Amigoe | Premier: Contract wordt niet stilzwijgend verlengd, maar Isla blijft sowieso open

Ben Whiteman | Persbureau Curacao

Premier Ben Whiteman | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De overheid heeft besloten om de lease-overeenkomst van Isla met PdVSA, die in 2019 afloopt, niet stilzwijgend onder dezelfde voorwaarden tien jaar te laten verlengen.

Dit zou volgens het huidige contract gebeuren als een van de partijen, twee jaar van te voren, niet schriftelijk zou melden daarvan af te zien. Dit stelt GMN-minister Siegfried Victorina in antwoord op vragen van Pais-partijleider en Statenlid Alex Rosaria. Victorina benadrukte vanochtend tegenover de Amigoe dat ‘dit niet betekent dat het contract met PdVSA niet verlengd wordt’. Tijdens een haastig ingelaste persconferentie was premier Ben Whiteman nog stelliger: “De Isla blijft sowieso open en wordt gemoderniseerd.”

Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Victorina belegde samen met premier Ben Whiteman (beiden PS) een persconferentie over dit onderwerp. Reden was een artikel in het Antilliaans Dagblad vanmorgen naar aanleiding van de antwoorden van minister Victorina. Daarin stond dat ‘de lease-overeenkomst met de Isla door de overheid niet verlengd wordt’. Volgens hem blijft de Isla echter hoe dan ook open. “We laten het project niet torpederen”, aldus de premier.

Volgens Whiteman lijkt het erop dat er ‘krachten zijn met een verborgen agenda’, die de Isla willen sluiten. “We zitten in een sandwich, ze oefenen druk uit van bovenaf en nu dus ook van onderaf.” Hij stelde verder: “De verkeerde informatievoorziening komt niet alleen van de media, maar soms ook van medewerkers van de Isla zelf die er hun eigen agenda op nahouden.”

Werner Wiels, de voorzitter van het Multi Disciplinaire Project Team (MDPT) dat zich onder meer bezighoudt met de modernisering van de raffinaderij, sprak tijdens de persconferentie van een goede sfeer bij de gesprekken over een nieuw contract met de PdVSA op 29 november vorig jaar en herhaalde dat de regering in december heeft besloten om niet de clausule van stilzwijgende verlenging te gebruiken. Whiteman herhaalde meermaals dat de onderhandelingen met PdVSA over het openhouden en moderniseren van de raffinaderij constructief verlopen en dat de komende tijd zal worden besloten welke partij de modernisering zal gaan uitvoeren. “De Isla blijft sowieso open en wordt gemoderniseerd”, aldus de premier.

Victorina stelde in het telefonisch interview met de Amigoe vanochtend dat hij zijn antwoorden naar de Staten heeft gestuurd. Ter verduidelijking gaf hij de aanvulling ‘dat beslissingen over bestaande contracten en het aangaan van nieuwe contracten omtrent de exploitatie van de raffinaderij niet onder zijn portefeuille vallen’ en dat hij nimmer heeft gesteld dat de lease-overeenkomst met PdVSA niet verlengd zou worden. Dergelijke beslissingen ‘vallen overigens niet onder het GMN-ministerie, maar onder het ministerie van Algemene Zaken’, ofwel premier Whiteman.

Op tijd doorgeven

Statenlid Rosaria stelde in september een reeks vragen aan de minister van Algemene Zaken premier Whiteman – waaronder Energiezaken vallen –, en de GMN-minister, waarin om openheid werd gevraagd inzake het bestaande contract met de Isla. Zo wilde de Pais-fractie onder meer weten of het klopt dat in het contract met de Isla-raffinaderij is bepaald dat, indien er geen actie wordt ondernomen in 2017, het huidige contract dat in 2019 afloopt automatisch wordt verlengd met tien jaar tot 2029. Pais had vernomen dat in het bestaande contract met PdVSA een clausule was opgenomen waarmee niet alleen het contract automatisch met tien jaar verlengd kan worden, maar waarmee de Isla in dat geval tot 2029 ook geen plicht heeft om de raffinaderij te moderniseren. Dit wordt door de antwoorden van Victorina bevestigd.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *