Amigoe | Rhuggenaath wil einde discussie

Rhuggenaath wil einde discussie

Rhuggenaath wil einde discussie

WILLEMSTAD — Stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services heeft de onderhandelingen voor een nieuwe concessie met havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) opgeschort.

Dit heeft CPS gisteravond meegedeeld aan minister Eugene Rhuggenaath (Economische Ontwikkeling, PAR).

In een toelichting vanochtend vóór de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) stelde Rhuggenaath dat het CPS vooral gaat om duidelijkheid te krijgen over de onderhandelingen. “En ik moet ze gelijk geven. Door de vele publieke discussies die op dit moment gevoerd worden, is het voor CPS niet duidelijk wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Deze discussies komen de zaak niet ten goede.”

Rhuggenaath sprak de hoop uit dat de vergadering van RvM van vandaag de gewenste duidelijkheid zal kunnen verschaffen, zodat de onderhandelingen kunnen worden voortgezet. De minister stelt nog steeds achter het voorstel te staan dat nu op tafel ligt. “Het is een fair deal. Een voorstel dat in het belang is van het volk van Curaçao. Ik ben bereid hiervoor mijn verantwoordelijkheid te dragen, maar dat doe ik met elk voorstel dat ik naar de RvM breng.”

Het voorstel gaat uit van een concessie van twintig jaar voor CPS. Na deze periode komt er een openbare aanbesteding. Het voorstel betekent een einde aan de monopoliepositie van CPS. Voor de duur van de concessie behoudt CPS het recht om op haar huidige locatie aan de Brionwerf actief te blijven. Verder krijgt CPS het beheer over de kades en de kranen en zal zij een investering doen van 50 miljoen gulden, terwijl CPA als toezichthouder verantwoordelijk blijft voor de kadewanden.

De discussie die de afgelopen periode werd gevoerd ging erover wie de kranen en kade onder zijn hoede zou krijgen: CPS of CPA. Volgens coalitiepartij PS moet dit CPA zijn. Rhuggenaath is het niet met het voorstel eens. “Dit zou inhouden dat 20 miljoen gulden gemeenschapsgeld geïnvesteerd zal worden in kades waarop CPS zal moeten werken en waarop zij winst zal boeken. Dat is de kwestie die nu op tafel ligt.”

In de Raad van Ministers zal havenbedrijf CPA een presentatie houden, bevestigde Rhuggenaath vanochtend. Bij het sluiten van deze editie was de uitkomst van deze vergadering nog niet bekend.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *