangeboden, dan was ik er niet op ingegaan.”

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | Peternella breekt met PNP

 1. allemaal mogelijk in de bananenrepubliek Curacao. Dit wordt allemaal in stand gehouden door de zogenaamde gevestigde orde zoals Eric Garcia die alleen maar op uit is om meer te graaien en het land armer te maken.

 2. Ons politici heeft het telkens weer over principes. Reden genoeg, volgens de meeste van hen, om van de ene partij naar de andere te wippen. Wat deze arme zieltjes niet weten is dat principes overeen moeten komen met hun gedrag en niet te vergeten met het ideologie waar ze voor staan. Maar goed, dat ze zelfs met eigen woorden het woord ideologie kunnen uitleggen zal meer een statement moeten zijn dan een vraag.

 3. @Brian S

  Géén principe = óók een principe.

 4. Op dit eiland is geen enkele politicus te vinden die er principes op nahoudt.
  We vliegen zoals @Maurice zegt van partij naar partij in de hoop een graantje mee te pikken. En dan vraag je je af waarom? Well omdat er geen enkele baan hier zo goed betaalt. Noem me 1 in de Staten die zijn/haar zakken niet maandelijks vult met het geld van de belastingbetaler. Van Statenlid tot minister het is helaas allemaal 3xnix.

 5. Zijn weinig politici met principes

 6. Inderdaad Roadrunner, als je om principiele redenen bij de PNP weg gaat en je vervolgens op de lijst van Cooper laat zetten, na Komproe/Salas/Schotte/Jamaloodin/Constantia de meest corrupte minister die we ooit gehad hebben, dan heb je helemaal geen principes.

  Bai fliet Peternella!

 7. PNP gaat toch niet die beroepsengerd Balborda terugnemen?! Wat een griezel was dat! Een creep van het ergste soort!

  De arme man is opgeleid tot het maandelijks printen van salarisstrookjes en het schrijven van standaard afwijzigingen op sollicitatiebrieven en werd ineens minister van Verkeer!

 8. “Maar mijn besluit stond al vast. Het ging en gaat mij niet om een positie op de lijst, maar dit is een principekwestie. Zelfs als zij mij nummer twee op de lijst hadden aangeboden, dan was ik er niet op ingegaan.”

  Geweldig toch die politiek op Curaçao. Nee, meisie, het gaat – zoals je bovenstaande quote – niet om een plaats op de lijst van de PNP, maar wat schetst mijn verbazing…op pagina 2 van de Amigoe van vandaag zie ik dat je op de 4e plaats van de lijst van PAS (Cooper) staat. Leg dat eens uit.

  De politiek – in m.n. de aanloop naar de verkiezingen – lijkt wel een duiventil. Iedereen vliegt maar naar believen in en uit naar (andere) partijen.

  Dan is mijn vraag: waar is je loyaliteit? – die is er niet! en wat te denken van mensen die al jaren lid zijn en zich weggedrukt zien worden door dit soort ‘nieuwkomers’. We hebben gezien hoe het uitpakt voor een partij… Schotte – MAN.

  Dan bekruipt je toch het gevoel dat ze er alleen maar zitten ter eer en meerdere glorie van zichzelf. (zwak uitgedrukt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *