Amigoe | Regering bespreekt schuldsanering overheidsinstellingen

Economie en staatsschuld Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

Regering bespreekt schuldsanering overheidsinstellingen

WILLEMSTAD — In de Raad van Ministers (RvM) is de schuldsanering van overheidsinstellingen (nv’s en stichtingen) door de overheid besproken. Dat bevestigt José Jardim, minister van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), tegenover deze krant.

“Hierbij is besproken hoe het proces te doorlopen, om een paar schulden van deze instellingen onder enkele voorwaarden te saneren”, aldus Jardim gistermiddag in een korte verklaring.

Hij bevestigt dat de overheidsstichting PSI Skuchami, voor de geestelijke gezondheidszorg, onder de besproken instellingen valt. Deze organisatie bevindt zich de afgelopen jaren in een moeilijke financiële situatie, aangezien deze een miljoenenschuld heeft.

Hubert Scherptong, adjunct-directeur van Skuchami, stelde gisteren niet te weten hoeveel miljoenen de schuld precies bedraagt. “Bij het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) hebben wij een schuld van 1,4 miljoen gulden. Bij de overige instanties, SVB en Ontvanger, is nog niet aangegeven hoeveel schuld er opgebouwd is. De minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) praat over een schuld van 14 miljoen gulden, maar ik weet niet of dit bedrag klopt.”


Liquiditeitsprobleme
n

De stichting kreeg in maart dit jaar liquiditeitsproblemen toen het APC, vanwege de schuld, beslag liet leggen op haar banktegoeden. Volgens Scherptong heeft het pensioenfonds toen aan de regering (het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur en het Soaw-ministerie, waarvoor Skuchami kerntaken uitvoert, en het ministerie van Financiën) voorgesteld dat het beslag opgeheven zou worden indien de overheid 25 procent van de schulden direct betaalt en de overige 75 procent binnen een termijn van drie jaar. Daarnaast moest de regering in de toekomst betalingen die Skuchami aan het APC moet voldoen, van tevoren inhouden van de subsidie aan de stichting. Zo is het APC verzekerd van betalingen van Skuchami.

Echter, volgens Scherptong is alleen aan het eerste voorstel, dus het direct betalen van 25 procent van de schuld, voldaan. “Verder hebben we niks meer gehoord en ligt het beslag dus nog op onze banktegoeden. Maar ondertussen is de regering wel onlangs begonnen met het inhouden van de voorgeschoten 25 procent uit onze subsidie”, aldus de interim-directeur. Hij stelde gisteren tegenover deze krant dat momenteel ongeveer 70.000 gulden van de subsidie ingehouden wordt door de regering.

“Norman Cicilia (directeur van Skuchami) heeft de regering toen wederom benaderd en gemeld dat het zo niet meer door kan gaan en dat er op een gegeven moment ingekort moet gaan worden op het personeel”, aldus Scherptong gisteren. Het is nog niet bekend of en wanneer een definitief besluit genomen zal worden over de sanering van de schulden van overheidsinstellingen door de overheid.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Regering bespreekt schuldsanering overheidsinstellingen

  1. Het is een raadsel hoe een Stichting hierin slaagt zulke liquiditeitsproblemen op te houwen zonder dat iemand aan de bel trekt. Een APC let dus ook niet op . Grof schandalug allemaal en een staaltje van onbehoorlijk bestuur.

  2. De burger is de klos, zoals gewoonlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *