Amigoe | Rhuggenaath: Zika weinig impact op toerisme

Inventarisatie samenwerkingsplannen met Damen

Rhuggenaath: Zika weinig impact op toerisme

WILLEMSTAD — Het zika-virus heeft tot nu toe weinig impact op de lokale toerismebranche. Dat zegt minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling. In samenwerking met de het Curaçaose Toeristenbureau CTB en belangenvereniging Chata stond hij vanochtend de pers te woord in de Tula-zaal van het Kurá Hulanda Hotel.

Eind vorige maand werd het eerste zika-geval geconstateerd op Curaçao. Dit betrof een persoon die het virus had opgelopen in het buitenland. Een week later werd voor het eerst iemand lokaal besmet met het virus, dat wordt overgebracht door de Aedes aegypti-mug.

Deze uitbraak zorgt voor bezorgdheid, maar volgens het ministerie echter ook veel onjuiste berichtgeving. Om die reden besloten Rhuggenaath en de organisaties uit de toerismesector vandaag samen een persconferentie te organiseren, waarbij informatie werd verstrekt over de impact en de maatregelen die worden getroffen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Annuleringen

De kleinere hotels (minder dan veertig kamers) hebben tot nu toe negentien annuleringen gehad. Bij de grotere hotels annuleerden twaalf personen hun reservering. Dit in verband met zwangerschap, zo vertelt marketingmanager Miles Mercera (Chata). Bij de ground tour operators kwamen er veel vragen binnen over zika, maar geen annuleringsverzoeken.

Callcenters van vliegtuigmaatschappijen hebben het ook aanzienlijk drukker met vragen van reizigers. Meerdere zwangere vrouwen hebben hun reis omgeboekt. InselAir en ArkeFly/TUI verklaarden eerder al hier flexibel mee om te gaan. KLM gaf aan dit per geval te bekijken.

Maatregelen

CTB-directeur Hugo Clarinda meldt dat hotels de richtlijnen van de Caribbean Public Health Agency (Carpha) volgen. Deze richtlijnen werden medio januari verspreid door de Caribische organisatie voor de volksgezondheid. Het betreffen diverse tips over welke maatregelen hotels en reizigers zelf kunnen treffen. Zo dienen hotels en andere gastenverblijven te allen tijde geïnformeerd te zijn over de situatie rondom het virus, zodat ze de signalen en symptomen snel kunnen herkennen.

Daarnaast is het belangrijk dat men zich bewust is hoe zika wordt verspreid en hoe het virus bestreden kan worden. Ook moeten hotels broedplaatsen elimineren. Reizigers worden eveneens geadviseerd geïnformeerd te blijven over het virus. Naast de lokale maatregelen werken de stakeholders daarnaast aan een internationaal bericht, zodat men in het buitenland ook op de hoogte wordt gebracht van de maatregelen die er worden getroffen.

Brochure

In samenwerking met Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) is er een brochure opgesteld over voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten. De brochure is verkrijgbaar in het Engels en Nederlands en zal onder andere te vinden zijn in hotels en op Hato. De flyer zal ook worden vertaald naar het Spaans. Verder worden er op Hato op diverse locaties posters geplakt om reizigers te informeren.

Over twee weken zal het CTB weer een presentatie geven over de cijfers. Over de maatregelen vanuit de regering met betrekking tot het elimineren van broedplaatsen kon Rhuggenaath niet veel kwijt, daar dit niet binnen zijn portefeuille valt. Minister Siegfried Victorina van Gezondheid zou vandaag om 14.00 uur het parlement hierover inlichten.

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | Rhuggenaath: Zika weinig impact op toerisme

 1. “Het zika-virus heeft tot nu toe weinig impact op de lokale toerismebranche.”

  Zijn we alweer aan het nuanceren?

  Volgens Victorina (die geen arts is) is iedereen aan het overdrijven. Zo dacht onze dierbare “arts” Whiteman ook in 2014, totdat hij tijdens het debat in de Staten over Chikingunya plotseling (zeer toevallig!) weg moest door te hoge bloedsuiker.

 2. Goh, op zondagmiddag bij mij thuis heb ik van 6 mensen gehoord dat hun familiedleden en vrienden hun voorgenomen reis naar Curacao hebben geannuleerd ivm. met het Zika virus. Kan me niet vooorstellend dat slechts bij mijn vrienden zulks het geval is. Het wordt tijd dat de ministers en bestuurders hier ontwaken uit hun Doornroosje slaap.

 3. Aan de foto te zien heeft de man zelf het virus al onder de leden, de uitstraling van een lijk.

 4. Pas wanneer een politici of zijn familielid ziek raakt dan pas zal men wat gaan doen..

 5. WHO heeft een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd vanwege de verspreiding van het zikavirus. Daarenboven heeft de VS een negatieve reisadvies af voor Curacao afgegeven (via nationale broadcast zenders). Maar Eugene loopt in de pas met zijn collega bij GMN (niet overdrijven!) want Curacao is immuun toch (weinig impact).

 6. Hallo minister van Toeristen: dit gaat over een wereldwijd probleem. Niet over een paarlege hotelkamers meer of minder. U bent ook Minister van alle mensen uit Curacao. Als die NIET ziek worden is dat belangrijker nieuws dan die lege bedden.

 7. andres opmerker

  Zika? = Ziekja?!?
  “Over twee weken zal het CTB weer een presentatie geven over de cijfers. Over de maatregelen vanuit de regering met betrekking tot het elimineren van broedplaatsen kon Rhuggenaath niet veel kwijt, daar dit niet binnen zijn portefeuille valt. Minister Siegfried Victorina van Gezondheid zou vandaag om 14.00 uur het parlement hierover inlichten.”

  Waarom gaat de milieudienst niet op pad? Als je door diverse wijken rijdt en de tuin of koraal inkijkt van diverse huizen dan schrik je van de troep die daar ligt.
  Een klein regenbuitje en je hebt enorm veel broedplaatsen. Je zal maar naast zo’n buur wonen die het niet zo nauw neemt.
  De bevolking zal er eens op gewezen worden dat men ook op het eigen terrein niet zo’n troep moet maken.
  Neem anders in de milieuwetten maar op dat ook boetes gegeven kunnen worden als op privé terrein broedplaatsen kunnen ontstaan.
  Oude auto’s, autobanden, koelkasten etc.etc. liggen overal verspreid. Wat wil je dus? Een ziekmakende gedachte als mijn buur de oorzaak is van een epidemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *