26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Reisverbod voor drugskoeriers weer mogelijk

HomeMediaAmigoe | Reisverbod voor drugskoeriers weer mogelijk

door Jomaira v/d Meulen-Angela

door Jomaira v/d Meulen-Angela
Reisverbod voor drugskoeriers weer mogelijk

WILLEMSTAD — De Staten hebben vanochtend tijdens de openbare vergadering over de wijziging van de wetboeken van Strafrecht, Strafvordering en de Opiumlandsverordening 1960, het wetsontwerp hierover aangenomen. Na publicatie van deze wet wordt onder meer het reisverbod voor drugskoeriers van kracht.

Het nieuwe Wetboek van Strafrecht van Curaçao en de Invoeringslandsverordening hiervan, zijn zoals bekend op 2 november 2011 vastgesteld. In de laatste zijn de noodzakelijke aanpassingen in de geldende wettelijke regelingen van het land doorgevoerd, ter realisering van een correcte invoering van het strafrechtwetboek. Echter, bij de totstandkoming hiervan is nagelaten om de landsverordeningen, die als bijlage bij de ‘Eilandsverordening vaststelling diverse landsverordeningen Curaçao’ zijn gevoegd, aan te passen aan de nieuwe bepalingen van het Wetboek van Strafrecht. De Raad van Advies heeft uiteindelijk op 28 januari jl., advies uitgebracht op het amendement van Statenleden (voor Pais) Alex Rosaria, Mike Franco, Eugene Cleopa en Marily Moses op dit wetsontwerp, en concludeerde om de voorgestelde wijzigingen alleen bij nota van wijziging te laten doorvoeren. Het advies van de raad werd door de regering (ministers van Justitie en Gezondheid) opgevolgd en de wetstechnische en redactionele onvolkomenheden, zijn hersteld.

Middels onderhavig wetsontwerp werden dus correcties verricht ten aanzien van verwijzingen die niet of verkeerd zijn gewijzigd in de Invoeringslandsverordening. Zo is in het wetboek Opiumlandsverordening artikel 12 gevoegd, dat het reisverbod voor drugskoeriers weer mogelijk maakt. Zoals bekend heeft de Hoge Raad eerdere vonnissen, gewezen in strafzaken waarbij als bijzondere voorwaarde reisverbod was opgelegd, meerdere malen afgekeurd. De kernoverweging van de Hoge Raad luidde in november 2008: “Het stellen van die voorwaarde is echter mede in het licht van de verschillende verdragsbepalingen ontoelaatbaar omdat zij, gelet op de duur en de mate waarin zij de verdachte in zijn bewegingsvrijheid beperkt, niet kan worden aangemerkt als een voorwaarde die strekt ter bevordering van een goed levensgedrag van de veroordeelde. Aan een dergelijk ingrijpende inbreuk in de bewegingsvrijheid moet een regeling ten grondslag liggen die voldoet aan eisen van kenbaarheid en voorzienbaarheid. Aan deze eisen voldoet de Antilliaanse strafwetgeving op dit moment niet.” Binnenkort dus wel.

Ook ten aanzien van de organieke landsverordeningen van het Land Curaçao zijn de noodzakelijke correcties aangebracht. Dit laatste omdat organieke landsverordeningen betrekking hebben op de organen en de organisaties van het land en de overheid acht het belangrijk dat ook deze wettelijke regelingen – die van belang zijn voor het goed functioneren van onze democratie – correct zijn en geen fouten bevatten. Men moet hierbij bijvoorbeeld denken aan te houden verkiezingen van de leden van de Staten als bedoeld in artikel 42 van de Staatsregeling van Curaçao. Voor deze verkiezingen zijn regels in het Kiesreglement Curaçao vastgelegd. De organieke wetten die strafbepalingen bevatten zijn: het Kiesreglement Curaçao, de Landsverordening Algemene Rekenkamer Curaçao, de Landsverordening financiën politieke groeperingen en de Landsverordening vervallenverklaring lidmaatschap Staten.


Statenlidmaatschap

Voor wat betreft de ‘Landsverordening vervallenverklaring lidmaatschap Staten’, geldt een bijzondere procedure. In artikel 5 van deze wet is bepaald dat de Staten een wijziging van die wet alleen kunnen aannemen met ten minste twee derde meerderheid van het aantal leden. Het vereiste van gekwalificeerde meerderheid voor de wijziging van deze wet is nodig omdat het onderwerp hiervan politiek en maatschappelijk gevoelig is, aldus de memorie van toelichting in de Staatsregeling. Indien deze landsverordening niet met de gekwalificeerde meerderheid wordt goedgekeurd, kunnen de wijzigingen geen kracht van wet krijgen.

In verband hiermee heeft MFK-Statenlid Amerigo Thode vanochtend een verzoek gedaan aan de overheid (lees demissionair Justitie-minister Nelson Navarro, Pais) om deze wet – die dus lidmaatschap van de Statenleden regelt – apart te behandelen en stelde dat dit tegen de Staatsregeling is. Hij kwam tot die conclusie na overleg met enkele juristen. “Het artikel 7 in de nota van wijziging moet eruit gehaald worden, anders ben ik gedwongen tegen het gehele wetsontwerp te stemmen.”

Minister Navarro weersprak de stelling van Thode, maar had wel begrip voor zijn standpunt. Hij had ook geen bezwaar om die wet apart te behandelen. Dit gaat ook gebeuren. Er is hiervoor door de aanwezige juristen – waaronder Joseito Silie van het ministerie van Justitie – een tweede nota van wijziging opgesteld, waarna het wetsontwerp door voorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco werd goedgekeurd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Beste Stanley, mijn zoon gebeurt zoiets niet omdat die van mij een goede opvoeding heeft gehad.

    Amerigo Thode heeft teveel tegen zich:
    – hij is verdachte in een strafzaak;
    – zijn zoon is een veroordeeld drugsdealer;
    – zijn broer is betrapt op illegal import van auto-onderdelen;
    – hij steunt de mafiapartij MFK en zijn partijleider;
    – hij beweegt zich over het eiland met een goedkope gehuurde latina die zijn kleindochter had kunnen zijn.

    Genoeg zo, Stanley?

  2. Vergeet niet dat de regering zelf dit heeft ingesteld. Nu pas gaat men weer over tot een veroordeling van een ieder. Mariano houd mij niet bezig. Ik kijk verder.

  3. Dus de zoon is voor het leven een crimineel. Lijkt mij sterk. Ik ken Amerigo. Was geen crimineel. Als de partij de mist is ingegaan oke. Kinderen is onze taak om ze te helpen. Een jonge crimineel is makelijk te helpen. Heb ik jaren gedaan. Het moment dat u zulke uitspraken doet is een val terug. De zoon van Thode heeft hier niets aan . Zo moet de Curaçaose bevolking en u hiermee rekening houden. Wat zou u doen met uw kind als zoiets gebeurt.

  4. De zoon van Amerigo Thode is zelf veroordeeld voor grootschalige drugssmokkel, dus MFK mafioos Thode heeft geen enkele geloofwaardigheid in deze zaak.

    Amerigo, zelf net als zijn broer verdachte in een andere zaak, kan zich beter afvragen waarom hij als vader mislukt is.

    Het is de MFK niet vreemd, ook de zoon van Schotte is al van school geschopt wegens drugshandel.

  5. Ondanks zijn veroordeling tot een jaar cel in 2013 wegens smokkel van een kilo cocaine loopt Brian Mariano nog steeds vrij rond, dus ik vertrouw dit soort maatregelen niet meer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties