Amigoe | Pro deo-advocaten leggen tot zondag werk neer

Rogier van den Heuvel nieuwe Deken Orde van Advocaten

Rogier van den Heuvel is de nieuwe Deken van de Orde van Advocaten

WILLEMSTAD — Vanaf morgen zullen er geen advocaten beschikbaar zijn die kosteloos aan min- of onvermogenden rechtsbijstand verlenen. Dat was eerder al aangekondigd, maar het werd gisteren tijdens de ledenvergadering van de Orde van Advocaten besloten.

Deken Rogier van den Heuvel verduidelijkt dat deze staking vooralsnog tot en met aanstaande zondag zal duren.

Deze advocaten zullen dus deze week geen piketoproepen meer beantwoorden. Zoals bekend heerst er al jaren grote onrust en ontevredenheid binnen de genoemde groep advocaten over de lage piketvergoeding van 900 gulden, maar ook over de ontbrekende veiligheid tijdens verhoren met hun cliënten.

Ook de invoering van de aangepaste Advocatenlandsverordening is een belangrijk punt voor de Orde, waar volgens de Deken de meeste advocaten lid van zijn. Zoals bekend werd dat wetsvoorstel gisteren in de Centrale Commissie van de Staten behandeld. De vergadering werd aangehouden tot nader order.

Daarnaast had de Deken een gesprek met minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) over hun zorgpunten. Dat verliep zeer goed, geven beiden aan. Van den Heuvel gaf eerder aan bekend te zijn met het feit dat de minister sympathie heeft voor hun verzoek om verhoging van de piketvergoeding. Inmiddels heeft Navarro toegezegd het voorstel voor te leggen aan zijn collega’s tijdens een Raad van Ministers.

Zoals bekend stelt de Orde voor om de piketvergoeding van 900 gulden te verhogen naar 1800 gulden om de inflatie te dekken, en om die later naar 2500 gulden te verhogen. Dat is volgens de achterban van de Orde een reëel bedrag. Echter voor civiele en bestuursrechtelijke zaken zou dat bedrag even hoog moeten zijn, gaf de Deken eerder aan.

Navarro (die zelf ook advocaat van beroep is) is het ook eens met het voorstel. Hij zal zijn collega’s voorstellen om de verhoging inderdaad in twee stappen te doen. Per 1 januari 2017 zou de eerste verhoging plaats moeten vinden, en de tweede binnen twee jaar hierna. Minister Navarro voegt desgevraagd daaraan toe dat hij volgende week een gesprek zal voeren met minister van Financiën José Jardim (onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) om te kijken uit welke post deze verhoging betaald kan worden.

Over de veiligheid van de advocaten tijdens verhoren benadrukt Navarro dat die situatie bij de gevangenis al is opgelost. Nu moet hij een gesprek aangaan met korpschef Mauricio Sambo om zich over de veiligheidssituatie bij de cellencomplexen van de politie te buigen. Hij gaat de korpschef vragen om tijdelijk alarmknoppen bij de politiebureaus te laten plaatsen en voor beveiliging te zorgen tijdens verhoren op het bureau.

De Deken is zich er echter van bewust dat ondanks de inspanningen van Navarro hij afhankelijk is van bepaalde factoren, (zoals een beslissing van de RvM, de resultaten van de gesprekken met de betrokken diensthoofden, de uitvoering van de plannen van aanpak van de politie en de gevangenis en dergelijke, red.) en dit is de reden waarom zij toch gaan staken voor wat pro Deo-zaken betreft. De advocatuur ziet hoe dan ook de noodzaak om duidelijk te maken dat bepaalde zaken in strijd zijn met de rechten van de mens, aldus Van den Heuvel. Verder zal de Orde de situatie goed in de gaten houden. Over volgende te nemen stappen, na zondag, wordt dus later besloten.

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Pro deo-advocaten leggen tot zondag werk neer

 1. @antony
  Gaat jouw redenering ook op alle andere vrije beroepen?

 2. Gekwalificeerd? Deze man zit zeker niet in de categorie, Nico Meijering, Geert Jan Knoops, Adèle van der Plas, Inez Weski en Jan-Hein Kuijper. Anders zat hij wel in Nederland.

 3. @Antony; het is echter typerend dat niemand, ook de yiu di korsow niet, deken wilde worden.

  Banen worden overigens “ingepikt” door de meest gekwalificeerde. Vandaar dat er hier op het eiland een 80/20 regeling nodig is.

 4. De zoveelste Nederlander die onze banen inpikt.

 5. Een simpele deurbel met draadloze afstandsbediening van 18 gulden kan het veiligheids probleem direct oplossen. De bel achterlaten bij de bewakings-unit en het drukmechanisme in de broekzak. Probleem opgelost.

  Piketdiensten worden meestal gedraaid door stagiaire-advocaten die zelf voor 3.500 gulden op de loonlijst staan. Dus geen verhoging van de pro Bono vergoedingen.

 6. Joep Meloen

  Och gut, advocaten moeten werken voor hetzelfde uurloon als velen op dit eiland, maar dat is hen te min. Ze moeten ong 40 uur werken voor 900 NAF, komt neer op 22,50 NAF per uur.
  En dat is dan naast de andere zaken die ze wel kunnen declareren a 450 NAF per uur.
  Misschien moet de rest ook maar eens wat hogere uurlonen gaan chargen oftewel knipbeurt bij de kapper = 250 NAF, koelkast repareren = 300 NAF per uur en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Heel apart hoe een hele groep figuren zover buiten de realiteit kunnen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *