Amigoe | PvdA wil Rijkscommissie voor integriteit

PvdA wil Rijkscommissie voor integriteit

PvdA wil Rijkscommissie voor integriteit

DEN HAAG — De PvdA stelde vandaag voor om een Rijkscommissie in te stellen voor de bevordering van integriteit op Curaçao, St. Maarten en Aruba. De commissie zou dezelfde taken hebben als het College financieel toezicht (Cft), maar dan voor de integriteit van bestuur.

PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar deed het voorstel tijdens een debat over de Veiligheidsdienst Curaçao en de banden tussen criminelen en politici. “De Rijkscommissie voor integriteit wordt benoemd door de Rijksministerraad en vastgelegd in een Rijkswet. De commissie houdt toezicht en geeft actief advies aan de overheden”, aldus Van Laar. Hij zei dat een eventuele beslissing van de Rijksministerraad voor een aanwijzing of algemene maatregel op deze manier ook een duidelijker voortraject heeft.

De Tweede Kamerleden Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) plaatsen meteen kanttekeningen bij de effectiviteit van het plan. Van Raak benadrukte dat nieuw toezicht en een nieuwe wet pas helpen als de bestaande fraude en corruptie zijn aangepakt. “Op deze manier draaien we de kraan van het foute geld niet dicht”, zei Van Raak, die ook pleitte voor een meer intensieve samenwerking met de Verenigde Staten in de strijd tegen de criminaliteit.

Bosman vroeg een garantie van de PvdA dat de leden van de commissie ook daadwerkelijk integer en deskundig zijn, aangezien er juist in het Caribisch gebied een tekort is aan deskundigen op dat gebied. Hij herhaalde een eerder voorstel om een Rijksofficier te benoemen die toezicht houdt op integriteit.

Het debat, waar een groot aantal partijen bij vertegenwoordigd waren, was vanmiddag nog gaande. De ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Ard van der Steur van Justitie hadden nog niet gereageerd op het voorstel.

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | PvdA wil Rijkscommissie voor integriteit

 1. @”de leden van de commissie ook daadwerkelijk integer en deskundig zijn, aangezien er juist in het Caribisch gebied een tekort is aan deskundigen op dat gebied.”….hoe koooomen ze d’r op !!!

 2. zo is het; zonder een peleton juristen en onderzoekers uit NL, zal Curacao blijven zoals het is: een groot piratennest (was en is het al eeuwen).

 3. Abraham Mossel

  @ Stanley hoi, ik kan ook nog een Stanley maar die is er niet meer!. Begrijp nou een keer dat Curaçrim niet meer is te reden. de maffia heeft de macht, dit kan alleen nog met of kiezen voor NL / Maffia. goeden dag .

 4. stanley Held

  Voor de goede orde trias politica is geboren in Frankrijk. Franse revolutie ik meen in de jaren 1700 door die kreet heeft Haïti zijn onafhankelijkheid gehad (Toussaint). LEES HUN GESCHEIDENIS.

 5. stanley Held

  Beste mijnheer Abdoel Hamid. Deze machten zijn onleend uit fraterne etc. Betekent eigenlijk gescheiden machten. Elk democratisch land tracht zich hieraan te houden. Als je het woord recht ontleed zegt het al veel. Recht is een complex van leefregels waar wij als mens zich dienen te houden en ga maar verder. Zelfs in Nederland heerst er corruptie. Kijk maar naar de afgelopen weken hoeveel kamerleden naar huis zijn gegaan. Kijk naar de moorden die er afgelopen maanden zijn gepleegd in Nederland.Ons koninkrijk is gebaseerd op een kreet Steunend op
  eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan. Het gaat hier
  om op eigen kracht. Dat is enzijdig gebeurd. Hier speelt geld een
  rol. Ik ga hier de diepte niet in. De Antillen bepaald haar rol.
  Criminaliteit lost in principe de samenleving op. Denk niet dat een
  voorstel van een lid van een politieke partij bepalend is voor de
  richting die jij wil. Komt meer bijkijken. Gaat hier om de
  inlichtingendienst van Curacao die ernstig geschaad is. Normaal
  zou dit binnenskamers moeten worden opgelost. Het feit dat het
  een openbare aangelegenheid is geworden zegt nu veel over deze dienst. In Nederland praat men nooit inhoudelijk over de AIVD. Slechts richtlijnen en een commissie van toezicht. Ik meen dat de Antillen en Nederland de dienst drastisch moeten reorganiseren. Desnoods als het ambtenaren kost die je niet meer kan vertrouwen. Lees goed waarover men het heeft. VDC. Veiligheidsdienst Curacao. Of de AIVD van Curacao. Wat er nu gebeurd vind ik persoonlijk heel ernstig.

 6. Het bestuur zorgd voor Trias Politica: Wetgevende macht, Uitvoerende Macht en de Rechterlijke Macht en moet het voorbeeld geven aan het Volk. Een ieder die een Strafbare feit pleegd is strafbaar en moet vervolgd worden.

 7. Dit vind ik harstikkend een Goed Idee. Trias Politica:a) Uitvoerende macht, (b) Wetgevende- en (c) Rechterlijke macht (Goed voorbeeld aan het Volk geven). Een Ieder is Strafbaar bij overtreding van een strafbare Feit.

 8. hoera, als dit door gaat, kan de vlag uit.
  een gedegen onafhankelijke club mensen die controleren op onze corruptici.
  zou het dan misschien wel beter gaan op Curacao.
  de maffia families buiten spel zetten?
  ik hoop het oprecht!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *