Amigoe | ‘Pisas wilde kabinet-Schotte laten vallen’

door Jomaira v/d Meulen-Angela

In rectificatiezaak Rozier ‘Pisas wilde kabinet-Schotte laten vallen’

In rectificatiezaak Rozier ‘Pisas wilde kabinet-Schotte laten vallen’

WILLEMSTAD — Op verzoek van voormalig Statenvoorzitter Dean Rozier werd vanochtend oud-politicus David Dick als getuige gehoord tijdens de rectificatiezaak die hij tegen zijn oud-MFK-partijgenoten Statenleden Gilmar ‘Pik’ Pisas en Monique Koeyers-Felida en oud-politicus Rudney Garmes heeft aangespannen.

Opmerkelijk in Dicks verklaring was een gesprek tussen hem en wijlen raadsman Gelmer Pieter, waaruit blijkt dat Pisas zelf actie zou ondernemen om het kabinet-Schotte ten val te brengen. Reden hiervoor zou zijn geweest dat Pisas zich erover beklaagde dat iedereen uit zijn partij zich verrijkte, terwijl hij zelf niets kreeg.

Het gesprek met Pieter vond plaats bij het Rituals Café bij Goisco. Hij was lid van de MFK en stond ook op de kandidatenlijst. Dick was hier toen niet van op de hoogte.

“Tijdens het bewuste gesprek heeft mr. Pieter aan mij verklaard dat Pisas zich erover beklaagde dat iedereen in de partij zijn deel kreeg tot verrijking, maar dat dat niet voor Pisas gold en dat er daarom iets voor hem gedaan moest worden.”

Pisas was dus bereid om de regering te laten vallen als hij daar iets voor kreeg. Volgens de voormalige minister van Justitie van de Antillen waren deze verrijkers de ministers.

“De naam van Rozier werd in dit verband niet genoemd.”

Het intrekken van zijn steun zou het einde betekenen van de politieke carrière van Pisas, die al drie keer van partij was gewisseld. Daarom moest er iets gedaan worden voor Pisas. Daarbij werd een bedrag van 500.000 gulden genoemd en een baan als inspecteur van de politie.

“Gelmer Pieter en ik zijn overeengekomen dat dit niet de goede manier was om de regering te laten vallen. We waren geen van beiden bereid om een strafbaar feit te plegen.”

Dick, die nog steeds lid is van de PAR, heeft verder niets met het voorstel van Pieter gedaan. Hij heeft dus ook geen aangifte gedaan bij het OM omdat hij dat toch niet kon bewijzen.

“Ik realiseerde me dat er geen reden was om aangifte te doen, Pieter was het met me eens dat dat niet kon. Ik vind omkoping in het algemeen en dus ook van politici schandalig. Ik doe echter alleen aangifte als een onderzoek kans van slagen heeft. Zonder bewijzen begin ik er niet aan.”

Ten tijde van het gesprek met Pieter zat Dick al zo’n twintig jaar actief in de politiek, als Eilandsraadslid, gedeputeerde, Statenlid en minister.

“Zo’n benadering heb ik nooit eerder meegemaakt. Ik ben dus nooit benaderd met een voorstel tot omkoping. Uit hoofde van mijn toenmalige functies, heb ik wel onderzoeken ingesteld, naar gevallen van (pogingen tot) omkopingen. Mij is toen gebleken dat deze inderdaad hebben plaatsgevonden.”

Verder verduidelijkte Dick dat Rozier hem had gevraagd om als getuige te verklaren, kennelijk omdat zijn uitlatingen in die tijd over Pisas bij Rozier zijn blijven hangen.

“Ik ben hier niet met de bedoeling om mijn politieke ongenoegen over het kabinet-Schotte te uiten.”

Dat heeft hij wel gedaan, op vragen van beide raadslieden, Michael Bonapart van Rozier en Chester Peterson van Pisas, Koeyers-Felida en Garmes. Hij gaf een beeld van de toenmalige situatie en had het over dictatoriale Staten en een zwakke oppositie.

Bron: Amigoe

9 Reacties op “Amigoe | ‘Pisas wilde kabinet-Schotte laten vallen’

 1. als je dit leest, wordt het tijd dat de controle, die nu op St Maarten plaats vindt heel snel op curaçao komt.
  wat een viezeriken….eigenlijk wisten we het wel…

 2. Je blijft toch lachen hier. De boel wordt zo gespind dat nu ineens degene die de klacht heeft ingediend te kijk wordt gezet. ‘Een vriend van een vriend vertelde mij’…..tja, dat is natuurlijk nooit te bewijzen, zeker wanneer die inmiddels is overleden. Wie gaat dan een tegenbewijs leveren ?
  Feit is gewoon dat de politiek hier tot op het bot corrupt is en men geen mogelijkheid onbenut laat om elkaar zwart te maken.
  Waar ligt de waarheid ? Ergens in het midden, maar ik geloof niet dat er ooit geld is geboden. Het is namelijk ook mogelijk om de boel zover op de spits te drijven dat iemand vanzelf de stekker er wel uittrekt en dat is hier gewoon gebeurd.
  Alleen wil Schotte dat niet accepteren. Daarom vroeg hij Pisas tot het doen van een bogus aangifte………..die nog zo dom was om het te doen. Maar ja, wat kun je verwachten van een eencellige ? En helaas lopen er daar veel van rond op deze klip.

 3. Dicke Pik, da’s pas erg.

 4. Hangt van de taal af welke je hanteert, waarmee we dus ook weer terug zijn bij het taalprobleem alhier.

 5. Of je nu door de Dick of door de Pik genomen wordt. Maakt het wat uit?

 6. Onbewijsbaar nu natuurlijk, maar aannemelijk? Hier kan dit gewoon, dus ja. Het is sowieso weer voer voor de volgende rechtszaak; Pik versus Dick.

 7. Pisas op zijn pik getrapt!

 8. Abraham Mossel

  De AAP komt uit de mouw!.

 9. Sesam beerput–opent U !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *