Amigoe | Rene Rosalia komt met nieuwe partij

Rene Rosalia komt met nieuwe partij

Rene Rosalia komt met nieuwe partij

WILLEMSTAD — Oud-minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport voor Pueblo Soberano (PS) René Rosalia heeft een nieuwe politieke beweging opgericht: Movementu Kousa Promé (MKP).

De nieuwe partij heeft zich ten doel gesteld om zich in te gaan zetten voor de culturele, historische, politieke en burgerlijke emancipatie van Curaçao en om bij te dragen aan eenheid van Curaçao als een autonoom land in de wereld.

De partij werd officieel opgericht op 17 april. In het eerste bestuur van de partij zitten Ronald Pietersz jr. (voorzitter), Indira Boelbaai (secretaris), Leun Fat Ostiana (penningmeester) en Rudsel Marchena (2e penningmeester).

Politiek leider is Rene Rosalia. De naam van de partij Kousa Promé kan vertaald worden als ‘eerst de oorzaak’. Maar in een toelichting stelt Rosalia dat zijn partij van mening is dat je je moet concentreren op aanpak van de oorzaken die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van de Curaçaoënaar.

“Je moet je op de kern van het probleem gaan richten. Niet op de randzaken. Wij willen als partij de Curaçaoënaars weer hun zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen teruggeven, zodat zij in staat zijn om hun eigen problemen op te lossen. Wij zetten zwaar in op vorming om dit doel te kunnen realiseren.”

Rosalia was de eerste minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport van het autonome land Curaçao. Rosalia genoot veel aanzien toen hij werd aangesteld. Hij was voormalig oprichter en later ook directeur van cultuurstichting Kas di Kultura.

Rosalia zou aanblijven tot maart 2011 toen hij met de partij brak na een ruzie met de PS over het verstrekken van een licentie voor een vsbo-school. Hij diende zijn ontslag in en stapte op als minister. Sindsdien was hij actief met een radioprogramma en de volksacademie Akademia Popular Errol Scoop, die als doel heeft om nieuwe emancipatoren van Curaçao te vormen.

De nieuwe beweging heeft tal van doelen die het wil realiseren. Zo wil de partij de identiteitscrisis op het eiland aanpakken, maar ook integriteit en eenheid onder Curaçaoënaars benadrukken.

Een Caribische eenheid staat ook hoog in het vaandel van de nieuwe partij, net zoals wereldvrede en een op positieve en constructieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van de wereld.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Rene Rosalia komt met nieuwe partij

  1. ……Wij willen als partij de Curaçaoënaars weer hun zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen teruggeven, zodat zij in staat zijn om hun eigen problemen op te lossen……. Dat heet dus ‘nos mes por’ Rosalia en ja er zijn voorbeelden te over dat dat ‘nos mes por’ niet echt wordt opgepikt, laat staan dat we het zelf kunnen.
    Verder houdt Rosalia er wat nazistische ideeen op na voor wat betreft rassenzuivering c.q. rassenscheiding. En hij is ook niet vies om vrouwelijke collega’s voor sexuele gunsten te vragen.
    Dan ben je volgens mij nog beter af met Asjes/Schotte.

  2. Daar is hij weer Rosalia, ex PS, niet geheel onomstreden, uitgesproken “rode” getinte sympathieën, het moest op Curaçao allemaal ook wat “ras)zuiverder” ; Stuyvesant college beeld moest bijvoorbeeld weg, ook moest de gouverneur maar weg want hij was meer Bonairiaan dan Curacaoenaar en men kon ook geen officiële functies hebben als men met een makamba getrouwd was bijvoorbeeld. Vond een multiculturele samenleving eigenlijk maar niet echt bestaand want er was uiteindelijk maar één cultuur het belangrijkst. Veel gedoe rondom hem en zijn vrouwelijke medewerksters, en het idee van wat financiële onjuistheden in zijn Kas di Cultura periode.
    Maar goed, we hebben er dus weer een partij bij, leve de versnippering en leve de vaagheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *