26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Plannen voor 5 Steve JobsScholen op Aruba

HomeMediaAmigoe | Plannen voor 5 Steve JobsScholen op Aruba

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

O4NT-onderwijsconcept
O4NT-onderwijsconcept

ORANJESTAD — Het huidige educatiesysteem leidt de jeugd niet op voor de toekomst, maar voor de jaren ‘80. Dat stelt Maurice de Hond, hij ontwikkelde het O4NT-onderwijsconcept dat inmiddels op meer dan dertig Nederlandse Steve JobsScholen is ingevoerd.

Kinderen leren hier omgaan met de tablet en ontwikkelen hun eigen talenten. Op Aruba zijn gesprekken gaande om vijf van deze innovatieve scholen te openen. Glenn Thodé, rector aan de Universiteit van Aruba, denkt dat dit onderwijsconcept de potentie heeft om de kwaliteit van scholing op Aruba te verhogen.

Behalve de bibliotheek was school in de jaren ‘90 zo ongeveer de enige plek waar je als mens kennis opdeed. Om die reden werden kinderen opgeleid vanuit het principe ‘just in case’. Maar sinds we alle informatie voorhanden hebben door internet en andere technologie, is deze leermethode volgens De Hond ‘per definitie niet meer nodig’. “Het is meer just in time geworden. Op het moment dat ik de kennis nodig heb, kan ik erover beschikken.” Daarnaast onderstreept hij dat de huidige generatie opgroeit in een geheel andere context. “Als ik vroeger uit school kwam, ging ik buiten spelen, voetballen, tollen en knikkeren. Toen ik twaalf was ging ik voor het eerst naar het buitenland, naar België. Neem mijn dochter van zeven; als zij thuis komt, is er televisie op meerdere kamers en kan ze gebruik maken van interactief Netflix. Daarnaast is ze al in meer dan zeven verschillende landen geweest.”

Romantiek en nostalgie

Het onderwijs is echter nog altijd ‘geënt op de oude wereld’, stelt hij. “Ons onderwijssysteem wordt heel erg bepaald door de manier waarop wij onderwijs hebben gehad. Mensen van 50 en 60 jaar zijn hierin bepalend. Hierbij speelt romantiek en nostalgie een rol, want wij zijn toch ook groot geworden met dat soort opleidingen? Het feit dat onze kinderen ongeveer hetzelfde leren als wij toen, is voor ons niet vreemd, maar dat is het eigenlijk wel. Waarschijnlijk is school nog de enige plek waar, naast het museum, alles ongeveer hetzelfde is gebleven als dertig jaar geleden. Daarom zeg ik: ‘je wordt op school opgeleid voor 1980 en niet voor 2030’.”

De technologie is te snel is gegaan, ziet hij. “Onderwijs verandert over het algemeen langzaam en is sowieso vrij conservatief. De schoolwereld lijkt gescheiden van wat er zich buiten afspeelt, waardoor we dus nog vooral bezig zijn met de traditionele cognitieve dingen. We spelen te weinig in op wat de technologie allemaal mogelijk maakt.” Hij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom je ingewikkelde berekeningen zou moeten leren, terwijl de rekenmachine voorhanden is. Hij vergelijkt het als volgt: “Als je vroeger kapitein was van de grote vaart, moest je aan de hand van de sterren je locatie kunnen bepalen. Maar nu hoeft dat niet meer, want je hebt GPS. Zo zie je dat door technologische ontwikkelingen bepaalde vaardigheden onbelangrijk worden. Dus ook een deel van de kennis die je op school krijgt, is hierdoor irrelevant.”

Talenten ontwikkelen

Maurice de Hond wilde onder geen beding zijn dochter plaatsen op verouderd onderwijs en ontwikkelde zijn eigen concept, genaamd O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd). Inmiddels is dit onderwijs op meer dan dertig Steve JobsScholen in Nederland ingevoerd, en sinds kort is het ook in Zuid-Afrika te vinden. Kinderen krijgen in deze scholen moderne leermiddelen aangereikt, zoals de tablet, en worden gestimuleerd om hun eigen talenten en vaardigheden te ontdekken.

De Hond vindt vooral dit laatste punt belangrijk. “Ik zie veel leerlingen die tot hun achttiende naar school zijn gegaan. Dan hebben ze van alles geleerd over periodieke systemen en differentiaal rekenen, maar dan weten ze niet we ze zijn, wat hun talent is en wat ze het liefste zouden willen doen. Terwijl dit een belangrijke rol voor het onderwijs zou moeten zijn. En vooral dat je binnen het onderwijs je talenten kan verbreden en verdiepen.”

Kind als startpunt

Bij Steve Jobs-onderwijs wordt hier volgens hem specifieke aandacht aan geschonken. Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar ‘in de klas’ en krijgen op projectmatige wijze les. “Ons startpunt is niet de school en de klas, maar het kind. Elke zes weken is er een gesprek tussen de leerkracht, die we coach noemen, kind en ouder over het individuele ontwikkelingsplan. Wat zijn haar talenten, waar gaat het goed en waar nog niet?”

Kinderen zitten niet de hele dag bij dezelfde leerkracht en rouleren elke drie kwartier op basis van hun eigen uitgestippelde programma. Niet alle kinderen beginnen dus bijvoorbeeld in november met vermenigvuldigen. “En obstakels worden aangepakt op individuele basis, in plaats van met een collectieve aanpak waarmee je eigenlijk over gemiddelden van de groep gaat. Wat je merkt is dat kinderen enthousiaster zijn en ouders meer betrokken. Met disciplinaire problemen hebben we minder te maken, omdat kinderen hard bezig zijn vanuit hun eigen intrinsieke motivatie.”

Vijf op Aruba

De Hond gaf in april bij de Universiteit van Aruba een lezing over zijn onderwijs(visie) en zag ‘een ontzettend enthousiasme ontstaan’ onder het publiek, dat deels bestond uit onderwijsbesturen en directeuren. “Inmiddels zijn er gesprekken gaande en is er een beweging bezig om te zorgen dat op vrij korte termijn vijf basisscholen op Aruba hiermee gaan starten.” Rector Thodé bevestigt dit aan Amigoe. “Er was heel veel belangstelling om dit leerproces hier in te voeren en we hebben direct vervolggesprekken gehouden. Als alles meezit en er geen tegenwerking is, hopen we over een half jaar op minimaal vijf scholen hiermee te kunnen beginnen.” Het onderwijs moet vrij voor iedereen zijn (het betreft dus geen privé-onderwijs), geeft Thodé aan, dat past binnen de reguliere begroting. “Het onderwijs is relatief makkelijk vanuit de reguliere begroting in te voeren, met wat kleine aanpassingen aan het gebouw en een kleine startinjectie voor het aanleggen van de technologie”, stelt hij.

Hij denkt dat de kwaliteit van het Arubaanse onderwijs door de implementatie van dit concept een boost krijgt. “In rapporten krijgt ons onderwijs kritiek, namelijk dat het niet goed aansluit op de belevingswereld van het kind en dat dit nog altijd gericht is op memorisatie (uit het hoofd leren, red.). De Steve JobsSchool lost deze problematiek op, verlaagt de administratieve druk van een leerkracht, geeft meer creatieve ruimte en ownership aan het kind en verhoogt de ouderparticipatie.”

Plicht

Op welke scholen dit onderwijs mogelijk wordt ingevoerd, maken De Hond en Thodé nog niet bekend. Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar laat desgevraagd aan deze krant weten dat zij ‘van het concept weet’, ‘maar niets weet over de plannen’. “We willen hierover eerst meer informatie verzamelen via het ministerie van Onderwijs in Nederland”, geeft zij aan. De Hond hoopt op zijn beurt dat overheden wereldwijd het huidige onderwijsconcept overdenken. “De leerplicht is geweldig, maar betekent ook dat ieder kind 10.000 uur of meer naar school gaat. Dan denk ik dat je als overheid de plicht hebt om ervoor te zorgen dat je kinderen goed voorbereidt op de toekomst, en niet dat je ze gevangen houdt in een systeem, omdat wij niet flexibel genoeg zijn om ons aan te passen. Daarmee doe je het kind onrecht.”

Maurice de Hond zal zijn onderwijsvisie delen tijdens TEDxAruba, dat op 23 september plaatsvindt in Cas di Cultura. Kijk voor meer informatie over dit evenement op www.tedxaruba.com.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Onzinnig plan om kinderen “batterij” afhankelijk te maken.

    De hoofdtaak van het onderwijs is het aanleren van inzicht. Inzicht verkrijg je pas als je de elementaire basis gelieerd hebt. Voor het aanleren van inzicht, heb je goede onderwijzers nodig.

    De kapitein die niets weet van astronomische navigatie, is reddeloos verloren als zijn gps uitvalt of een storing heeft en verkeerde info geeft. Iedere zeezeiler heeft nog steeds een sextant aan boord en ook de kapitein op de grote vaart.

    De Hond probeert gewoon zijn business aan de man te brengen, maar heeft geen oog voor het resultaat van zijn beoogde opleiding. Het resultaat is een batterij afhankelijk kind, zonder inzicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties