Amigoe | Prijzen en opbrengst hotelkamers dalen sterk

Prijzen en opbrengst hotelkamers dalen sterk

Prijzen en opbrengst hotelkamers Aruba dalen sterk

ORANJESTAD — Voor een hotelkamer op Aruba betaalde een toerist in de maand april fors minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat zorgt er automatisch voor dat de opbrengst per hotelkamer ook daalde, blijkt uit de maandelijkse toerismecijfers van verkeersbureau ATA.

Uit deze cijfers blijkt ook dat het aantal Venezolanen dat Aruba bezoekt, nog steeds toeneemt, maar minder dan voorheen. In oktober 2015 steeg het percentage van Venezolaanse toeristen nog met 34,6 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. In januari en februari 2016 was dit +13,8 procent, in maart 13 procent en in april steeg dit ten opzichte van 2015 met 9,2 procent.

Iets minder toeristen

Het aantal verblijfstoeristen daalde licht in april. 98.823 toeristen gingen op vakantie naar Aruba (-781), waarbij Noord-Amerika nog steeds het grootste marktaandeel heeft (59,3 procent), gevolgd door Latijns-Amerika (31,3 procent) en Europa (5,6 procent). Nog steeds is een toestroom van Colombianen te zien, dat aantal steeg met 22,2 procent vergeleken met vorig jaar april. De verblijfstoeristen gaven, in tegenstelling tot de maand maart, de voorkeur aan high rise hotels (37,9 procent) boven alternatieve accommodaties (29,5 procent). 25,2 procent koos voor een verblijf in een timeshare resort. Dat er minder toeristen waren, ligt volgens ATA aan het feit dat het paasweekend dit jaar in maart viel, waardoor dit een extra drukke maand was en april wat rustiger.

Goedkopere kamers

Hotelkamers daalden sterk in prijs (-14,9 procent). Was het gemiddelde – Average Daily Rate (ADR) – in april 2015 nog 253,63 dollar, dat ligt dit jaar op 215,84 dollar. Daardoor daalt onvermijdelijk ook de opbrengst per hotelkamer (Revpar), volgens de cijfers van Aruba Hotel And Tourism Association (Ahata) met 17,2 procent. Van 208,34 dollar ging dat naar 172,41 dollar. Ahata geeft als verklaring dat hotels de prijzen bijstellen om de bezettingsgraad te verhogen. Dat heeft blijkbaar gewerkt, want de bezetting steeg met 4,9 procent.

Negatieve spiraal

Eerder schreef Amigoe al over een onderzoek van econoom Arjen Alberts, waaruit blijkt dat een negatieve spiraal is ingezet in het toerisme. Doordat er steeds meer toeristen op het eiland zijn, daalt de beleving. Alberts zei in maart in gesprek met deze krant dat dan ook de bereidheid daalt om een bepaalde prijs te betalen voor een hotelkamer. “Hotels willen toch kamers verhuren en verlagen de prijzen, waar een goedkoper slag toeristen op afkomt.” Dat verslechtert de beleving nog meer en zo is een negatieve spiraal ingezet. Volgens Alberts is dit te zien aan een lagere prijs per hotelkamer en een dalende Revpar. “Hotels anticiperen heel snel. Als zij drie tot vier maanden van tevoren zien dat de bezetting minder is en de vraag verslapt, verlagen ze meteen hun prijzen.”

Cruisetoerisme

In april legden twee cruiseschepen meer aan dan in april 2015. In totaal lagen 26 schepen voor anker met 50.579 passagiers, een stijging van 1,9 procent. Daarmee is het cruisetoerisme nog lang niet wat het geweest is. Vorig jaar april was een historisch dieptepunt sinds het jaar 2000. ATA telt de eerste vier maanden van dit jaar bij elkaar op en komt daarbij op een toename van 8,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Prijzen en opbrengst hotelkamers dalen sterk

  1. 🙂 :)….

  2. Maarje zook Chata vismeneer CTB Curacrim to.
    Ja tog Mossssel,

  3. Abraham Mossel

    Dan moet je bij het netwitsjimawijf hoofd curacrim /ex gezaaaaghebber. ex hoofd CVD, en baantjes uitgever bij het CTB, zijn, onder de Linnelaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *