Amigoe | Politie zichtbaarder om criminaliteit te bestrijden

Inzake geweldsuitbraak ‘illegale toeristen’ op Aruba

KPA: meer blauw op straat en Korps Politie Aruba (KPA) meer agenten op straat. Ook gaat de politie weer samenwerken met de douane en de kustwacht.

Korps Politie Aruba (KPA) zet meer agenten in voor zichtbaarheid op straat en gaat ook weer samenwerken met de douane en de kustwacht.

ORANJESTAD — Om de toenemende criminaliteit te bestrijden en het gevoel van veiligheid te vergroten, wil Korps Politie Aruba (KPA) meer agenten op straat. Ook gaat de politie weer samenwerken met de douane en de kustwacht.

Werkgeversorganisatie Atia vindt dat er zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen, voordat de misdaad haar intrede doet in de toeristische sector.

Hoofdcommissaris Dolfi Richardson benadrukt dat de politie ‘niet met de armen over elkaar’ zit.

“Er is inderdaad veel onrust in de gemeenschap en op sociale media, waar het KPA op afgerekend wordt.” Dat is niet terecht, vindt de korpschef. “We houden cijfers bij en monitoren de criminaliteit. We vergaderen over deze situatie en werken daaraan. Maar daar hoor je nooit iets over, omdat het niet altijd zichtbaar is. Er is veel kritiek op de politie, omdat er niet altijd meteen een aanhouding verricht kan worden bij een zaak. Maar we lossen veel zaken op, alleen halen die de kranten niet.”

Vooral in de avonduren doet de politie veel invallen om criminelen te stoppen, maar ‘daar wordt geen bekendheid aan gegeven’, stelt de politie. Voortaan gaat het KPA daar meer openheid in geven om het publiek te laten zien dat ze niet stilzitten.

Snelle aanpak

De afgelopen week vergaderde het KPA met hoofden van verschillende departementen om een beleid op te stellen dat zo snel mogelijk uitgevoerd moet worden. Dat is ook een speerpunt van Atia, dat in een persbericht erop aandringt dat de overheid de commerciële sector en de gemeenschap informeert over hoe zij de misdaad aan gaat pakken.

De organisatie is bang dat het gevoel van onveiligheid zijn weerslag zal hebben op het toerisme en de economie. Uit eerder onderzoek van toerismeorganisatie ATA bleek dat toeristen Aruba onder andere aantrekkelijk vinden vanwege de hoge mate van veiligheid. Atia wil dat er meer fondsen ter beschikking komen voor justitie, voor de misdaad de toeristische sector bereikt.

Volgens Richardson wordt een actieplan opgesteld. Hij benadrukt dat het KPA na het overleg nog meer vastbesloten is om deze ontwikkeling te stoppen. “Mensen zullen zich veiliger voelen wanneer ze merken dat wij dit in de hand hebben.”

Zichtbaarheid

De korpschef beaamt ook dat er niet genoeg politie op straat is en dat het KPA kampt met onderbezetting.

“We gaan meer agenten werven om de organisatie te versterken.”

Met meer mankracht kunnen plekken waar nu niet genoeg gepatrouilleerd wordt, beter in de gaten gehouden worden. Zo blijkt er een bloeiende wapenhandel te zijn via Santana di Cacho, de hondenbegraafplaats. Daar komen ook veel illegalen aan land.

“We moeten dat extra aandacht geven.”

Er zullen dus meer agenten te zien zijn op straat, ‘maar zonder de indruk te wekken dat dit een politiestaat is’. Agenten gaan meer controleren en daarbij wordt ook het flexteam ingezet. Zij krijgen meer training in het signaleren en aanhouden van verdachte voertuigen die bijvoorbeeld mogelijk gebruikt kunnen zijn bij een overval.

Een belangrijk actiepunt na het overleg is dat de samenwerking tussen douane, kustwacht en politie terug moet komen.

“We zijn bezig dit te evalueren met de douane en te inventariseren of er beschikbaar personeel is om dit opnieuw in te stellen”, aldus Richardson.

Bron: Amigoe

 

Een Reactie op “Amigoe | Politie zichtbaarder om criminaliteit te bestrijden

  1. Renée van Aller

    Geen beleid op oorzaak en gevolg en hoe dit aan te pakken? Geen begroting voor criminaliteitsbe-strijding en geen geld? We begrepen dat de laatste verdachten die gepakt zijn allemaal Arubanen waren en geen vreemdelingen. AweMainta 9 mei 2016. Gewapend en tot aan hun nek in de drugs en erg jong. Geen containercontrole, geen statistieken van schooluitval en criminaliteit en geen overzicht wie de meeste misdrijven plegen? Arubanen of vreemdelingen? En iedereen die illegaal komt mag blijven? En al die wapen- & drugsinvoer en doorvoer? Vindt niemand belangrijk? Is de Kustwacht al wegbezuinigd? One happy island indeed. Al dat geweld is ook geweldig voor het toerisme, evenals de steeds stijgende prijzen van de eerste levensbehoeften. Tot dusver is de politie zelden zichtbaar(der). Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *