Amigoe | Raad van Ministers stemt pro (4-3) cameratoezicht

Raad van Ministers stemt pro (4-3) cameratoezicht

Raad van Ministers stemt pro (4-3) cameratoezicht

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers heeft gisteren vóór de uitvoering van het cameratoezicht gestemd. Alle ministers van Pais (drie) en minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) stemden voor, maar de drie ministers van Pueblo Soberano stemden allemaal – met uitzondering van Soaw-minister Ruthmila Larmonie-Cecilia, die afwezig was – tegen het zogenoemde ‘Safe Island Project’.

Dit omdat het project volgens de PS niet transparant zou zijn.

Het contract moet nog getekend worden, aldus Justitieminister Nelson Navarro desgevraagd. Hij hoopt het volgende week dinsdag te kunnen ondertekenen, opdat de werkzaamheden voortgezet kunnen worden.

Ook de wet moet worden aangepast. Daarmee is huisjurist Joseito Silie belast. Minister Navarro gaf eerder aan dat de wet klaar zou zijn voor de uitvoering van het project.

Zoals deze krant eerder berichtte, staan de containers met de camera’s en bijbehorende apparaten ook al klaar om vervoerd te worden naar het eiland. De Memory of Understanding (MoU) is in september vorig jaar ondertekend door Navarro en Peter Huang van het Chinese bedrijf Inspur, dat belast is met het ontwerpen van het programma, voor 3 miljoen dollar. Het bedrijf is conform de MoU ook bereid om onder meer voor trainingen voor het personeel en voor installatie van het materiaal te zorgen. De trainingen zijn nog niet begonnen, gaf Navarro eerder aan. Dit hangt allemaal af van de ondertekening van het contract.

De stemming had allang moeten plaatsvinden, maar tijdens een eerdere vergadering van samenwerkende partijen – waarbij de implementatie van het cameratoezicht werd besproken – werden er door PS vraagtekens gezet bij enkele aspecten van dit project. Later werd de stemming wederom uitgesteld, omdat minister Navarro door ziekte afwezig was.

Zoals bekend haalde PS de kosten van het project en de technische aspecten van de camera’s aan om te bewijzen dat er geen sprake was van transparantie. Navarro sprak dit desgevraagd tegen en gaf verder aan het te betreuren ‘dat de onderwereld er alles aan doet om de boel nog langer op te houden’. Hiermee liet de minister doorschemeren dat de PS banden zou hebben met de onderwereld. Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje’ gaf aan dat Navarro dat zal moeten bewijzen.

De minister benadrukte dat hij een uitgebreide presentatie gaf in de Staten over de financiering van het project, namelijk dat de overheid er 5,4 miljoen gulden aan zou uitgeven. Later werd bekend dat dit bedrag vermeerderd zal moeten worden met de kosten voor stroom en internet – ruim een half miljoen gulden –, wat de totale kosten op 6,2 miljoen gulden bracht. Volgens de minister had de PS kennelijk niet goed gelet op het feit dat 3 miljoen dollar 5,4 miljoen gulden is.

Verder zijn de technische aspecten ook allang bekendgemaakt, zei Navarro. “De beveiligingscamera’s zijn voorzien van de zogenoemde ‘license plate reader’ en tevens ‘face recognition’. Dat is allang bekend. Dat Cijntje (Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje’, red.) nu pas over deze technische kenmerken op het internet heeft gelezen en nu wil bewijzen dat hij slim is, maakt het niet anders”, zei Navarro eerder.

De bedoeling was om de installatie van de beveiligingscamera’s in juni gereed te hebben, maar de procedure is vertraagd om diverse, inclusief bovengenoemde, redenen. Het gaat vooralsnog om 180 camera’s, aldus Navarro.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *