Amigoe | Plastic tas vanaf 2017 verboden

Plastic tas vanaf 2017 verboden

Plastic tas vanaf 2017 verboden

ORANJESTAD — Ter bescherming van de natuur en het milieu moet vanaf 1 januari 2017 een verbod gelden op het aanbieden van plastic tassen voor eenmalig gebruik.

Het wetsvoorstel hiervoor werd gisteren ingediend bij de Staten. Ondernemingen krijgen zes maanden de tijd om een vervanging voor de plastic tas te regelen die zowel milieu- als klantvriendelijk is.

“De natuur van Aruba moet beschermd worden”.

Dat geeft AVP-fractielid Donny Rasmijn, die belast is met zaken omtrent natuur en milieu, als motivatie voor het indienen van het wetsvoorstel. De wet, die een wijziging van de Algemene Politieverordening inhoudt, moet per 1 januari 2017 in werking treden en betreft specifiek een verbod op ‘het verstrekken van uit plastic vervaardigde tassen met hengsel, die naar hun aard bestemd zijn voor eenmalig gebruik’. Dit omdat ‘deze tassen uiteindelijk in de natuur en het milieu van Aruba terecht komen’. Zo staat ter illustratie in het wetsvoorstel, dat Amigoe in handen heeft, dat onderzocht is dat een plastic tas duizend jaar nodig heeft om in zijn geheel af te breken en dat plastic afval wereldwijd honderdduizenden vogels en zeedieren doodt. Dieren kunnen verstrikt raken in plastic massa, waardoor zij verhongeren, verdrinken of zelfs stikken.

Nooit meer groeien

Op Aruba is ook onderzoek gedaan naar de impact van plastic. Zo kwam de Nederlandse student Rikkert Loosveld vorig jaar tot de conclusie dat de mangrove, die als natuurlijke scheiding van vuilstort Parkietenbos dient, zwaar aangetast en bevuild is door weggewaaid en gedumpt (plastic) afval. De mangrove is er volgens hem zelfs zodanig slecht aan toe dat wanneer deze natuur sterft, er nooit meer iets zou kunnen groeien. Het wetsvoorstel stipt aan dat uit Loosveld’s onderzoek is gebleken dat 98 procent van deze vervuiling uit zachte kunststoffen (plastic) bestaat, waarvan 96 procent afkomstig is uit verschillende soorten zachte plastic die bestemd waren voor eenmalig gebruik.


Bewustwording

De bedoeling is dat voorafgaand aan het verbod een bewustwordingscampagne wordt opgezet om het consumptiegedrag van de gebruiker van plastic tassen te beïnvloeden.

“Indien de samenleving beter geïnformeerd wordt over de nadelige gevolgen die de betreffende plastic tassen met zich meebrengen, is de kans groter dat men zijn consumptiegedrag hieromtrent aanpast. Er zijn toezeggingen gedaan door sponsoren en stakeholders binnen de sfeer van toerisme en milieu om de campagne te financieren”,

aldus het wetsvoorstel.

Ondernemingen krijgen zes maanden de tijd om een vervanging voor de plastic tas te regelen die zowel milieu- als klantvriendelijk is. De bedoeling is dat men gebruik gaat maken van tassen die veel minder of in zijn geheel niet schadelijk zijn voor het milieu, zoals stevige bigshoppers.

De politie en het Bureau City Inspector moeten belast worden met het toezicht op deze wet. Openbare vergadering In juli moet een Openbare Vergadering worden belegd waarin het wetsvoorstel wordt besproken, vertelt Rasmijn. Maar hij verwacht dat iedereen achter het voorstel zal staan.

“Ik heb hierover al vele moties ingediend en die werden allemaal gesteund door alle leden van het parlement, dus ik verwacht niet dat mensen tegen zullen zijn.”

Wel is hij door één bedrijf benaderd, dat op Aruba plastic tasjes produceert.

“Zij stellen zelf verantwoordelijk te zijn voor 10 procent van de lokale plastic zakjes-markt, maar wij hebben aangeven dat zij nu iets anders moeten bedenken. Zoals een milieuvriendelijke tas met bijvoorbeeld een eigen design.”

Biologisch afbreekbaar Onder het verbod vallen straks ook biologisch afbreekbare tassen. Dit omdat deze tassen op de korte termijn ook voor vervuiling van de leefomgeving en het milieu zorgen. Plastic zakken voor afvalbakken zijn wel toegestaan, mits deze geen draaghengsel bevatten.

Het gebruik van de plastic tas is niet verboden. Het wetsvoorstel geeft aan dat dit met name van belang is voor toeristen. “Het meenemen van een plastic tas is derhalve toegestaan, maar in Aruba zal nergens meer een plastic tas mogen worden aangeboden.

Bron : Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Plastic tas vanaf 2017 verboden

  1. In Nederland zijn we daar al aan gewend. Zelf heb ik bijvoorbeeld in alle jacks en broeken herbruikbare plastic tassen, klein opgevouwen, bij de hand. Kun je jaren mee doen voordat die versleten zijn. Voor tasjes in winkels moet nu worden betaald. Dat heeft een enorm effect gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *