Amigoe | Rosaria wil met brede coalitie verkiezingen in

Rosaria wil met brede coalitie verkiezingen in

Rosaria wil met brede coalitie verkiezingen in | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Pais-leider Alex Rosaria wil met het oog op de verkiezingen van 30 september dat gelijkgezinde partijen de handen ineen gaan slaan. Rosaria lanceerde zijn voorstel donderdag tijdens een fundraisingsactiviteit van zijn partij in het Sta. Barbara Resort.

Hoe deze samenwerking vorm moet gaan krijgen, liet de Pais-leider in het midden.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Rosaria het belang van het werken aan een coalitie van gelijkdenkende politieke partijen, wat hij een brede ‘coalitie’ noemde. Deze ‘coalitie’ moet gebaseerd zijn op een akkoord over enkele concrete uitgangspunten. Het gaat hierbij om het streven om de levenskwaliteit op het eiland te verbeteren, het realiseren van gelijke kansen voor iedereen en een beleid dat uitgaat van inclusion, wat inhoudt ‘het zoveel mogelijk betrekken van alle lagen van de maatschappij bij de ontwikkeling van het eiland’.

De nieuwe ‘coalitie’ moet uitgaan van een schoon bestuur van het eiland, dat uit integere en capabele bestuurders moet bestaan. Hoe deze samenwerking vorm moet krijgen, daarover kon Rosaria gisteren geen duidelijkheid verschaffen. “Ik weet nog niet welke formule wij moeten hanteren, maar als politiek leider van Pais ben ik bereid om samen met mijn team de onderhandelingen aan te gaan om zo te komen tot een coalitie van een gelijkgezinde politieke gedachte. Het is niet onmogelijk”, aldus Rosaria gisteren.

In een reactie benadrukt Rosaria dat de coalitie vóór de verkiezingen vorm zal moeten krijgen. “Ik weet niet welke vorm dit moet gaan krijgen. Het kan variëren van iets los, tot iets dat een formeler karakter heeft. Het kan van alles worden, van een samenwerking, stembusakkoord tot een akkoord op hoofdlijnen voordat wij de verkiezingen ingaan. Daarover moeten wij het eens zien te worden. Maar je hoeft het niet met elkaar over alles eens te zijn, als je het maar over de hoofdpijnen eens bent.”

De Pais-leider stelt dat hij voor de samenwerking een aantal partijen op het oog heeft maar hij wilde vanochtend niet ingaan op de vraag om welke partijen dat zou gaan. Hij stelt dat hij met een van deze partijen heeft gesproken. “Het antwoord was niet negatief. Het is dus niet onmogelijk, denk ik.”

Het voorstel van Rosaria lijkt overeenkomsten te hebben met het voorstel van elf jaar geleden, van toenmalig PAR-leider Etienne Ys. Hij pleitte in 2005 voor een Christen-democratische alliantie in de lokale politiek om zo verdere versnippering op het eiland te voorkomen. Dit voorstel haalde het indertijd niet, omdat de partijen geen basis zagen voor de samenwerking. Onlangs betreurde Ys nog het falen van zijn initiatief.

Het is niet voor het eerst dat Rosaria tijdens een fondsenwervingsactiviteit van Pais een opmerkelijk voorstel lanceert. Vorig jaar stelde hij voor om de coalitie uit te breiden, om zo de basis van de samenwerkende partijen in de Staten te vergroten. Indertijd had hij het niet alleen over toetreding van een nieuwe partij tot de coalitie, maar ook dat de coalitie over specifieke punten met oppositiefracties zou kunnen samenwerken. Enkele maanden later trad de PAR tot de coalitie toe, juist toen de coalitie haar meerderheid verloor, omdat toenmalig Pais-lid Marilyn Moses haar steun voor fractie en regering introk.

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Rosaria wil met brede coalitie verkiezingen in

 1. Good luck to you mister Rosaria.
  Ik denk niet je met deze aktie weer in de regering zal terugkeren heer Rasario.
  Want jij en je partij hebben geen meerwaarde kunnen betekenen. Jullie zijn nutteloos.
  En ik hoop dat het dasrbij blijft. Dat wij jouw en jouw partij nooit meet in de mond moeten nemen.

  Useless, that’s what you are. And I’m still being nice here.

 2. ….de politieke crisis dat MFK creërde….

 3. Brde coalitie, klinkt goed maar wat houdt het in? Wat heeft Pais nog te bieden? Een brede coalitie zodat Pais wederom kan pronken met andermans veren? Binnen de partij is er niemand die met Rosaria ‘trekkers of duwers’ van zo’n brede coalitie zouden kunnen zijn. Navarro en vd Horst zijn ingehuurde experts (zakenkabinet). Eugene Cleopa? Stanley Palm? Met Palm zal in ieder geval de gokindustrie geen invloed inboeten.
  Verder, hoe moet de nieuwe ‘brede’ coalitie er programmatisch uit gaan zien? Pais wilt zich ‘ideologisch’ spiegelen aan de nederlandse D66. Een partij waarvan de bestaansgrond van meet af aan 9binnen de partij zelf) een discussiepunt is geweest. Pais heeft de politieke cris dat MFK creërde kunnen gebruiken om op de Curacaose politieke toneeel te verschijnen. Dezelfde matra als D66, bestuurlijke vernieuwing en individuele ontplooiing, werden hiervoor gebruikt. Echter Rosaria is niet van het kaliber van Mierlo en daarom blijven thema’s als milieubehoud en technologische vernieuwing inhoudloze kreten.

 4. No more PAIS

 5. ja ja schoon bestuur, pff roken overal verbieden maar de ISLA laten roken.
  @ Maggy je heb gelijk de fatsoen gedragende deel van ons land moeten een nieuwe partij oprichten. Niks LL of PNP want de verandering moet zijn van fatsoenlijke mensen met geen bindingen met de zogenaamde “elite”
  Change is inderdaad het woord, laat de ambtenaren maar eens bibberen als ze geen partij vriendjes eer hebben, laat de belasting frauders maar eens echt betalen nu ze geen vriendjes hebben .

 6. Het voorstel lijkt me niet verkeerd, maar coward of the country Alexandra Rosaria is in de huidige coalitie een bang en laf wijf die straks weleens helemaal buiten de coalitie zou kunnen vallen omdat zij met Pais in een rap tempo haar achterban aan het kwijtraken is.

  Het intelligente en het zich fatsoenlijk gedragende deel van de samenleving, dus de macambas ,de latinos en de Chinezen, zou zich moeten verenigen en samen bijvoorbeeld PNP of Lijst Leeflang stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *