Amigoe | PNP draagt Camelia-Römer voor als opvolger Balborda

PNP draagt Camelia-Römer voor als opvolger Balborda | Foto Persbureau Curacao

PNP draagt Camelia-Römer voor als opvolger Balborda | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Het bestuur van coalitiepartij PNP draagt Suzy Camelia-Römer voor als de nieuwe minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Dit bevestigt politiek leider van de groene partij Humphrey Davelaar. Camelia-Römer zal nu de screening moeten ondergaan voordat zij minister kan worden.

Camelia-Römer (56) volgt Earl Balborda op als minister van VVRP. Balborda diende op vrijdag 6 maart zijn ontslag in als minister, nadat Davelaar als partijleider en Statenlid het vertrouwen in hem had opgezegd. Na het opstappen van Balborda startte de partij een proces om een opvolger voor hem te vinden. Hierbij werden leden in staat gesteld om zelf een kandidaat voor te dragen. Door 25 handtekeningen te verzamelen konden kandidaten worden voorgedragen.

Toen vorige week vrijdag de termijn sloot om kandidaten voor te dragen, bleek dat er drie kandidaten over waren gebleven, namelijk Camelia-Römer, voormalig Statenlid Allison Abigail Hironimus-Paula en Idelgar Sosa. De voordracht van de drie kandidaten werd gisteren behandeld in een vergadering van het bestuur van de groene partij. Ook de drie kandidaten werden door de bestuursleden gehoord. Nadat de drie vergadering hadden verlaten werd hun kandidatuur besproken, waarna de keuze uiteindelijk op Camelia-Römer viel.

In een reactie stelde Davelaar vanochtend dat de keuze van Camelia-Römer door het voltallige bestuur gedragen wordt. “Het was een democratisch en transparant proces. Er is niets aan het bestuur, of de leden opgelegd”, benadrukte hij. In zijn persoonlijke mening geeft Davelaar aan dat gezien de huidige omstandigheden de keuze van Camelia-Römer de beste is. “Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen. Gezien de ervaring van Camelia-Römer en rekening houdend met haar kennis van het bestuurlijk apparaat en de lokale politiek, is zij naar mijn mening de beste kandidaat.”

Camelia-Römer is geen groentje in de lokale politiek. Van huis uit jurist heeft zij in de afgelopen jaren tal van bestuursfuncties bekleed. Zo was zij tussen 1992 en 1994 minister van Justitie van de Nederlandse Antillen. Zij was ook premier in de jaren 1998 en 1999 en later ook minister van Nationaal Herstel en Economische Zaken tussen 1999 en 2002. Tussendoor was zij ook lid van de Eilandsraad van Curaçao en lid van de Staten van de Nederlandse Antillen. Verder was zij een van de adviseurs van de Antilliaanse en Curaçaose regering in het staatkundig proces dat eindigde met het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen en de start van de nieuwe entiteiten in 2010.

Sindsdien is Camelia-Römer lid geweest van verschillende onderzoekscommissies. Ook is ze actief als consultant. Ze haalde voor het laatst het nieuws toen haar voordracht door de coalitiepartijen Pais en PNP om namens Curaçao zitting te nemen in de commissie evaluatie Rijkswetten stuitte op verzet van de coalitiepartners PS en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, omdat zij als adviseur nauw betrokken was bij de totstandkoming van de consensus-Rijkswetten. Hierna is ze wel door St. Maarten benaderd om als waarnemend lid namens het Bovenwindse eiland te gaan functioneren.

Benaderd door de Amigoe vanochtend wenste Camelia-Römer nog niet te reageren op het besluit van het PNP-bestuur. In deze fase van het proces laat zij alle verklaringen over aan politiek leider Davelaar.

De naam van Camelia-Römer zal nu worden voorgedragen voor screening. De verwachting is dat dit proces een week of drie zal kunnen duren. Tot die tijd zal Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) waarnemend minister van VVRP blijven.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *