28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Prioriteit voor ‘gedeelde welvaart’

HomeMediaAmigoe | Prioriteit voor ‘gedeelde welvaart’
Eugene Rhuggenaath 11.06.47
Prioriteit voor ‘gedeelde welvaart’

WILLEMSTAD — Eugene Rhuggenaath (PAR) zal volgende week maandag als nieuwe minister van Economische Ontwikkeling voor de PAR worden ingezworen. In een interview stelt de kandidaat-minister dat export en het aantrekken van investeringen de rode draad zullen zijn in het door hem te voeren beleid.

“Mijn visie gaat uit van Shared Prosperity. De economie moet zo draaien dat die in staat is de welvaart van iedereen op het eiland te kunnen dragen.”

Voor Rhuggenaath betekent zijn ministerschap een terugkeer naar de politiek. In het verleden, ten tijde van het Eilandgebied Curaçao, was hij twee keer gedeputeerde van Financiën en een keer gedeputeerde belast met de portefeuille van Economie en Toerisme.

Volgens Rhuggenaath heeft hij in deze periode veel geleerd. “Wat mij uit deze periode is bijgebleven is dat je ondanks alle tegenstellingen je toch voor het eiland kunt inzetten en dat je best in staat bent om met de oppositie samen te werken. Je hoeft het niet altijd over alles eens te zijn, maar je kunt wel overeenstemming bereiken als het om het algemeen welzijn van het eiland gaat.”

Dat Rhuggenaath nu terugkeert in de politiek heeft volgens hem te maken met het feit dat hij altijd heeft aangegeven bereid te zijn om een helpende hand te bieden voor de ontwikkeling van zijn eiland. “We hadden te maken met het feit dat de regering haar meerderheid in het parlement kwijt was. Aan de PAR werd gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Ik stond in de afgelopen periode in contact met (PAR-leider, red.) Zita Jesus-Leito. Er werd een verzoek bij mij neergelegd en ik was bereid om deze uitdaging aan te gaan. Ik ben minister van de PAR in deze regering. Ik ben geen vakminister, maar ik hoop wel vakkundig te kunnen functioneren.”

Dienen

Zijn terugkeer in de politiek betekent dat Rhuggenaath er vol voor gaat. Hij heeft inmiddels ontslag aangevraagd bij zijn werkgever Citco. “Ik heb geleerd dat je de functie van politicus niet kunt combineren met die van directeur bij een bankinstelling. Ik zeg niet dat ik voor de politiek heb gekozen, maar dat ik ervoor heb gekozen om mijn eiland te gaan dienen. Ik hoop dat velen mijn voorbeeld zullen volgen. Het hoeft niet specifiek om de politiek te gaan. Het kan ook gaan om een functie elders op het eiland. Dat je ervoor kiest om je hart te volgen en je eiland op een andere manier te gaan dienen.”

Rhuggenaath is deze dagen druk bezig met informatieve bijeenkomsten met toekomstige partners, sociale actoren en ook de achterban van de PAR. In deze gesprekken komt het beleid naar voren dat hij in de komende tien maanden zal moeten gaan uitvoeren. “Ik ben geen one-man-show en ik heb geen toverstaf. Samen moeten wij dit doen in overleg met alle partners op het eiland.”

Volgens de kandidaat-minister is het nog te vroeg om nu al zijn beleidspunten aan te geven, maar hij heeft wel vijf prioriteitspunten voor de komende maanden aangeduid. “Ik wil me richten op consistentie van beleid. Het gaat hierbij om tal van plannen die nu op tafel liggen, zoals het masterplan toerisme en het havenbeleid. Consistentie is heel belangrijk voor het vertrouwen, dat op zijn beurt ook belangrijk is als je investeerders wilt aantrekken.”

Projecten die zich in een afrondende fase bevinden, zullen volgens Rhuggenaath de nodige prioriteit krijgen. Hij denkt hierbij aan de nieuwe megapier en andere projecten die met spoed gerealiseerd moeten worden. Verder dient er aandacht uit te gaan naar de ontwikkeling van de zee- en luchthaven(s) en de economische zones die er direct mee te maken hebben. Rhuggenaath denkt hierbij aan de toekomst van onder meer dokmaatschappij CDM. Het toeval wil dat hij als gedeputeerde van het eilandgebied Curaçao jaren terug aan de basis stond van de eerste pogingen om een strategische partner te vinden voor CDM. HIj hoopt dat hij nu in staat zal zijn om dit proces op relatief korte termijn af te ronden.

Het vierde uitgangspunt van het beleid van Rhuggenaath zal zijn dat hij er alles aan wil doen om het investeringsklimaat op het eiland te verbeteren. “Ik wil het niet hebben over het afschaffen van red tape. Ik wil het positief zien, dus daarom moeten wij een klimaat creëren dat zoveel mogelijk pro-investeerder zal moeten zijn. Hiervoor wil ik om de tafel gaan zitten met vertegenwoordigers van de private sector om dit mogelijk te maken.”

Het laatste punt in het voorlopige ‘beleidsplan’ van Rhuggenaath gaat uit van meer aandacht voor lokale productie. Hiervoor wil de kandidaat-minister gebruik gaan maken van initiatieven die ontwikkeld worden door innovatieve jongeren op het eiland om zo de export vanuit Curaçao te stimuleren.”

Shared Prosperity

Shared prosperity (‘gedeelde welvaart’) is een van de nieuwe doelstellingen van de Wereldbank. Zo moet extreme armoede in 2030 tot 3 procent van de wereldbevolking beperkt zijn en staat de Wereldbank ‘shared prosperity’ voor. Daaronder wordt een eerlijke verdeling van de economische groei verstaan, waarbij de inkomens van ‘de laagste 40 procent’ van de bevolking groeien.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties