Amigoe | Rapport: Ernstige situatie Kinderoorden Brakkeput

Inhoudelijke behandeling in juni  | Foto Anneke Polak

Rapport: Ernstige situatie Kinderoorden Brakkeput | Foto Anneke Polak

WILLEMSTAD — Het bestuur en de directie van Kinderoorden Brakkeput maken eind mei plaats voor een nieuw interim-bestuur en directie. Het internaat scoort op bijna alle fronten matig tot onvoldoende.

Dat blijkt uit het kwaliteitsonderzoek dat naar aanleiding van seksueel misbruik in Kinderoorden Brakkeput is uitgevoerd.

Het rapport werd opgesteld door een onderzoekscommissie die in opdracht van het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (Soaw) een kwaliteitsonderzoek uit moest voeren naar de zorg in het internaat, nadat bekend werd dat medewerkers van het internaat zich aan kinderen hadden vergrepen. Gisteren lichtte de minister van Soaw, Ruthmilda Larmonie-Cecilia, het rapport ‘Awor sigur! Sigur awor?’ toe tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Zij werd bijgestaan door gezondheidszorgpsycholoog Nataly Li-Martina die aan het hoofd van de commissie staat.

De commissie beoordeelde de kwaliteit van het internaat aan de hand van vier indicatoren: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat en organisatie. Op drie van de vier indicatoren scoorde Kinderoorden Brakkeput matig tot onvoldoende. Alleen leefklimaat scoorde iets beter, namelijk matig, behalve op de stelling ‘kinderen hebben een zo normaal mogelijke routine met ruimte voor onderwijs en vrijetijdsbesteding’. Daarvoor kreeg het internaat een voldoende.

Aanbevelingen

Het interim-bestuur en de interim-directie krijgen de taak om de aanbevelingen van de commissie door te voeren om zo de kwaliteit van het internaat te verbeteren. Een van de aanbevelingen is het introduceren van risico-indicatoren in de zorg. Ook moet er ruimte zijn voor individuele therapie bij jongeren, indien dat nodig is. Verder heeft het internaat ook de opdracht gekregen om specifieke protocollen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik in te voeren. Ook moet de gedragscode voor personeel worden geëvalueerd en bekend worden gemaakt onder de werknemers. Deze aanbevelingen zijn, gezien de ernst van de situatie, niet vrijblijvend en worden aan een tijdstraject verbonden.

Volgens de minister staan het huidige bestuur en de directie van Kinderoorden Brakkeput achter de uitkomsten van het rapport. Zij werken daarom ook mee aan het verzoek om op te stappen. Volgens gezondheidspsycholoog Nataly Li-Martina had het internaat de risico’s van seksueel misbruik kunnen verkleinen als ze de tools daarvoor hadden gehad. “Een aantal dingen waren niet aanwezig.” Dat de kwaliteit van de zorg niet van deze tijd is, heeft volgens de minister ook te maken met gebrek aan capaciteit.

Subsidie

Ondanks de slechte score zal de subsidiekraan niet worden dichtgedraaid. Volgens de minister moet het internaat zijn deuren sluiten wanneer het geen geld meer krijgt om voor de daar geplaatste jongeren te zorgen. “Je kunt de kinderen niet op straat zetten. Ze voelen zich op hun gemak in het instituut”, aldus Larmonie-Cecilia.

Kinderoorden Brakkeput is een onafhankelijke stichting met een eigen directie en bestuur, waaraan het ministerie van Soaw subsidie voor vijftien kinderen verstrekt. Op dit moment is er een stop voor het plaatsen van kinderen in Kinderoorden Brakkeput. Pas als de aanbevelingen zijn doorgevoerd zal het Soaw-ministerie groen licht geven om nieuwe kinderen daar te plaatsen. Het internaat heeft momenteel de zorg voor twintig kinderen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *