Amigoe | ‘Rapport asbest Sehos bewust achtergehouden’

 ‘Rapport asbest Sehos bewust achtergehouden’ | Foto MFK

‘Rapport asbest Sehos bewust achtergehouden’ | Foto MFK

WILLEMSTAD — Op 24 december 2015 heeft onderzoeksbureau BPO Curaçao asbesthoudend materiaal aangetroffen in gebouwen die gelegen zijn op het terrein van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos). Volgens oppositiepartij MFK heeft het bestuur van het ziekenhuis de onderzoeksresultaten destijds niet naar buiten gebracht.

Voormalig Sehos-directeur Javier Hernandez heeft op 4 mei 2015 wel tegenover de Amigoe verklaard ‘dat bij het prikcentrum werkzaamheden waren verricht, waaronder de sloop van asbestdelen, wat de veiligheid niet ten goede kwam’. De resultaten van het onderzoek, dat zeven maanden later werd uitgevoerd, zijn nooit officieel bekendgemaakt.

In het verslag wordt gemeld dat het onderzoek betrekking heeft op de gebouwen van de administratie en de verpleging en de gebouwen van de toiletten en het trafostation. Het betreft een risicobeheersing ten behoeve van de sloopwerkzaamheden van het Sehos in verband met de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO). “De inspectie is op 7, 16, 17 en 18 december 2015 door BPO uitgevoerd. Tijdens het onderzoek is asbesthoudend en asbestverdacht materiaal aangetroffen”, aldus het onderzoeksbureau. Het werd onder meer aangetroffen op de afdeling administratie (westvleugel, eerste en tweede verdieping) en de afdeling van de verpleging (souterrain en tweede verdieping).

Er was alleen sprake van een voor mens en milieu mogelijk gevaarlijke situatie bij betreding van de oude magazijnruimte in het souterrain van het verplegingsgebouw. “Voor het overige aangetroffen asbesthoudende materiaal geldt dat er momenteel geen sprake is van een risicovolle situatie”. Verder wordt er in het rapport geadviseerd deze sloopwerkzaamheden nog niet aan te besteden, aangezien tijdens aanvullend onderzoek nog steeds asbest kan worden aangetroffen. Het onderzoek is pas afgerond na de levering van de rapportage van het aanvullende onderzoek. Met het voortijdig aanbesteden van de sloopwerkzaamheden neemt de opdrachtgever een financieel risico.”

Afspraken

Het Sehos-bestuur zou daarnaast de afspraken met het consortium, uit hoofde van de verstrekte financiering op 15 oktober 2015, niet zijn nagekomen. In een brief gedateerd 12 april 2016 schrijft Evelyn Kruithof-Bor, de directeur van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), onder meer dat de opbrengst van de verkoop van de terreinen aan de Hamelbergweg en de Breedestraat zouden worden aangewend voor extra aflossing van de verstrekte lening. Dit is echter niet gebeurd. De verkoop van het terrein aan de Roodeweg 5 laat ook op zich wachten. Dit terwijl hierover eveneens afspraken zouden zijn gemaakt. Ten slotte meldt de APC-directeur dat van de door de overheid verstrekte lening, 5 miljoen gulden zou worden gebruikt voor de aflossing. Ook op dit gebied blijft het ziekenhuisbestuur in gebreke.

Naar aanleiding van de documenten stelt MFK-leider Gerrit Schotte dat de bouw van het ziekenhuis ‘gekke-mensen-werk’ is. “Er gaan een heleboel zaken fout, maar toch zegt men dat alles goed loopt. Als uiteindelijk niemand betaalt voor het meerwerk, zal de bevolking ervoor opdraaien.”

In reactie op de aantijgingen van de MFK, laat Usona weten dat het rapport achterhaald is en dat de asbest professioneel is verwijderd. Het Sehos-bestuur was vanochtend in overleg en komt later deze week terug op het asbestrapport en de aantijgingen van APC.

Bron: Amigoe

7 Reacties op “Amigoe | ‘Rapport asbest Sehos bewust achtergehouden’

 1. Hugo van Steenderen

  Beste mensen,
  Laat overheidsgebouwen inventariseren op asbest.
  ******vies kan daarbij helpen,
  Advies, cursus, training, inventarisatie, begeleiding

 2. Deze meneer had toendertijd zelf de slechte toestand van die tweedehandse “duiktank donatie” uit Venezuela ook lekker bewust voor zichzelf gehouden. Bleek later niet eens vanuit Venezuela te zijn gesponsord. Daarnaast had deze “politicus” ook nog heel wat bij gelogen met allerlei rare excuusjes. De belastingbetaler had toen die tijd voor de kosten i.v. m. rechtszaken moeten opdraaien.

  Maar goed, dit krijg je als je je stem tijdens de verkiezingen gelijk stelt aan een biljet van honderd of een eenmalig “hulp” in de vorm van een zak met toiletpapier, melk en pakkie boullionblok. Je krijgt dan als gevolg sowieso te maken met dit soort sjappietouwers die zo’n verschrikkelijk hoog minderwaardigheidscomplex hebben, dat je alleen maar kunt verwachten dat voor hen het machtsgevoel alleen al een soort antidote is tegen hun innerlijke ellende. En die antidote mag, volgens dit soort elementen, van niemand anders zijn dan voor hen alleen.

  Is er een oplossing? Yep, d’r zijn meer mensen die met dit soort syndroom rondlopen en elkaar in de weg zullen lopen, dat niet prettig vinden en op een of ander manier met elkaar zullen afrekenen. Of een objectief en minder dramatische oplossing die bij het volk zelf gezocht moet worden. Maar daar kun je niet 100% op rekenen, want van een weinig gemotiveerd en bewust niet nieuwsgierig volk zal er echt niks van terecht komen. Grote voorbeelden zijn Argentinie en Brazilie. Het heeft bij hen heel erg lang geduurd om bewust te worden van het feit dat er een stop moest komen aan hun denkwijze en zo ook aan de vicieuze cirkel. En dit allemaal dankzij hun huidige miserabele financieel-economisch situatie. Misschien moeten we ook tot daaraan toe komen en hopen dat mensen hier hun les leren.

 3. Abraham Mossel

  Laat deze SCHANDKNAAP van maffia baas Carralo in godsnaam zijn mond houden”en dan heb ik het nog netjes gezegt” In de bouwereld in NL zeggen wij, dit is een kontekruiper ” bazen neuker” die zichzelf en een ander verkoopt voor een dubbeltje. Inderdaad, zijn uitspraak en zijn gezegde na de rechtzaak Babel 3 jaar zonder iv” nog veel horen Gerrit Schotte, inderdaad uit het gevang, je zal daar schreeuwen als een kleine jongen wat Caralo heeft allang de handdoek met jou gegooid, alleen dat is nog niet bekendt gemaakt, komt allemaal nog, geduld dient de mens Gerrit.

 4. Wanneer dient het hoger beroep?

 5. Laat crimineel Schotte zich druk maken over mogelijke asbest in Bon Futuro waarin hij tot 3 jaar verblijf is veroordeeld ergens grootschalige corruptie en witwassen.

  De vuile oplichter en moordenaar.

 6. Joep Meloen

  Ach, Gekke Gerrit is alleen kwaad dat hij er zelf niet van kan profiteren, want denk voor geen moment dat hij er wel voor had gezorgd dat er geen corruptie zou plaatsvinden.
  Hier op Curacao gaat het er alleen om in WELKE zak het geld kan verdwijnen. Zit je even niet in de regering dan heb je pech, dan gaat het in de zak van een ander.

 7. Zolang de stichting het ziekenhuis mag exploiteren zal de belastingbetaler voor dit soort ‘inventieve oplichterspraktijken’ blijven opdraaien. Overigens is Philip Martis voorzitter van RvB APC en zou erop kunnen toezien dat APC, middels een verrekening via de voorschotten van SVB aan SEHOS, haar lening terug betaald krijgt. Maar dat is natuurlijk een te rechtlijnige oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *