29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Rosaria: ‘Rijkssanctiewet gedwongen opgelegd’

HomeMediaAmigoe | Rosaria: ‘Rijkssanctiewet gedwongen opgelegd’
Coalitie tekent bij brief bezwaar aan tegen deelname veroordeeld Statenlid Schotte aan Staten
‘Rijkssanctiewet gedwongen opgelegd’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Naar het zich laat aanzien zal morgen in de Tweede Kamer in Nederland de Rijkssanctiewet goedgekeurd worden. Alex Rosaria, leider van coalitiepartij Pais, is daar helemaal niet gelukkig mee.

Er is nu sprake van een gedwongen oplegging, terwijl het Curaçaose parlement beter af was geweest als de aanpassing van de nationale sanctiewet was goedgekeurd.

Maar daarvoor was geen draagvlak onder coalitiegenoot Pueblo Soberano en de oppositiepartijen MAN en MFK. Zij vrezen dat de sanctiewet economische gevolgen kan hebben voor Curaçao. Als voorbeeld werd de situatie in Venezuela genoemd.

Mocht het Koninkrijk besluiten dit land een sanctie op te leggen als bijvoorbeeld vanwege de onstabiele situatie de boel helemaal uit de hand loopt, dan kan dat economische gevolgen hebben voor Curaçao. Dat heeft juist van oudsher betrekkingen met dit buurland, zo vreesden de tegenstemmers. Voormalig premier Ivar Asjes die door PS was aangesteld, was overigens voor de aanpassing van de sanctiewet, maar zijn partij dus niet.

Volgens Rosaria is Curaçao met de Rijkssanctiewet nog verder van huis.

“Als land worden wij dan gedwongen om uitvoering te geven aan internationale sancties van zowel de Verenigde Naties als van de Europese Unie.”

Rosaria had gehoopt dat Curaçao, zoals Aruba en St. Maarten dat wel gedaan hebben, de sanctielandsverordening had kunnen aanpassen conform de nieuwe internationale eisen. Zodat Curaçao, zoals in het verleden het geval was, zelfstandig uitvoering kon geven aan de internationale sancties.

“Door dat niet te doen geven we als land het signaal af dat wij niet geloven in sancties van de internationale gemeenschap tegen een schending of bedreiging van de internationale vrede, veiligheid en rechtsorde. Daar bovenop lijkt het alsof uitvoering van internationale sancties in ons land alleen door dwang van bovenaf mogelijk is. Een trieste zaak,”

aldus Rosaria. Zijn partij gelooft in het waarborgen van de internationale vrede, veiligheid en bestrijding van terrorisme.

Als het voorstel voor de Rijkssanctiewet morgen in de Tweede Kamer wordt besproken, dan zal er geen delegatie vanuit Curaçao bij zijn om eventueel tegengas te geven aan het voorstel van Nederland, alsmede om hun eerder in de Staten ingenomen standpunt in de Tweede Kamer te verdedigen. En dus ziet het er, volgens de Pais-leider, naar uit dat de Rijkssanctiewet zal worden goedgekeurd en de uitvoering ervan opgelegd aan Curaçao.

“Een gemiste kans om te laten blijken dat wij onze autonomie serieus nemen en verantwoordelijkheid durven te nemen”, zo besluit een teleurgestelde Rosaria.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Deze reactie bewijst dat een langer verblijf op deze rots bijzonder ernstige gevolgen kan hebben voor de geestelijke vermogens (voorzover deze aanwezig waren). Gelukkig hebben we een kliniek waar dergelijke gevallen veilig kunnen worden opgeborgen.

  2. PS dat begint al bij het betalen van een boete die je hebt gekregen…
    …die betaal je uiteraard niet, want wat je hebt gekregen hoef je niet te betalen !! 🙂

  3. Eg-eg, het gaat hier over (eventuele) sancties door de Verenigde NATIES en de Europese Unie, niet van de USA…
    Bovendien als men bedroefd is door een opgelegde Rijkssanctiewet is dat eigen schuld dikke bult; hadden de statenleden hun zaakje maar tijdig op orde moeten hebben en onze eigen nationale sanctiewet moeten aanpassen!!
    Worden ze vet voor betaald!!
    De schuld ligt zoals gebruikelijk weer bij een ander 🙁

  4. @”Door dat niet te doen geven we als land het signaal af dat wij niet geloven in sancties van de internationale gemeenschap tegen een schending of bedreiging van de internationale vrede, veiligheid en rechtsorde…”????!!!!

    Hier gelooft uberhaupt niemand in sancties; vooral niet als ze opgelegd zijn in het kader van de veiligheid en rechtsorde!!!
    Wat betreft uitspraken van Curacaoenaren die weer op S. gaan stemmen, hem een “tweede kans” willen geven; de reaktie van MFK en veroordeelde S. zelf over zijn aanblijven als statenlid oftewel het compleet schijt hebben aan politiek en vooral burgerfatsoen…..dat noem ik nog eens een signaal !!! 🙁

  5. Het gaat er al weer om dat AMERIKA iedereen in de wereld hun wetten wil opleggen als het hen even niet uitkomt -het grootste inkomen van de Amerikanen is wapens en oorlogen–triest eigenlijk -maar wel waar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties