Amigoe | Proces tegen verdachten beschieting agenten verder in mei

Proces tegen verdachten beschieting agenten verder in mei

Proces tegen verdachten beschieting agenten verder in mei

WILLEMSTAD — De verdachten Leonardo Amaya U. (22) en Karoly Flores M. (33), beiden afkomstig uit Venezuela, stonden gisteren terecht voor hun betrokkenheid bij het schietincident van 22 oktober vorig jaar, waarbij de twee politieagenten P. Samson en N. Simon ernstig gewond zijn geraakt.

Het proces is gestart maar het onderzoek is nog niet helemaal gereed voor inhoudelijke behandeling. Die zal in mei plaatsvinden.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie is wel compleet, maar de verdediging wil nog enkele getuigen horen. U. wordt vervolgd voor twee feiten, namelijk poging tot moord c.q poging tot doodslag op de twee agenten en bezit van een pistool van het merk Walther en drie scherpe patronen. M. is als mededader ook poging tot moord c.q poging tot doodslag ten laste gelegd.

De agenten maanden op de bewuste dag de bestuurder van de wagen in het kader van preventieve controles tot stoppen. Plotseling werd vanuit de wagen gericht op hen geschoten, waarna de SUV wegscheurde. Uit het dossier blijkt dat U. bekend heeft de schutter te zijn geweest en dat de man M. de bestuurder was van de SUV, waaruit U. met onder meer een pistool van het merk Walther op de twee agenten heeft geschoten.

Nu wil U. zijn bekentenis wijzigen. Volgens het Openbaar Ministerie beweert hij nu niet de schutter te zijn geweest. Informatie over de werkelijke schutter heeft hij echter nog niet gegeven. De advocaten van de mannen hebben op hun beurt verzoeken ingediend om onder anderen de twee Venezolaanse vrouwen te horen, die eerder in verband met deze zaak zijn opgepakt en later uitgeleverd. Die bevinden zich dus momenteel in Venezuela.

De verdediging dient de gegevens van de vrouwen, dus ook hun woonadressen, te vergaren, om hen op te sporen en door een rechtercommissaris te laten horen. De verdediging kreeg een maand hiervoor. Dit zijn niet de enige verdachten die betrokken zijn bij deze zaak.

De zaak tegen de vier andere verdachten zullen echter op verzoek van hun advocaten apart worden behandeld op 18 mei. Althans, indien het onderzoek voor die tijd gereed is. Eerder stonden tevens drie Venezolaanse mannen terecht omdat zij één dag na de schietpartij opzettelijk hebben geprobeerd de betrokkenen in deze zaak vanuit Curaçao naar Venezuela te smokkelen. Het gaat hier om de kapitein van de boot Ricardo Millan Pulgar (25) en zijn vrienden Jose Urbina Mencia (22) en Nelson Gonzales Mencia (34).

Wat zij hebben gedaan is dus een overtreding van het op 15 november 2000 in New York tot stand gekomen ‘Protocol tegen de smokkel van migranten’ en tot aanvulling van het ‘Verdrag tegen transnationale georganiseerde misdaad’. Dat hebben zij tegen de betaling van 200 dollar gedaan. De kapitein verklaarde ter zitting er niet op van de hoogte te zijn geweest dat hij de wetten zou overtreden door met zijn snelle boot hiernaartoe te varen om enkele personen op te halen. Dat had hij eerder gedaan. Bovendien zat hij in geldnood.

De andere verdachten benadrukten ook hiervan niet op de hoogte te zijn geweest. De kapitein heeft hen benaderd met het voorstel om samen naar Curaçao te komen en ook zij hadden geld nodig.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *