Amigoe | Protestgroep geregistreerd partnerschap wil een referendum

Homorechten gay Aruba

Protestgroep geregistreerd partnerschap wil een referendum

ORANJESTAD — De protestgroep die afgelopen maandag de straat op ging om te demonstreren tegen geregistreerd partnerschap, is van mening dat het amendement om legalisatie van het homohuwelijk gaat.

Zij willen dat Statenlid Desiree de Sousa-Croes het ingediende amendement intrekt en dat er eerst een ‘nationaal dialoog’ of een referendum plaatsvindt.

Dat schrijft het Caribisch Netwerk. Zoals gisteren bericht hielden de tegenstanders van het amendement afgelopen maandag een protestactie bij het Bestuurskantoor. Onderweg werden ze opgewacht door een stille tegendemonstratie van leden van de Arubaanse LGBT-gemeenschap die met regenboogvlaggen naast de weg stonden. De protestgroep prevelden gebeden in de richting van de LGBT-gemeenschap, toen zij hen passeerden.

Homohuwelijk

De tegenstanders willen dat het ingediende amendement wordt ingetrokken, vertelt Hyacintha Trimon, protestleider van de groep. Zo zou er volgens hen eerst een ‘nationaal dialoog’ of desnoods een referendum moeten plaatsvinden. Dit omdat zij van mening zijn dat het amendement om ‘de legalisatie van het homohuwelijk gaat’. Zowel De Sousa-Croes, als Maikel Kelly van homobelangengroep Alfa alsook minister president Mike Eman die enkele demonstranten ontving op zijn kantoor, hebben de groep erop gewezen dat de introductie van het geregistreerd partnerschap los staat van het homohuwelijk, ‘en dat dit op Aruba vooralsnog een aangelegenheid blijft tussen man en vrouw’.

Aanpassing artikelen

Amigoe schreef al eerder dat het amendement feitelijk een aanpassing van Artikel 31 en 33 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek betreft. Artikel 31 gaat over leeftijdsbepaling – vanaf 18 jaar mag je trouwen – en volgens het amendement wordt daarin de seksebepaling van man en vrouw naar ‘persoon’ aangepast. Artikel 33 geeft nu nog aan dat alleen een man en een vrouw kunnen trouwen. In het amendement dat naar de Staten is gebracht is die ene zin feitelijk uitgebreid naar drie zinnen. Zo wordt er toegevoegd dat twee personen, dus zonder seksebepaling, een geregistreerd partnerschap kunnen aangaan. Daarnaast komt er als punt bij dat je of getrouwd of geregistreerd partner kan zijn. Het officiële huwelijk blijft tussen man en vrouw.

Onderzoek

Op onze buureilanden Curaçao en Bonaire wordt de komende vier jaar wetenschappelijk onderzoekt verricht naar hoe er daar over homoseksualiteit wordt gedacht, aldus het Caribisch Netwerk. Hierbij moet vooral het culturele leven en de culturele positie van verschillende groepen homoseksuelen in kaart worden gebracht. Volgens de Curaçaose promovendus Wigbertson Isenia moet dit onderzoek bijdragen aan de discussie ‘over de acceptatie van homoseksuelen op Bonaire en Curaçao’. “Het kan tot oplossingen leiden vanuit onze eigen cultuur, in plaats vanuit Nederlandse denkbeelden”, aldus Isenia. “En als er meer sociaal en historisch besef is, kun je daardoor ook beter beleid maken.”

Stand homohuwelijk eilanden

Op Curaçao en St. Maarten is het net zoals op Aruba het homohuwelijk niet gelegaliseerd. Toen Bonaire, Saba, en Sint-Eustatius in oktober 2010 bijzondere gemeenten binnen het Nederlandse koninkrijk werden, kregen ze twee jaar de tijd om de invoering van het homohuwelijk voor te bereiden. In december 2012 trouwde het eerste homostel op Saba. Sinds 2013 is het op Bonaire mogelijk om twee mensen van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *