Amigoe | Plasterk steunt onderzoek naar geldstromen

Het initiatief voor het onderzoek is afkomstig van de Tweede Kamerlid André Bosman van de VVD en Ronald van Raak van de SP.

Het initiatief voor het onderzoek naar geldstromen in Koninkrijk is afkomstig van de Tweede Kamerlid André Bosman van de VVD en Ronald van Raak van de SP

DEN HAAG — Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sprak vandaag zijn steun uit voor een Koninkrijksbreed onderzoek dat is gefocust op de geldstromen binnen de gokindustrie, drugshandel en vrouwenhandel in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het initiatief voor het onderzoek is afkomstig van de Tweede Kamerlid André Bosman van de VVD en Ronald van Raak van de SP.

Zij dienden vanmiddag een motie in waarin ze de Nederlandse regering vragen om

‘in het kader van het Koninkrijk een onderzoek mogelijk te maken naar de (illegale) geldstromen tussen de onder- en bovenwereld op Curaçao en St. Maarten, tussen deze landen en met landen buiten het Koninkrijk.”

Het onderzoek moet vooral gericht zijn op de gokindustrie. “Geldstromen laten zien waar de belangen liggen. De focus ligt in de motie vooral op Curaçao en St. Maarten, maar ik kan mij voorstellen dat Aruba zich daar van harte bij aansluit”, aldus Bosman. Plasterk reageerde positief.

“Ik zie die motie als ondersteuning van het huidige regeringsbeleid”, zei hij, verwijzend naar het plan voor intensievere samenwerking waar de Justitie-ministers van de vier landen momenteel aan werken. “Ik zou het breder willen trekken en ook vrouwenhandel en drugssmokkel erbij willen betrekken.”

De minister maakte wel het voorbehoud dat hij alleen namens de Nederlandse regering kan spreken en de mening van Curaçaose, Sintmaartense en eventueel Arubaanse regering nog gevraagd moet worden.

Overigens benadrukte hij dat initiatieven op dit gebied ook vaak door ministers van de andere landen gedaan worden, waarbij hij met name Justitie-minister Nelson Navarro noemde.

Plasterk voelde minder voor een tweede motie die werd ingediend door Van Raak met de steun van de ChristenUnie en het CDA. Van Raak kondigde vorige week al aan dat hij met klokkenluiders binnen de Veiligheidsdienst Curaçao wil spreken. De Curaçaose regering moet hier toestemming voor geven.

“De klokkenluiders hebben aangegeven dat ze graag met de Tweede Kamer willen praten. Dus daarom vraag ik aan de minister of hij dit voor wil leggen aan premier Ivar Asjes”,

aldus Van Raak. Minister Plasterk wees dat verzoek af.

“Ik verzorg met alle plezier de koffie en broodjes. Maar verder wil ik er buiten blijven. Ik zou het zelf ook eigenaardig vinden als ik een verzoek zou krijgen om medewerkers de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst voor een gesprek naar een ander land te sturen”, aldus Plasterk.

Over beide moties wordt volgende week dinsdag gestemd.

Bron: Amigoe
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Een Reactie op “Amigoe | Plasterk steunt onderzoek naar geldstromen

  1. Renée van Aller

    Met Koninkrijksministers anno nu is net zo als met topbankiers anno nu. Ze staan ver af van de gevoelens van de bevolking. Ze zijn niet amoreel, zeggen ze met een passend pijnlijk getroffen uiterlijk, maar het heeft er alle schijn van. Helaas zien ze van alles door de vingers, wat niet door vingers gezien zou moeten worden. Het is een groot geluk dat er nog parlementariërs zijn, die vasthoudend hun taak uitoefenen, zoals het hoort. Het blijft een probleem dat we dit missen bij onze eilandelijke parlementariërs. Waarom? Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *