Amigoe | Protestactie ViBa op Koningsdag onder begeleiding politie’

door Xavora Ricardo-van der Biest

Banda’bou

ViBa: ‘Bándabou tambe ta Kòrsou’ (Bándabou is ook Curaçao).

TERA KÉRÁ — Ondanks de waarschuwing van minister-president Ben Whiteman (PS) dat de regering geen protestacties accepteert op Koningsdag, zet Fundashon Vishon Bándabou (ViBa) haar demonstratie morgen door.

Het is echter niet de bedoeling om de orde te verstoren, zoals de premier het gisteren verwoordde in zijn persconferentie.

De stichting wil ‘een passieve protestactie, zonder geweld’ houden, meldt ViBa-voorzitter Selfrin Sambo. Vanochtend is tijdens een gesprek tussen ViBa en de politie afgesproken dat het protest onder begeleiding van de politie plaatsvindt, aldus Sambo.

“Op Koningsdag, morgen gaan wij onze ontevredenheid uiten door te protesteren in Punda en Otrobanda”,

aldus Sambo. ViBa, die opkomt voor de bevolking van Bándabou heeft in de afgelopen dagen op haar Facebookpagina de bewoners van Bándabou opgeroepen om samen met de stichting te gaan protesteren. Sambo zegt dat ‘Bándabou niet meer stil gaat zitten en wachten op verandering’.

“Bándabou is in de afgelopen veertig jaar niet verder ontwikkeld. Wij willen net zo behandeld worden als andere bewoners van Curaçao.” Hun slogan voor deze protestactie luidt dan ook: ‘Bándabou tambe ta Kòrsou’ (Bándabou is ook Curaçao).

Gistermiddag hebben ViBa-leden al hun ontevredenheid geuit na een toespraak van minister Suzy Camelia-Römer (VVRP) bij Pannekoek, ter gelegenheid van het begin van het asfalteren van een zijweg. Zij spreken haar aan over de verschillende wegen die opgeknapt moeten worden en over afspraken die de minister volgens hen tot nu toe niet is nagekomen.

Protestpunten

ViBa wil op Koningsdag een brief aan premier Whiteman overhandigen met verschillende punten die aangepakt moeten worden. De stichting vraagt hem om voor 30 mei op deze punten te reageren.

ViBa demonstreert voor het opknappen van de wegen die in zeer slechte staat zijn en de verbetering van slechte verlichting van verschillende wegen. Het sportcomplex in Barber dat nog niet klaar is en verschillende sportvelden die niet verder zijn ontwikkeld, staan ook op de lijst. Sambo geeft ook aan dat verschillende buurtcentra op Bándabou in slechte staat zijn en er weinig aandacht hiervoor is. Ook kaart de stichting een recent probleem aan, namelijk het sluiten van het slachthuis bij Barber. Hier verdienden verschillende mensen hun inkomen mee en tevens stond Bándabou bekend om de verkoop van vers vlees.

Het ontbreken van een dokterspost gedurende de avonduren is volgens ViBa een ander groot probleem voor bewoners van Bándabou. Zij moeten helemaal naar Bándariba om een dokter te bezoeken. Aan de onderwijsproblematiek wordt volgens de stichting ook te weinig gedaan. Een bibliotheek op Bándabou zou daarbij een verbetering zijn, aldus Sambo.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Protestactie ViBa op Koningsdag onder begeleiding politie’

 1. @Pacifier , deze protestmars is geregistreerd door een paar Nederlanders die zich niet kunnen aanpassen aan het leven op het platteland. Overal valt ”water en licht” uit op het eiland maar deze mensen kunnen willen maar niet bevatten dat Curaçao geen Nederland is. Ze willen dat gebied gaan verpesten met hun resorts en toerisme. De mensen die daar wonen hebben bewust gekozen om daar te wonen vanwege de rust etc.

 2. Mijn excuses deze reactie is misplaatst.
  was bedoeld voor
  PFM | Inspraak in ontwikkeling Oostpunt niet mogelijk
  Maar misschien heft bandabou er wat aan om een inventarisatie met maken van alle kenlpunten van de afgelopen tig jaren

 3. Strategisch gezien denk ik niet dat jullie veel sympatie zullen krijgen voor deze aktie net op deze dag. Dat neemt niet weg dat jullie gelijk hebben op alle punten..
  Komt niet bepaald respectvol over t.a.v. het Koninklijk Huis die toch wel Nederland vertegenwoordigt waar wij paspoorthouders van zijn en dus deel uitmaken van het Koninkrijk samen met onze 100 duizend + eilandgenoten in Nederland die geen stemrecht hebben op Curacao.
  Dat de ontwikkelingshulp (begrotingshulp) en diverse fondsen door laksheid niet alle burgers van hebben kunnen profiteren is een lokaal probleem. Di nos e ta.
  Je kiest toch ook niet een dag als dia di bandera of Cultura uit, om je ongenoegen kenbaar te maken ?
  Wij moeten op of een of ander manier meer respect en liefde opbrengen voor elkaar alvorens anderen hierbij te betrekken.
  Vergeet niet dat we met zijn allen Curacao in de situatie hebben gebracht zoals het nu mis gaat onder het motto ” Nos mes Por “.
  Think it over . PR voor Curacao t.a.v. grootste groep touristen.
  Zoek aub een andere dag uit. Er zijn zoveel andere dagen en na 100 jaren wachten op verbetering maakt een andere dag niets uit.

  Prettige Koningsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *